Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

30.07.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1247-4
Σελίδες
496
Ο Αιμίλιος Σολωμού ανήκει στη νέα γενιά Κύπριων λογοτεχνών. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα και σήμερα είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Στα περιοδικά «Άνευ», «Νέα Εποχή», «In focus», και «Μανδραγόρας» δημοσιεύτηκαν διηγήματά του. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: «Το Σκιάχτρο», «Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας», «Ένα τσεκούρι στα χέρια σου», το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος της Κύπρου καθώς και το «Ημερολόγιο μιας απιστίας» που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013.

Στο τελευταίο βιβλίο του «Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση» αναβιώνεται μια παλιά ιστορία 143 χρόνων που συνδέεται με το σήμερα. Κύρια θεματική του μυθιστορήματος αποτελεί η Ευρώπη και η σχέση της με το ελληνικό κράτος τότε και σήμερα. Η αλήθεια και η μυθοπλασία συνυπάρχουν και προβάλλουν ομοιότητες του παρελθόντος με το παρόν. Η Ελλάδα του τότε, όπως και του σήμερα, αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Η σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση έχει τις ρίζες της κάπου εκεί στο παρελθόν.

Ο συγγραφέας έχει μελετήσει εξονυχιστικά ό,τι έχει να κάνει με τη Σφαγή στο Δήλεσι. Ακολουθεί με ιδιαίτερη αληθοφάνεια τη διαδρομή που πήραν, τον Απρίλιο του 1870, οι ληστές και οι όμηροί τους στο Πικέρμι, στην Πεντέλη, στον Ωρωπό, στο Συκάμινο. Την 21η Απριλίου 1870 δολοφονήθηκαν φρικτά τέσσερις επιφανείς Ευρωπαίοι-ξένοι περιηγητές (τρεις Άγγλοι και ένας Ιταλός) από τη συμμορία των Αρβανιτάκηδων έπειτα από δέκα μέρες ομηρίας. Οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων και αμνηστία από το ελληνικό κράτος. Αυτό οδηγεί την Ευρώπη να στραφεί εναντίον της Ελλάδας αποκαλύπτοντας μέρα με τη μέρα τη διαφθορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη σύνδεσή του με τη ληστεία. Αποκαλύπτεται ό,τι δρα στο παρασκήνιο και ακολουθεί η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στη χώρα.

Το μυθιστόρημα στηρίζεται στο γεγονός αυτό, αλλά αναφέρεται στο σήμερα. Πρωταγωνιστεί ένας Κύπριος ο οποίος τυγχάνει να είναι απόγονος ληστή της συμμορίας των Αρβανιτάκηδων, ο οποίος και ξέφυγε καταδιωκόμενος. Πρόκειται για μια σύγχρονη αστυνομική ιστορία με αναφορές στο παρελθόν και στο παρόν.

Στο σήμερα: στις 21 Απριλίου 2013 δολοφονούνται φρικτά δύο απεσταλμένοι της Τρόικας, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, από έναν άγνωστο. Έτσι γίνεται παραλληλισμός με τη Σφαγή του Δήλεσι στις 21 Απριλίου 1870. Στη σύγχρονη ιστορία πρωταγωνιστεί ο δράστης της δολοφονίας των Τροϊκανών και η κοπέλα του, ο καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο, Σεργίδης, και η φίλη του, ο αστυνόμος Αποστόλου με τη γυναίκα του και ο Αργύρης, ένας αναρχικός. Ο Αλέξης, Κύπριος και συγγενής ενός από τους ληστές στο Δήλεσι νιώθει μεγάλο μίσος για όσους οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και στο Μνημόνιο. Το παρελθόν του Αλέξη, εκείνο του προγόνου του, συντρόφου των Αρβανιτάκηδων και του πατέρα του, που βίωσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συνδέεται με το παρόν του και το μίσος του για όσους ευθύνονται για τη σημερινή οικονομική εξαθλίωση. Ο Σεργίδης, καθηγητής Ιστορίας, αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό ήρωα της πλοκής. Γράφει ένα βιβλίο για τη Σφαγή στο Δήλεσι. Ο Αποστόλου είναι ένας πιστός στο καθήκον αστυνομικός.

Ο συγγραφέας πετυχαίνει να μας τονίσει τις φοβερές ομοιότητες του σήμερα με το τότε όσον αφορά στην ανθελληνική στάση της Ευρώπης, την παρέμβαση της, την οικονομική εκμετάλλευση της χώρας από τους ισχυρούς. Επίσης, αφιερώνει μικρά κεφάλαια στους ανθρώπους που αυτοκτονούν γύρω μας λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφεραν τα Μνημόνια.

Το στυλ αφήγησης είναι ρεαλιστικό, με εκπλήξεις που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Επίσης, πολύ πρωτότυπη και εξαιρετικά πρακτική είναι η αρίθμηση των κεφαλαίων που είναι συνεχόμενη μεν αλλά με δική τους αρίθμηση ανάλογα με την ιστορία. Είναι περισσότερο έκδηλος ο κοινωνικός χαρακτήρας παρά ο αστυνομικός. Οι χαρακτήρες μας δίνονται με ιδιαίτερα διεισδυτικό τρόπο, με έντονη σκιαγράφηση.

Αποτυπώνονται τα ήθη της εποχής, ο ανθελληνισμός και οι εσωκομματικές καταστάσεις: «Συχνά επαναλάμβανε πως όλα τα δεινά που επισωρεύτηκαν στις μέρες μας συνδέονταν άρρηκτα με προβλήματα σε θέματα δομής και θεσμών, σύμφυτα με την εποχή της Ανεξαρτησίας και την ίδρυση του κράτους. “Ήταν και είναι ένα προβληματικό κράτος. Γιατί αυτό βολεύει τα τζάκια, τους παράγοντες, πολιτικούς και οικονομικούς, ημεδαπούς και αλλοδαπούς – κυρίως τους οικονομικούς. Οι Μεγάλες Δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τις εγγυήσεις για την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και το μοναρχικό πολίτευμα στο Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του 1830 ως πρόσχημα για να επεμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας”, συνήθιζε να λέει». (σελ.73)

«“Εμπρός, κάντε το, ψάξτε την καταγωγή των πολιτικών της πρώτης γραμμής, τις ρίζες τους. Κάντε το! Ποιοι είναι; Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι τσαρλατάνοι; Να σας πω εγώ. Θα τους βρείτε να κρύβονται πίσω από κάθε ιστορικό γεγονός. Κοτζαμπάσηδες κατά την Τουρκοκρατία, τσιφλικάδες, παλαιοκομματικοί κατά τον 19ο αιώνα να πλουτίζουν, ν’ αβγαταίνουν τις περιουσίες τους, τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, πότε με τον έναν πολιτικό αρχηγό πότε με τον άλλο, πότε με τη μια μεγάλη δύναμη πότε με την άλλη, αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κόμμα!”» (σελ. 399).

Ένα επίκαιρο ανάγνωσμα, απαραίτητο για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν εις βάθος τα γενεσιουργά αίτια της διαφθοράς στο ελληνικό κράτος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ