Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΠΙΑΝΕΙΣ ΧΩΜΑ

21.10.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΠΙΑΝΕΙΣ ΧΩΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4713-2
Σελίδες
160
                                                      Για μια καλύτερη ζωή

Σε ένα νησί, όπου «πιάνεις χώμα» και χρυσάφι γίνεται, έρχεται ο Γκεζίμ με τη μητέρα του και τον μεγάλο του αδερφό. Πρόσφυγες. Σύντομα αρχίζουν μια νέα ζωή, που περιλαμβάνει σκληρή δουλειά, η μάνα από καθηγήτρια σε σχολείο τώρα καθαρίζει καμπινέδες και ο μεγάλος γιος δουλεύει σε πιτσαρία. Ζουν όμως αξιοπρεπώς, το ψυγείο τους είναι πάντα γεμάτο. Ο πατέρας της οικογένειας, αρνούμενος να δεχτεί τις νέες συνθήκες, την υποβίβαση, και «από την τάξη να βρεθεί στην οικοδομή», έμεινε πίσω, στην πατρίδα. Λίγο αργότερα έρχεται στο νησί, σχεδόν με το ζόρι, με καταστροφικές όμως συνέπειες.

Και ένα μικρό αγόρι, ο Γκεζίμ που έγινε Ανδρέας, για κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση που συναντά και για κάθε νέο συναίσθημα που το κατακλύζει, συμβουλεύεται το λεξικό του, αυτό με τις ελληνικές λέξεις, και πάντα βρίσκει την κατάλληλη. «Πώς τη λένε αυτή τη λέξη που θέλεις να πεθάνεις; Πώς τη λένε αυτή τη στεναχώρια, που πιο πολύ δε γίνεται; Τη βρήκα τη λέξη. Απόγνωσις, αυτή είναι η πιο ταιριαστή».

Στο αφήγημα της Χριστίνας Φραγκεσκάκη «Πιάνεις Χώμα» παρουσιάζεται η καθημερινότητα των προσφύγων. Μια καθημερινότητα που στον πυρήνα της θυμίζει έντονα αυτή των Ελλήνων σε προηγούμενες δεκαετίες. Φτωχιά, αλλά τίμια, αξιοπρεπής ζωή, με τίμιο μεροκάματο, παρά τις σκληρές συνθήκες, και με το κεφάλι ψηλά. Μόνο που οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι και με άλλα θέματα. Πώς τους αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι; Θα γίνουν αποδεκτοί από τους γύρω τους; Πέρα από τη νέα, άγνωστη γλώσσα, τι επιπλέον δυσκολίες θα ορθωθούν μπροστά τους;

Μέσα από μια συγκλονιστική, ζωντανή αφήγηση, η νοσταλγία για ό,τι άφησαν πίσω αυτοί οι άνθρωποι και ο πόθος για επιστροφή στην πατρίδα πηγαίνουν χέρι χέρι με τη μοναξιά, τον αποχωρισμό και την απώλεια. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με λόγο απλό και κατανοητό, τέτοιο που ταιριάζει στο στόμα ενός πρόσφυγα, και ενώ πότε μιλάει ο μικρός Γκεζίμ και πότε οι γονείς του, πέρα από τα ίδια τα γεγονότα, φωτίζονται οι σκέψεις, οι ανησυχίες, οι φόβοι, τα συναισθήματα, οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών. Αφήνοντας πίσω τους ό,τι οικείο είχαν, ήρθαν στο νησί ξένοι μεταξύ ξένων για μια καλύτερη ζωή, μακριά από τη μιζέρια και τη φτώχεια. Και όσο γρηγορότερα το πάρουν απόφαση, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς. Ήρθαν για να μείνουν.

Ρεαλιστικό, δυνατό, ανθρώπινο. Και ανατριχιαστικά σκληρό, όπως η πραγματική ζωή. Τίποτα δεν μπορείς να σχεδιάσεις, για τίποτα δεν πρέπει να είσαι σίγουρος, όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ