Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΦΑΛΑΙΝΑ

12.07.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΦΑΛΑΙΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ
Συγγραφέας
Ιωάννα Κρητικού
Κατηγορία
ISBN
978-618-5042-06-6
Σελίδες
72
                                                Μικρές ιστορίες, μεγάλα συναισθήματα

Η Ιωάννα Κρητικού γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1981 στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι παιδαγωγός και έχει εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς και στον χώρο της ψυχικής υγείας. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το θεατρικό παιχνίδι. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής μυθιστορήματος με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Κείμενα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. Ο «Μπαμπάς φάλαινα» είναι η πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Στη συλλογή διηγημάτων της Ιωάννας Κρητικού συναντούμε εννέα μικρά διηγήματα, που συμπυκνώνουν τη συναισθηματική στάση και έκφραση των χαρακτήρων μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, εν είδει μονολόγων ως επί το πλείστον. Ιστορίες που θέτουν τα πρόσωπα στα συναισθηματικά τους όρια τα οποία ταλανίζονται από αποφάσεις και γεγονότα. Αλλάζουν ζωές, χαρακώνεται η καθημερινότητα.

Με κύριο άξονα τις σχέσεις των ανθρώπων και με βασικές εκφάνσεις την αγάπη και τον αποχωρισμό, οι ήρωες της Ιωάννας Κρητικού δοκιμάζονται, απογυμνώνονται, αποδομούνται, ώστε να αφομοιώσουν τη νέα πραγματικότητα, φυλάσσοντας ως κόρην οφθαλμού τις ιδιαίτερες στιγμές που διαμόρφωσαν τη ζωή τους. Μέσα από τις ιστορίες παιδιών με τους γονείς τους, ερωτευμένων, ακόμα και ενός φανταστικού προσώπου που ζωντανεύει από τον συγγραφέα – δημιουργό του, παρατηρούμε πρόσωπα να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και συναισθήματα σε όλη την απλότητα και την αλήθεια τους.

Η γραφή της Ιωάννας Κρητικού είναι λιτή, ελλειπτική, συμπυκνώνοντας το νόημα, με στακάτο ρυθμό, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια ορμητική τροχιά. Τα διηγήματα είναι μικρά, όμως καταφέρνει η συγγραφέας με προσεκτικά τοποθετημένες λέξεις, να εκφράσει όσα θέλει να πει, χωρίς να παραμένει τίποτα λειψό. Άλλωστε είναι τέτοια η ένταση κάθε ιστορίας, που ίσως η μεγαλύτερη έκταση των διηγημάτων να αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάγνωση.

Μια πολύ καλή συλλογή διηγημάτων, που έχει πολλά να πει και να εκφράσει, και η οποία έχει ως πρόλογο ένα κείμενο της εμβληματικής Άλκης Ζέη, ενώ εμπλουτίζεται από τις εξαίρετες ζωγραφιές του Ισπανού ζωγράφου Tassies.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ