Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

27.09.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
NIGHTREAD
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9773-07-2
Σελίδες
81
                                                Νέες φωνές του Φανταστικού

Ο τόμος διηγημάτων φαντασίας και τρόμου, «Κόρες της Νύχτας», είναι το αποτέλεσμα του τρίτου λογοτεχνικού διαγωνισμού του Φανταστικού που έχουν συνδιοργανώσει το Diavasame.gr και οι εκδόσεις Nightread/Ars Nocturna. Αυτή τη φορά η θεματική ήταν η Σκοτεινή, Θηλυκή Αρχή: θηλυκά όντα που υπάρχουν ήδη στο παγκόσμιο πάνθεον του Μύθου και της Φαντασίας, αλλά και μορφές που μπορεί να αποτελούν γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα.

Στις ιστορίες -που ανήκουν στο είδος flash fiction, δηλαδή έχουν έκταση μέχρι 1.000 λέξεις-, πρωταγωνιστούν μάγισσες και βαμπιρέσσες, θεές και θηλυκά μυθικά τέρατα, νεράιδες και θηλυκά στοιχειά αλλά υπάρχουν και σκοτεινές διηγήσεις ψυχολογικού τρόμου, πολιτικού σχολιασμού και φυσικά, γυναικείας εκδίκησης. Η σκοτεινή πλευρά του θηλυκού στοιχείου, ως αρχέτυπου, αλλά και της γυναικείας ψυχοσύνθεσης ήταν το βασικό μοτίβο πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι περισσότερες αφηγήσεις, χωρίς να λείπει το ερωτικό στοιχείο καθώς και η κριτική ματιά πάνω στο στερεότυπο της «δαιμονοποίησης» από τις πατριαρχικές-εξουσιαστικές νόρμες του γυναικείου φύλου.

Και οι 20 συγγραφείς που διακρίθηκαν και συμμετέχουν στη συλλογή, αποτελούν νέες και ελπιδοφόρες φωνές στην ελληνική λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου η οποία είναι μια ανερχόμενη δύναμη. Με τη σειρά που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες στην ανθολογία είναι οι εξής: «Η Πασαχού» Γιώργος Χατζηκυριάκος, «Αίμα για μια Πεταλούδα» Μιχάλης Γεωργοστάθης, «Λεξιλήθη» Ιωάννης Σιδέρης, «Τα Κρίνα της Μελίας» Στέλλα Κουρμούλη, «Οι Κόρες της Νύχτας» Έφη Γεωργάκη, «Κόκκινο Φως» Νατάσα Παυλίτσεβιτς, «Χτυπήματα» Μάριος Δημητριάδης, «Μορμολύκειο» Μιχάλης Δαγκλής, «Mala Vision» Σωτηρία Λούρμα, «Το Όπιο των Θεών» Αταλάντη Ευριπίδου, «Άλασσα τους Αλασσινούς» Βερονίκη Κρικώνη, «Το Είδωλό της» Χρήστος Καραντωνίου, «Μικρές σιχαμέρες βδέλλες» Φράνση Παπουτσάκη, «Ο Ανθός» Αναστασία Μανώλη, «Οι Κόρες στη Νυχτιά των Συνόρων» Κων/νος Π. Τσουρέκης, «Η Λησμονημένη» Γιώργος Αλυφαντής, «Ο Κήπος με τα Αγάλματα» Γιώργος Λαγκώνας, «Η Εκκαθάριση» Αργυρώ Χαρίτου, «Στροφάδες» Γιάννης Καπροσιούτης, «Ο Πρώτος Θάνατος της Ελίσα» Χρήστος Στριμμένος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ