Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΙΚΕΤΗΡΙΑ

20.10.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΙΚΕΤΗΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Παναγιώτης Ρίζος
Κατηγορία
ISBN
978-960-569-580-4
Σελίδες
96
Ο Παναγιώτης Ρίζος γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως δικηγόρος. Το πρώτο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε προ διετίας, με τον παράδοξο τίτλο «Τηγανητές γοργόνες», αφορά 51 μικρές ιστορίες για τις παράξενες πλευρές της καθημερινότητας κινούμενες μεταξύ φανταστικού και πραγματικότητας. Η «Ικετηρία» είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του στην οποία πραγματεύεται το κρίσιμο θέμα των ημερών μας, το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας χάνουν κατά εκατοντάδες τη ζωή τους στα θαλάσσια ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σχετικός με το θέμα είναι και ο τίτλος «Ικετηρία», καθώς «ικετηρία» στην αρχαία Ελλάδα ονόμαζαν ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου και το κρατούσαν όσοι κινδύνευαν και αναζητούσαν καταφύγιο, άσυλο και σωτηρία σε ξένη χώρα.

Η συλλογή περιλαμβάνει 12 φανταστικές ιστορίες για πρόσφυγες, ικέτες, συνοριοφύλακες, θεατές, ικετευόμενους, εμπόρους, διακινητές. Οι ιστορίες αυτές συναγωνίζονται επάξια την οικτρή και τραγική πραγματικότητα των προσφύγων. Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται στην καταγγελία κρατών και εξουσιών, ούτε σε διδακτισμούς κοινωνικού περιεχομένου.

Μια οικογένεια προσφύγων που όταν κατορθώνει και φεύγει από την Ελλάδα προσφέρει πολύτιμα κοσμήματα ως δείγμα ευχαριστίας για τη φιλοξενία που τους πρόσφερε ένα ζευγάρι Ελλήνων στην Κρήτη. «Thank you very much, God bless you και διπλωμένα σε τρεις χαρτοπετσέτες δικές μας τα δύο χρυσά σκουλαρίκια σε σχήμα μικρής γάτας που φορούσε η μεγάλη κόρη...» (σελ. 18). Διακινητές που συναλλάσσονται με τους πρόσφυγες και από τις δύο μεριές του Αιγαίου. Αξιωματικοί της διεθνούς φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων που τινάζουν στον αέρα τις βάρκες των προσφύγων. «Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Έπρεπε να αναχαιτιστούν με κάθε τρόπο, ανεξαρτήτως… Τότε, όταν πλησιάζαμε, όπως ήταν οι οδηγίες, βάζαμε ακουστικά στ’ αυτιά μας να μην ακούμε, και ποντίζαμε τις νάρκες προς την πορεία τους, σπέρναμε δέκα με δεκαπέντε κάθε φορά, για να μην μπορέσουν να ξεφύγουν,…» (σελ. 35). Καπετάνιοι που πυροβολούν εν ψυχρώ τα απεγνωσμένα πλήθη. Πλωτό μουσείο με εκθέματα των πνιγμένων. «Σε λίγο αρχίζεις και διακρίνεις τα εκθέματα. Είναι όλα πρωτότυπα. Πτώματα σε όρθια, κατακόρυφη, κεκλιμένη ή ανάποδη στάση, με τα πόδια ανοιχτά, τα χέρια ελεύθερα να πλέουν, τα μαλλιά τους να κυματίζουν, με πρόσωπα και σώματα σε όλη την κλίμακα αποσύνθεσης, ανάλογα, … » (σελ. 57). Νεκροί που αναζητούν ένα ύστατο μνημόσυνο, μια τελευταία ευκαιρία.

Μια υπερρεαλιστική υπέρβαση της πραγματικότητας σε έναν κόσμο όπου το παράλογο κυριαρχεί. Όλες οι υποθέσεις είναι δοσμένες από τη ματιά των πρωταγωνιστών, είτε είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είτε οι κάτοικοι των νησιών είτε οι έμποροι-διακινητές. Ο αναγνώστης μετά την κάθε ιστορία μένει με ένα αίσθημα ότι η ανθρώπινη φρίκη δεν έχει όρια. Η «Ικετιρίγια» (όπως πρόφεραν την «ικετηρία» οι πρόσφυγες στη γλώσσα τους), η ομώνυμη ιστορία, αναφέρεται σε παλιούς κώδικες επικοινωνίας που δεν ισχύουν πια, που καταστρατηγούνται καθημερινά.

Σε πολλά από τα διηγήματα το φανταστικό και το ρεαλιστικό συνυπάρχουν και συλλειτουργούν, βοηθώντας τον συγγραφέα να εκφράσει την απέχθεια και τον αποτροπιασμό του για τη νοσηρή αυτή πραγματικότητα. Η αφήγηση άλλοτε είναι ρεαλιστική και άλλοτε αγγίζει τα όρια της υπερβολής, της πιο ακραίας φαντασίας, αποδίδοντας επάξια τη φρίκη της οδυνηρής αυτής πραγματικότητας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ