Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ

20.07.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1251-1
Σελίδες
400
                                                Οι αλήθειες της ζωής

Με αφορμή τον επερχόμενο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η ειδυλλιακή ως τότε οικογενειακή εικόνα διαλύεται, από τη μια στιγμή στην άλλη μυστικά έρχονται στο φως, όλα καταρρέουν, οι άνθρωποι αποκαλύπτονται. Και ένα γαϊτανάκι δυσλειτουργικών σχέσεων στήνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Διδώ, η κόρη, Ηλέκτρα, η γιαγιά, Σταύρος, ο σύζυγος, θεία Αλίκη και «μάνα» Νάνα, Δάφνη και αγόρια, τα παιδιά. Ένας ύμνος στον άνθρωπο. Καθώς από μωρό μεγαλώνει, μπαίνει στην εφηβεία, φεύγει από τη φωλιά, πορεύεται μόνος του ανεξάρτητος, γερνάει. Ένας ύμνος στην αλληλουχία των «εποχών», από τη γέννηση ως το τέλος. Αλλά και στην εναλλαγή των εποχών μέσα μας. Η Διδώ προσπαθεί να τελειώσει τον χειμώνα που έχει θρονιαστεί μέσα της και να ανθίσει. Ένας ύμνος στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Μητέρας-παιδιών, ανιψιάς-θείας, γιαγιάς-εγγονής, παιδιών-πατέρα. Συναισθήματα, αισθήματα, σκέψεις. Καμάρι, περηφάνια, ολοκλήρωση. Ως γονιός, ως γόνος. Αλλά και αδιαφορία, θυμός και ντροπή για τις απιστίες του άλλου ως συγκάτοικος στον ίδιο γάμο. Μα πάνω από όλα ένας ύμνος στα γηρατειά, στον θάνατο και στην απώλεια. Με ποιον τρόπο τον αντιμετωπίζουν αυτοί που μένουν πίσω; Ποια τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις τους; Πώς διαχειρίζονται την απώλεια;

Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είναι το μυθιστόρημα «Σχέσεις απιστίας» της Μάρως Κερασιώτη.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί τις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές προκύπτουν μέσα σε μια οικογένεια. Σχέσεις δύσκολες, σχέσεις ξεκαθαρισμένες, διακριτές, με αντιδράσεις απόλυτα προβλέψιμες –ή και κάποιες φορές όχι– που ωστόσο ξαφνιάζουν και σοκάρουν. Συναισθήματα αληθινά, που πηγάζουν από τα βάθη της ψυχής και που αναβλύζουν γεμάτα ζωντάνια, και έκφραση συναισθημάτων υποκριτικών και μασκαρεμένων.

Πότε σε τριτοπρόσωπη αποστασιοποιημένη αφήγηση και πότε μέσα από τα μάτια της Διδώς – σε πρώτο πρόσωπο. Αυτή είναι και η κύρια πρωταγωνίστρια. Όλοι οι υπόλοιποι κινούνται γύρω της εξυπηρετώντας την προώθηση του μύθου, φωτίζουν την ψυχοσύνθεσή της, βρίσκονται εκεί για να τη συμπληρώνουν. Ένα είδος εξομολόγησης. Ένας εκ μέρους της απολογισμός ζωής γεμάτος αναμνήσεις και αναδρομές στο παρελθόν. Σκέψεις, απορίες, παράπονα, αναπάντητα ερωτήματα εκφράζονται μέσα από αμέτρητους εσωτερικούς μονολόγους της ίδιας κάθε άγρυπνο βράδυ της.

Ένα βιβλίο που πλημμυρίζει από «τέλος». Από τα γηρατειά που πλησιάζουν, από ασθένειες ξαφνικές, αλλά ως ένα σημείο δικαιολογημένες, απόρροια της αρχής του τέλους ή του κοντοζυγώματος στο τέλος της διαδρομής. Ένα βιβλίο ρεαλιστικό, απαισιόδοξο θα έλεγε κάποιος, μια και όσα περιγράφει κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, αλλά αληθινό, στέρεο και ταυτόχρονα με νότες αισιοδοξίας. Αφού τελικά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα αδιέξοδα και τις αναπόφευκτες απώλειες, η ζωή συνεχίζεται.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ