Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

30.11.2016
facebook email
ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Συγγραφέας
Καίτη Βασιλάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-537-219-4
Σελίδες
241
Η λογοτεχνική μελλοντολογία σε όλο της το μεγαλείο, ως αντιστροφή του ιστορικού παρελθόντος που έχει την εγγενή τάση πάντα να επαναλαμβάνεται. Η κυκλικότητα του Χρόνου στα ιστορικά φαινόμενα είναι συστατικό στοιχείο μιας αναπόδραστης Νεμέσεως-Μοίρας που λειτουργεί κι ως Δίκη κι ως Θέμις. Στα νερά της Στυγός ορκίζονταν οι αθάνατοι και τα έτρεμαν βεβαίως, αφού αυτά είχαν θερμοκρασία που πλησίαζε στο απόλυτο μηδέν της κλίμακας Kelvin (-273,15 °C βαθμοί Κελσίου)!!! Τόσο καλά. Οι κυκλικές οικολογικές καταστροφές μείζονος κλίμακας που οδήγησαν στην εξαφάνιση προηγμένων πολιτισμών που είχαν καταλάβει τον πλανήτη με την αλαζονεία της τεχνολογίας τους κι ο Άνθρωπος ως «επίμονο φαινόμενο», ως καρκίνωμα στη ράχη της Γης (όπως αναγράφουν κι οι περίφημοι αμερικάνικοι κατευθυντήριοι λίθοι στη βορειοανατολική Τζόρτζια, που θεωρείται και το «Αμερικάνικο Στόουνχετζ»), σε συνδυασμό με συνωμοσιολογικά σενάρια για το οργουελικό ή καφκικό Κράτος που απειλεί τις δημοκρατικές μας ελευθερίες… όλ’ αυτά μαζί αναμεμειγμένα δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό βαρύ ηδύποτον για τους λάτρεις του τρόμου, του νουάρ, για τους εξορκιστές των παρανοϊκών φοβιών με την ομοιοπαθητική μέθοδο.

Προσεκτική γραφή, απλή ιδιόλεκτος, η θητεία της φιλολόγου Καίτης Βασιλάκου στη Μέση Εκπαίδευση έχει συμβάλει στην απλοποίηση των εκφραστικών της μέσων προς όφελος κάποιας επικοινωνιακότητος μεγάλης ή μέσης εμβελείας.

Στο επίπεδο της μυθοπλασίας όλα είναι στρωτά κι αναμενόμενα, πλην ίσως του μελοδραματικώς κορυφούμενου τέλους. Το στοιχείο της έκπληξης επιφυλάσσεται για το τέλος. Κατά τα άλλα, οι «χαρακτήρες» [ας τους πούμε έτσι, αν και πρόκειται μάλλον για απλοποιημένες αφαιρέσεις και περιγραμματικές σχηματικότητες], τα πρόσωπα των τριών σπονδυλωτών δραμάτων, που δεν απαρτίζουν όμως απαραίτητα μια «τριλογία», παρά μόνον ένα τρίπτυχο μιας εφιαλτικής ενοράσεως δίκην διαλογισμού…, τα πρόσωπα αυτά δεν είναι τραγικά γιατί είναι επίπεδα κι αφαιρετικά. Θα λειτουργούσαν μάλλον καλύτερα ως κόμικς ή σε φιλμ-νουάρ διά χειρός Γούντυ Άλλεν στην πιο light-ανάλαφρη εκδοχή τους.

Προσωπικά, δεν κατάφερα να ψυχαγωγηθώ διαβάζοντας αυτό το πόνημα, επέτυχα όμως να διασκεδάσω τις συνήθεις αγωνίες-ανασφάλειες και να μπαλώσω τις όποιες ανεπάρκειές μου με το λογοτεχνικό εμβάλωμα (κοινώς «μπάλωμα») του τύπου «είμαστε καλά και δεν το ξέρουμε». Αν λοιπόν αυτού του τύπου η λογοτεχνία λειτουργεί εν είδει μπαμπούλα για να φάει το παιδί την κρεμούλα του, νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμη, πετυχημένη και συνεπής στις προδιαγραφές της. Αν όμως ποζάρει ως σοβαρή υψιπετής και μεγαλόσχημη λογοτεχνία, εεε, τότε είναι εντελώς «εκτός θέματος» κι ως «παρατράγουδο» πρέπει να εκληφθεί.

Και για να μην είμαι απολύτως αυστηρός κι άδικος, κάτι που ούτε αντέχω ούτε δικαιούμαι ούτε επιθυμώ, θα συνοψίσω ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον «σκούρο» ανάγνωσμα, χωρίς το «κιάρο» του, χωρίς ελπίδα κι αισιοδοξία, αλλά και χωρίς διέξοδο. Σαν τα λόγια ενθάρρυνσης για μελλοθάνατους, από την ανάστροφη. Κάτι είναι όμως κι αυτό. Μακριά από τον εσμό των φληναφηματολογούντων και την υπεραισιοδοξία της φυγής από την πραγματικότητα. Όλοι δραπέτες είμαστε, κάποιοι όμως φοράνε άλλα φίλτρα στα γυαλιά τους κι όταν δεν βλέπουν ορίζοντα τον επινοούν. Άλλοι τον αρνούνται. Το κοινό διαλέγει και παίρνει. Εν γνώσει του πάντα. «Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες».

Ένα βιβλίο για γερά μυαλά και χωρίς φρούδες ελπίδες. Τα νεύρα μπορούν και να μην είναι γερά. Δεν πειράζει, γιατί δεν δοκιμάζονται από την ανάγνωση. Οι καταθλιπτικοί όμως κι οι έχοντες τάσεις αυτοκτονίας καλόν είναι να το αποφύγουν. Αστειεύομαι. Αν αφαιρέσουμε από τη Λογοτεχνία το σκοτεινό και το ερεβώδες δεν απομένει τίποτα. Κουτσή μένει, αφαίρεση εκ του φυσικού τείνοντας προς το ανοίκειον. Αυτή η «αν-οικείωση» είναι το ζητούμενο του καλού λογοτέχνη. Κι η Καίτη Βασιλάκου το επιτυγχάνει.

Ας μου συγχωρεθεί το κυκλοτερές και δαιδαλώδες του κριτικού συλλογισμού μου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ