Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΥΡΤΙΝΑ

15.09.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΛΕΥΚΗ ΚΟΥΡΤΙΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Δημήτρης Γράψας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6014-1
Σελίδες
128
                                                        Ο χειρότερος εχθρός

Ξυπνάς σ’ ένα δωμάτιο με πράσινους τοίχους. Δε μοιάζει με το δικό σου, όμως λες πιθανόν να κοιμήθηκες σε φιλικό σπίτι. Άλλωστε το προηγούμενο βράδυ τα έχεις πιει με παρέα κι από ένα σημείο κι έπειτα δεν θυμάσαι και πολλά. Σηκώνεσαι, φωνάζεις μήπως βρίσκεται κάποιος στο σπίτι, όμως ησυχία απλώνεται παντού. Κοιτάς καλύτερα το δωμάτιο: ένας πίνακας, ένα γραφείο, ένας υπολογιστής, ένα μικρό μπάνιο. Και η πόρτα εξόδου. Προχωράς προς την πόρτα, κατεβάζεις το χερούλι, όμως η πόρτα μένει ακίνητη, είναι κλειδωμένη. Φωνάζεις και πάλι, όμως καμία απάντηση δεν ακούγεται. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται ανησυχητική.

Έτσι ξεκινάει η νουβέλα του πρωτοεμφανιζόμενου Δημήτρη Γράψα. Ο ήρωάς του, ο Χ., που καθ’ όλη την ιστορία δεν αποκαλύπτεται το όνομά του, ξυπνά το πρωινό της 21ης Σεπτεμβρίου σ’ ένα ξένο σπίτι. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται φυλακισμένος, χωρίς να γνωρίζει πού και από ποιον. Και νιώθει τελείως μόνος –ξεχασμένος ίσως– μέχρι που κάποιος έξω από το δωμάτιο ανάβει το φως. Προσπαθεί να συνομιλήσει μαζί του, να καταλάβει τι συμβαίνει, για ποιο λόγο τον κρατούν αιχμάλωτο, όμως οι προσπάθειές του αποβαίνουν άκαρπες.

Καθώς οι ημέρες περνούν, ο Χ. έχει συνηθίσει τον εγκλεισμό του στο δωμάτιο με τους πράσινους τοίχους. Κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης είναι μάταιη. Ακόμα κι όταν προσπάθησε μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο, διαπίστωσε ότι η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Και οι ώρες μοιάζουν ατελείωτες στην προσωπική φυλακή του. Ώσπου κάποια στιγμή βρίσκει την πόρτα ανοιχτή…

Η αφήγηση στο κείμενο του Δημήτρη Γράψα γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, μόνο στο τέλος γίνεται πρωτοπρόσωπη όπου ο ήρωας αφηγείται στον αναγνώστη την τελική έκβαση. Η πρόζα του συγγραφέα είναι θελκτική και αν συνυπολογίσουμε την απουσία ηρώων και συνεπώς διαλόγων, η σκιαγράφηση της ψυχοσύνθεσης του ήρωα και η μετάβαση από τη στιγμή που ξυπνάει μέχρι που βρίσκει την πόρτα ανοιχτή αποτελούν το επίκεντρο της νουβέλας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αν και ως πλοκή δεν πρόκειται για κάτι πρωτότυπο, ωστόσο έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον το να δει ο αναγνώστης πώς θα χειριστεί ο συγγραφέας την ιστορία του. Κι σ’ αυτό το βιβλίο ο Δημήτρης Γράψας πετυχαίνει να δημιουργήσει ασφυκτική ατμόσφαιρα και να αποτυπώσει το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου με πολλαπλές διακυμάνσεις.

Τέλος, θέλω να σημειώσω και το εξαιρετικό εξώφυλλο των εκδόσεων Καστανιώτη, λιτό και αντιπροσωπευτικό της ιστορίας μέσα στο βιβλίο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ