Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

23.07.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0075-8
Σελίδες
112
                                                    Στη ζωή δεν υπάρχουν όρια…

… Ή μήπως τα όρια φροντίζει να τα θέτει ο κοινωνικός περίγυρος, ακλόνητος από συναισθηματισμούς και πάθη, με μόνο μέλημά του να καταδεικνύει τα κακώς πεπραγμένα για όποιον γυρεύει μια ακόμα αληθινή ανάσα;

Στη νουβέλα του Γιώργου Συμπάρδη, πρωταγωνίστρια είναι η Σοφία, μια κυρία μεγάλης ηλικίας που ζει στην πλατεία Βικτωρίας. Πηγαίνει συχνά στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Ρουφ, βοηθάει στα συσσίτια και συζητά με τον ιερέα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Κάποια ημέρα καθώς γυρνά στο σπίτι της θα συναντήσει τον Σταύρο, έναν εικοσάχρονο νεαρό, που ζει στο ισόγειο της πολυκατοικίας, όπου και η ίδια διαμένει. Δεν μπορεί να παραγκωνίσει το γεγονός ότι ο Σταύρος μοιάζει πολύ με τον ιερέα του Αγίου Παύλου.

Καθώς οι ημέρες περνούν, η Σοφία θα αναπτύξει μια πιο στενή σχέση με τον Σταύρο: του μαγειρεύει, του πλένει, του έχει στρώσει στο σαλόνι και προσπαθεί να τον φροντίζει κατά το δυνατόν περισσότερο. Ανησυχεί τις ώρες που εκείνος βρίσκεται έξω, αφού εμφανίζεται μόνο όποτε και όταν θέλει ο ίδιος. Και η Σοφία βρίσκεται σε μια δίνη όπου αφήνει τον εαυτό της να παρασυρθεί.

Ο Σταύρος αποτελεί για τη Σοφία μια συντροφιά, ακόμα και για τις ελάχιστες στιγμές που εμφανίζεται, η ίδια μαθαίνει από τις γνωστές της που εκκλησιάζονται στον Άγιο Παύλο, ότι μια άλλη ηλικιωμένη κυρία, η Ιουλία Προμπονά, είχε εξαφανιστεί για καιρό από τη λειτουργία γιατί είχε μπλέξει μ’ έναν νεαρό που την εκμεταλλευόταν. Η Σοφία σκέφτεται πώς μπορεί να αντιδράσει, τι πρέπει να αποσιωπήσει, τι να εκφράσει, σε ποιον να μιλήσει, και τι τελικά να αισθανθεί για όλη αυτή την ιστορία.

Η νουβέλα του Γιώργου Συμπάρδη με τον εμβριθή τίτλο «Μεγάλες γυναίκες» αποτελεί μια ρεαλιστική διείσδυση στον κλειστό κύκλο της γειτονιάς και των ομάδων στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Με το ευγενές του αφηγηματικό ύφος ο Συμπάρδης ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά των ηρώων του με πολύ πειστικό τρόπο, αφήνοντάς τους να δράσουν –και να αντιδράσουν– στην πλοκή που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Η ελλειπτική γραφή συμπυκνώνει το νόημα του βιβλίου, προσδίδοντας τη χαρακτηριστική πινελιά του συγγραφέα, αλλά και προσδίδοντας λογοτεχνική αξία στο έργο.

Καθώς η πλοκή εκτυλίσσεται, υπόγεια οι αφηγηματικοί τόνοι ετοιμάζονται για το κρεσέντο που θα απελευθερώσει ήρωες και συγγραφέα. Προσωπικά, το θεωρώ το καλύτερο έργο του Γιώργου Συμπάρδη, ένθετο με τις εκχυμώσεις της ζωής, αλλά και τη μεστότητα και τη στόφα ενός πολύ αξιόλογου λογοτέχνη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ