Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΕΓΩ, Η GALLA PLACIDIA

08.09.2016
email
ΕΓΩ, Η GALLA PLACIDIA
Εκδοτικός Οίκος
ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ
Συγγραφέας
Παύλος Ρεμούνδος
Κατηγορία
ISBN
978-618-5176-10-5
Σελίδες
222
Πόσο αμφιλεγόμενες μπορεί να είναι κάποιες γυναικείες προσωπικότητες που έζησαν σε εποχές ταραχώδεις, καλυμμένες από τις πλάτες των προστατών τους βασιλιάδων, αυτοκρατόρων, επιτυγχάνοντας ωστόσο να παίξουν πίσω απ’ το θρόνο το δικό τους καταλυτικό ρόλο στην άσκηση πολιτικής. Έξυπνες, φιλόδοξες… Διψασμένες για εξουσία επιβάλλουν με ανελέητη πυγμή το δικό τους εγώ… με πνευματώδη και δυναμικό τρόπο δίχως να φαίνονται. Όμως είναι εκείνες που κινούν τα νήματα μέσα σε σκέψεις αλαζονείας και έπαρσης.

388 μ.Χ., τα τελευταία χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, εποχή που βρίθει από αντιπαλότητες θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές, διαφορές και διαμάχες εξ’ αιτίας του θρησκευτικού φανατισμού που επιφέρει τους φονικούς διωγμούς. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος τους οδεύει σε μία αναδόμηση εκ θεμελίων. Η ασταμάτητη μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο στο Μεσαίωνα αρχίζει σε όλα τα μήκη και πλάτη της αυτοκρατορίας. Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, φιλόσοφοι, επιστήμονες, κατά βάση εθνικοί που διδάσκουν τον ελληνικό ιδεαλισμό, κατηγορούνται και διώκονται για ειδωλολατρία και πολλοί εξ αυτών δολοφονούνται και κατακρεουργούνται ως εξιλαστήρια θύματα, αρχής γενομένης με τη νεοπλατωνική φιλόσοφο Υπατία.

Δεκαοκτώ κεφάλαια, δεκαοκτώ αφηγήσεις καταγεγραμμένες κατανοητά και ξεκάθαρα ακολουθώντας την ιστορική σειρά των γεγονότων τα οποία ολοκληρώνουν τη θεματική του βιβλίου με τα βιώματα και τη δράση της Γκάλλα Πλασίντια. Με σαφήνεια και άψογο τρόπο ο συγγραφέας με την έμπνευσή του καταφέρνει να ενεργοποιεί τον αναγνώστη στο προσωπικό του πνευματικό επίπεδο και δυναμισμό εκφοράς λόγου.

Επιδέξια επίσης στάθηκε και η σκέψη του συγγραφέα να χρησιμοποιήσει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση των ηρώων καθώς έτσι ζωντανεύει το σύνολο των ψυχικών ιδιοτήτων τους, την ατομικότητα των χαρακτήρων τους, τα ήθη, τις συνήθειές τους, τις ελπίδες, τις επιθυμίες και τις βλέψεις τους μέσα στους παραδοσιακούς κανόνες κοινωνικής διαβίωσης της εποχής τους. Ο συγγραφέας μέσα από το θεματικό περίγραμμα της σθεναρής φυσιογνωμίας της Πλασίντια, μαντεύει τα λόγια των ηρώων του, τις ευαισθησίες, τα εύλογα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους, τις ψυχικές εξάρσεις τους και διαλογίζεται μαζί τους με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες του να αποκτούν μια εξαιρετική δραματικότητα που απογειώνει τη δράση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ