Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η "ΕΚΔΙΚΗΣΗ" ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑΤΗ

28.07.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η "ΕΚΔΙΚΗΣΗ" ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
RISING STAR
Συγγραφέας
Γιώργος Μεσολογγίτης
Κατηγορία
ISBN
978-618-82162-0-4
Σελίδες
162
                                                              Η κρίση ως θρίλερ

Με έναν αληθινά πρωτότυπο και ιδιαίτερο τίτλο, ο Γιώργος Μεσολογγίτης καταθέτει το πρώτο του συγγραφικό βήμα: μέσα από τρεις εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους ήρωες ξεδιπλώνεται σταδιακά μια ιστορία (αρκετά hardcore ως προς την αισθητική της) νεκροζώντανων στην Ελλάδα του 2010, που ξεκινά από το τέλος για να μας αποκαλύψει στο κλείσιμο του βιβλίου την αρχή της. Στο άνοιγμα της αφήγησης, ο πρώην αστυνομικός Άλκης περιπολεί πλέον μόνος του, με συντρόφους του μια αγέλη σκύλων, τις γειτονιές του Πειραιά αντλώντας μια αρρωστημένη ευχαρίστηση καθώς εξοντώνει νεκροζώντανους. Η ιστορία του μας οδηγεί σε εκείνη της Κατερίνας, που θα μπορούσε να είναι η μέση σύγχρονη Ελληνίδα μεταξύ 25 και 45, πίσω στην αρχή του ξεσπάσματος της επιδημίας ενώ η κοπέλα πραγματοποιεί τις ολιγοήμερες διακοπές της στη Σαλαμίνα. Από εκεί, φτάνουμε στο σχέδιο εκδίκησης του Ιάσονα Λεμονιάτη, ενός ηλικιωμένου πλέον και ξεπεσμένου σκηνοθέτη που κάποτε έκανε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και θέλει να επανακάμψει: αλλά τα πράγματα θα πάνε όσο στραβά μπορούν να πάνε… για την ακρίβεια καταστροφικά στραβά…

Ο Γιώργος Μεσολογγίτης αφηγείται αρκούντως αιματοβαμμένα την οικονομική και κοινωνική κρίση με τη φόρμα της αλληγορικής δυστοπίας. Το κείμενο ως ντεμπούτο είναι βεβαίως πρωτόλειο, με πιο δυνατό του σημείο την ικανότητα τού συγγραφέα να τροφοδοτεί -στις κατάλληλες δόσεις- τη φαντασία του με ωμό ρεαλισμό και να δημιουργεί έτσι μια πλοκή που ισορροπεί σωστά ανάμεσα στα δύο, ενώ χειρίζεται καλά το σασπένς και τις ανατροπές. Ταυτόχρονα ικανοποιεί όσους αγαπούν τον τρόμο, ακόμα και το splatter, με «αγαπημένα» μοτίβα και σκηνές-φετίχ του είδους. Πολύ καλό και το συγγραφικό εύρημα να αποτελέσει ο σκηνοθέτης της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, τον καταλύτη της ιστορίας, με έναν τρόπο αρκετά πρωτότυπο ως σύλληψη και απόδοση.

Το πιο σημαντικό όμως κατά την άποψή μου είναι ότι ο Γιώργος Μεσολογγίτης χρησιμοποιεί, όπως και αρκετοί άλλοι συγγραφείς του είδους, το στερεότυπο της επιδημίας των νεκροζώντανων ως μια αλληγορία για τα όσα βιώνουμε κοινωνικά, οικονομικά αλλά και ψυχολογικά, στην ελληνική κοινωνίας της κρίσης και το κάνει αυτό επιτυχώς: το αποτέλεσμα λειτουργεί απόλυτα πειστικά για τον αναγνώστη ενώ το μοτίβο αυτό είναι πολύ καλά προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, δεν μοιάζει πουθενά ξένο ή φτιαχτό. Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι ένα στοιχείο που συχνά αγνοούν σκοπίμως ή όχι, όσοι κάνουν κριτική στη λογοτεχνία του τρόμου είναι το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες αυτού του είδους στον ανθρώπινο ψυχισμό. Διότι ακόμα κι αν ένα έργο τρόμου δεν έχει κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο, αποτελεί αντανάκλαση του αληθινού τρόμου που είναι ο αγώνας της επιβίωσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ