Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ

23.09.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Ευτυχία Γιαννάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-572-115-2
Σελίδες
440
                                                          «Κοινό μυστικό»

Μια υπηρεσιακή υπόθεση –εξιχνίαση ενός φόνου– και ένα οικογενειακό θέμα κινούνται σε παράλληλες τροχιές για τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.

Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο υπόγειο του Θεάτρου Πλάκας και ο αστυνόμος μαζί με τους συνεργάτες του καλούνται να διαλευκάνουν την υπόθεση. Κάτι καθόλου εύκολο μια και κανείς εκείνο το βράδυ δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ενώ όποια γειτονική πόρτα κι αν χτυπήσουν, πίσω της θα βρουν μόνο σιωπή και σφραγισμένα στόματα. Κανείς δεν έχει πραγματικά να πει κάτι ή προστατεύουν κάποιο «κοινό μυστικό»;

Παράλληλα ο γιος του αστυνόμου, Νίκος, συλλαμβάνεται ύστερα από βαρύτατες κατηγορίες των γονιών ενός ανηλίκου, κατηγορίες που μπορούν να τον κλείσουν για χρόνια στο κελί.

Υπό την πίεση των δύο περιπτώσεων και ενώ ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους, χωρίς ουσιαστικά να κάνουν καμία πρόοδο, ο Χάρης αναγκάζεται να βυθιστεί στο παρελθόν του, να αναλογιστεί τις πράξεις και τα λάθη του, να αναρωτηθεί για το παρόν και το μέλλον του.

Ακολουθώντας τις τεχνικές του αστυνομικού μυθιστορήματος, η Ευτυχία Γιαννάκη στήνει αριστοτεχνικά το σκηνικό της ιστορίας της και εντάσσει ομαλά σ’ αυτό τους ήρωές της, ξεπερνώντας στην πορεία το αυστηρό πλαίσιο των όποιων κανόνων και συνεχίζοντας την αφήγηση πιο χαλαρά. Χρονικά ο μύθος τοποθετείται στο σήμερα, στο πολύ σήμερα, και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Συνισταμένες άκρως οικείες στους σημερινούς αναγνώστες. Με αυτόν τον τρόπο η συγγραφέας βρίσκει ευκαιρία να σχολιάσει το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι και να θίξει πλήθος ευαίσθητων θεμάτων, όπως την οικονομική κρίση, τον ρατσισμό, την προσφυγιά, την κακοποίηση κ.ά, πότε με διακριτικό τρόπο και πότε βροντοφωνάζοντάς τα.

Επίσης με λόγο κοφτό, απότομο κάποιες φορές και με τσαμπουκά, εν μέσω αφήγησης των γεγονότων εισβάλλουν σκέψεις, αναδρομές, εσωτερικοί μονόλογοι των ηρώων –συνομιλίες με τον ίδιο τους τον εαυτό– που αποκαλύπτουν τον ψυχισμό τους, αλλά και φέρνουν σταδιακά στο φως στοιχεία του παρελθόντος τους, για τα οποία ίσως δεν είναι και τόσο περήφανοι και θέλουν να ξεχάσουν. Μόνο που η ώρα της Κρίσης έχει φτάσει για όλους και κανείς δε θα γλιτώσει. Όταν τα σφραγισμένα στόματα αρχίσουν να μιλάνε, το «κοινό μυστικό» αποκαλύπτεται, η ανατριχιαστική αλήθεια ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια των αστυνόμων, ο δολοφόνος είναι πια θέμα χρόνου να συλληφθεί.

Το μυθιστόρημα «Στο πίσω κάθισμα» εγκαινιάζει τη σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και αποτελεί το πρώτο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ