Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΔΗΜΙΟΣ

26.07.2016
email
Ο ΔΗΜΙΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Νίκος Φαρούπος
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-1501-8
Σελίδες
332
Το ιστορικό μυθιστόρημα, παρότι βρίσκεται σε άνθηση στην εγχώρια συγγραφική παραγωγή καθώς φαίνεται να προτιμάται τόσο από εκείνους που γράφουν όσο και από μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό λογοτεχνικό είδος. Δεν απαιτεί μονάχα διεξοδική έρευνα της Ιστορίας, στο μεγάλο της πλαίσιο, αλλά και βαθιά γνώση εκείνων των λεπτομερειών που βρίσκονται πιο κοντά στη ζωή των ανθρώπων, στους τρόπους, στα ήθη, ακόμη και στον τρόπο ομιλίας, και στις συμπεριφορές τους.

Για να είναι επιτυχημένο ένα ιστορικό μυθιστόρημα, εκτός από το να έχει ως θέμα πρόσωπα και γεγονότα μιας περασμένης εποχής, ο συγγραφέας του θα πρέπει να διαθέτει συνδυαστική φαντασία, βαθιά γνώση της ανθρώπινης ζωής και την ικανότητα της ζωντανής αναπαράστασης. Μερικά από τα χαρίσματα που συναντάμε στο βιβλίο του Νίκου Φαρούπου «Ο δήμιος», το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα 1998, αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό, και επανεκδόθηκε πρόσφατα, στην 10η έκδοσή του.

«Ο δήμιος» πραγματεύεται ένα ρομαντικό θέμα, έναν παθιασμένο και ανεκπλήρωτο έρωτα, στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα. Η ιστορία φτάνει ως εμάς μέσα από τα Απομνημονεύματα ενός νεαρού, την εποχή εκείνη, δημοσιογράφου, που υπογράφει με το όνομα Ανδρέας Αγγέλου, τα οποία βρέθηκαν στη σύγχρονη εποχή σε ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι. Ο Αγγέλου ερωτεύεται την όμορφη Ελένη, καθώς τη βλέπει στους απογευματινούς της περιπάτους στην Αθήνα, μαζί με την οικογένειά της. Ο πατέρας της, βιομήχανος πιλοποιίας, είναι αυστηρών αρχών, δεν επιτρέπει η κόρη του να κυκλοφορεί ασυνόδευτη, και έτσι οι φερέλπιδες θαυμαστές πρέπει να αρκούνται μονάχα σε μακρινά βλέμματα. Ώσπου έρχεται η επαγγελματική καταστροφή, η χρεωκοπία της οικογένειας, και η σωτηρία της μέσα από τον γάμο της νεαρής Ελένης με τον πενηντάχρονο βουλευτή Κωνσταντίνο Παπαλουκά, ένας γάμος που έμελλε εξ αρχής να είναι δυστυχής.

Οι λαμπερές δεξιώσεις που δίνει ο Παπαλουκάς στο πολυτελές του μέγαρο θα δώσουν την ευκαιρία στον νεαρό δημοσιογράφο να ξαναπλησιάσει την αγαπημένη Ελένη. Μια μικρή συνομιλία και ένας σύντομος χορός μεταξύ τους θα εξάψουν πάλι το ενδιαφέρον του, ενώ η έλξη θα γίνει πλέον αμοιβαία. Και έτσι ο Αγγέλου, δέσμιος του ευγενούς του έρωτα, θα αρχίσει να καταστρώνει το σχέδιό του για να βγάλει από τη μέση τον ανήθικο πολιτικάντη Παπαλουκά... Σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση θα παίξει ένας δήμιος, φυλακισμένος στο Μπούρτζι, το ενετικό κάστρο στο λιμάνι του Ναυπλίου που υπήρξε κάποτε κατοικία των δημίων για τις εκτελέσεις που γίνονταν εκεί.

«Ο δήμιος» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που διακρίνεται για την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει ο συγγραφέας του στην ανασύσταση της εποχής. Ο αναγνώστης νιώθει πως αφηγείται κάποιος όχι του 2016 αλλά των αρχών του 20ού αιώνα, με μια γλώσσα που μεταβάλλεται ανάλογα με το πρόσωπο που γνωρίζουμε κάθε φορά – το γράμμα που στέλνει ο δήμιος στον Αγγέλου, στην αρχή της ιστορίας, αφού εκείνος έχει παρακολουθήσει μια εκτέλεση και έχει εντυπωσιαστεί από την ασκητική και ποιοτική φυσιογνωμία του, το ημερολόγιο της Ελένης που εμπιστεύεται σε μια στιγμή στον παράνομο εραστή της, όπου διηγείται τη ζωή της μέχρι την τωρινή ανυπόφορη καθημερινότητά της, και η όλη παρουσίαση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αθήνας του 1900, καθώς περνάμε από τον «κόσμο» του βουλευτή Παπαλουκά μέχρι τη δράση του λήσταρχου Ντελέντα στο βουνό της Πάρνηθας, όλα αυτά φανερώνουν πως ο Φαρούπος δημιουργεί με άνεση, τόσο ως σύλληψη όσο και ως γλώσσα, έναν πειστικό, ενδιαφέροντα, αληθοφανή κόσμο.

Μας άρεσε επίσης πως ο συγγραφέας πετυχαίνει την ανασύσταση στο σήμερα ενός μυθιστορηματικού είδους που μπορεί να θεωρηθεί παρωχημένο. Μπορεί η συγγραφική εκτέλεση να είναι άκρως ρεαλιστική και στέρεα, ωστόσο εδώ έχουμε ένα μυθιστόρημα με σύλληψη ρομαντική που θυμίζει τα πρώτα ρομαντικά ιστορικά μυθιστορήματα της νεοελληνικής γραμματείας μας. Υψηλό ερωτικό πάθος, αν και καταδικασμένο και ανεκπλήρωτο, και το χαρακτηριστικό «ανθρώπινο τρίγωνο»: ο τυραννικός και μοχθηρός άρχοντας, η όμορφη και κατατρεγμένη ηρωίδα, ο ευγενής και ορμητικός νεαρός... Κάστρα, λήσταρχοι και δήμιοι έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα.

Τελικά, ο «Δήμιος» του Νίκου Φαρούπου είναι ένα μυθιστόρημα που φαίνεται πως δικαιώνεται μέσα στον χρόνο, έχει ήδη κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό του, και συνεχίζει να διαβάζεται με ενδιαφέρον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ