Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΡΑΜΠΑΛΑ

12.11.2016
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΡΑΜΠΑΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Χρήστος-Αρμάντο Γκέζος
Κατηγορία
ISBN
978-960-591-055-6
Σελίδες
112
Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε το 1988 στη Χιμάρα και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι φόβοι», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2013. Επίσης, το μυθιστόρημα «Η Λάσπη», που ήταν υποψήφιο για το Athens Prize for Literature για το 2015. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μελάνι.

Και τα δέκα διηγήματα που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή με τίτλο «Τραμπάλα» φανερώνουν έναν νέο συγγραφέα που κατέχει τις αφηγηματικές τεχνικές και χειρίζεται άνετα τη γλώσσα προσδίδοντας στα θέματά του φρεσκάδα, ενώ η μετάβασή του από την ποίηση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε χωρίς δυσκολία. Με εξαίρεση το ομώνυμο διήγημα, σε όλα τα υπόλοιπα η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη. Ο αφηγητής είναι συνήθως, τουλάχιστον στην αρχή, νέος, που έχει δουλειά ή γράφει και κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας – χωρίς να είναι εύρωστος οικονομικά, δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, έχει έναν κύκλο γνωστών και φίλων, μια σύζυγο ή μια σύντροφο, «λίγα κλαράκια εδώ κι εκεί για να πιαστεί» (σελ. 81). Σε κάποια από τα διηγήματα ο ήρωας φαίνεται στην πορεία να παρουσιάζει μια εμμονή («Σκαντζόχοιρος») ή ένα άλλο σύμπτωμα που τον ταλαιπωρεί, όπως η συνεχόμενη, πολυήμερη αϋπνία (« Ο μόνος πόνος»)∙ άλλοτε ξεπερνά το όποιο πρόβλημα με χιούμορ («Το χασμουρητό»). Σε διηγήματα όπως το τρυφερό (εντέλει) «Το δώρο» και η «Τραμπάλα» υπάρχει μια χρονική εξέλιξη του ήρωα που ξεκινάει νέος και φθάνει στη μέση ηλικία ή γυρίζει πάλι πίσω σε μια φαινομενικά αέναη, κυκλική επανάληψη. Μερικά, πάλι, έχουν αίσια κατάληξη («Κλεμμένο λουλούδι», «Καρδιές για φάγωμα»). Σε κανένα δεν θα αισθανθεί ο αναγνώστης να ασφυκτιά, ακόμη και στα πιο «δύσκολα» όπως το διήγημα «Λευκός πίνακας» που θα χαρακτηρίζαμε ως το καλύτερο, κατά την υποκειμενική μας κρίση, αν είχαμε διαβάσει το διήγημα του D. E. Wallace “The Soul is not a Smithy”, από το οποίο ο συγγραφέας δηλώνει ότι έχει εμπνευστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ