Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΞΩ ΧΙΟΝΙΖΕΙ

16.07.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΕΞΩ ΧΙΟΝΙΖΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-500-6
Σελίδες
114
                                                          Στιγμές πολέμου

Ένα βράδυ του Δεκέμβρη του 2015 που «έξω χιονίζει», στο αμφιθέατρο «Ράδιο Σίτυ» της Θεσσαλονίκης το μέντιουμ Νίνα έχει παράσταση. Αποστολή της να φέρει πάνω στη σκηνή έξι εκτοπλάσματα για να αφηγηθούν την ιστορία τους. Όλοι τους είναι ξένοι στρατιώτες που βρέθηκαν στην πόλη το 1914 στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από τις αφηγήσεις τους –στιγμιότυπων περισσότερο της δύσκολης ζωής τους στη Θεσσαλονίκη κάτω από αντίξοες συνθήκες– συναρμολογείται μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολυφυλετικής πόλης εκείνης της εποχής, έναν αιώνα πριν. Μαζί με αναφορές στο σήμερα για να επιτευχθεί η αναπόφευκτη σύγκριση.

Το σαρκοφάγο σκοτάδι μέσα στα αντίσκηνα των φαντάρων, ένα πιάτο βραστή γίδα κάπου στον Βαρδάρη, τα ύπουλα κουνούπια της ελονοσίας, το ξεσάλωμα των ξένων φαντάρων στα μιούζικ χολ της πόλης, μια ρωσική συνταγή για το κεφαλόπουλο, στοχασμοί για τα αποφάγια που αφήνουν οι πεθαμένοι στο ψυγείο τους είναι μερικά από όσα αναφέρονται στη νουβέλα του Σάκη Σερέφα «Έξω χιονίζει».

Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας περισσότερο εκφραστικά μέσα που παραπέμπουν κατευθείαν σε θεατρική παράσταση, όπως γοργή εναλλαγή διαλόγων, ανάγνωση επιστολών που απευθύνονται στους γονείς για το απαραίτητο παραμύθιασμα, αμεσότητα, «σκηνοθετικές» οδηγίες εντός παρενθέσεων κ.ά., παρά με κοινή αφήγηση, δημιουργεί ένα ευχάριστο, παρά το θέμα του, κείμενο που αποτελείται από μικρά κεφάλαια με διαφορετικό κάθε φορά πρωταγωνιστή. Ενώ η φράση «έξω χιονίζει» επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά, σχεδόν εμμονικά, για να δίνει το στίγμα της πραγματικότητας και να επαναφέρει κατά διαστήματα τους αναγνώστες στο σήμερα.

Η νουβέλα ολοκληρώνεται μαζί με την παράσταση της μαντάμ Νίνα, τα εκτοπλάσματα των στρατιωτών επιστρέφουν στον αιώνιο ύπνο τους, οι θεατές αποχωρούν. Ενώ έξω εξακολουθεί να πέφτει χιόνι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ