Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΔΕΛΟΥΝ

10.07.2016
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΔΕΛΟΥΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6532-0
Σελίδες
119
                                                       Η συνομοταξία των παθών

Άνθρωποι που δεν τους είδε τύχη ή εκείνοι την προσπέρασαν. Άνθρωποι με εμμονική φύση ή με το άδηλο στα μάτια. Άνθρωποι με σώματα που κάτι τους λείπει ή κάτι έχουν πλεονάζον. Άνθρωποι μόνοι με τους άλλους και πληθυντικοί στο βάθος του εαυτού τους. Χτυπημένοι άνθρωποι με μια μοίρα ανεξέλεγκτη. Τι θέλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Τι ζητούν από τους εαυτούς τους; Αυτό που ζητάει ο καθένας από εμάς και δεν το βρίσκει. Τα 22 διηγήματα του τελευταίου βιβλίου του Σωτήρη Δημητρίου προσεγγίζουν ακόμη περισσότερο το mainstream πλαγιομετωπικά. Από τις πρώτες συλλογές διηγημάτων του, «Να ακούω καλά το όνομά σου» και «Ντιαλίθ ’ιμ Χριστάκη», έχει παρέλθει κάμποσος χρόνος. Αυτό που έχει κρατήσει ο Δημητρίου ωσάν κόρη οφθαλμού είναι η λιτότητα. Οι ιστορίες του είναι σύντομες, ακαριαίες, δίχως φιλολογικά παρακλάδια. Μόνο τα απαραίτητα, τα πλέον ουσιαστικά, μένουν για να διηγηθούν την ιστορία. Οι ήρωες σκιτσάρονται αδρά, τα περιγράμματά τους φτάνουν για να δηλώσουν την ύπαρξή τους. Σε αυτό που δίνει βάρος είναι το καίριο της στιγμής, το ξαφνικό βάθεμα που αλλάζει τις ισορροπίες. Ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κρυφό και ανερμήνευτο, σε μια πρόταση γίνεται καταφανές και εμφανίζεται ατόφιο, ωμό, ανεπεξέργαστο.

Από τους ανθρώπους του περιθωρίου (εν τη ευρεία εννοία), τους σαλούς, τους αποκηρυγμένους, ο Δημητρίου περνάει σιγά σιγά σε ανθρώπους του γενικού κανόνα, της καθημερινότητας. Σε αυτούς που με πρώτη ματιά δεν «λένε» ότι κουβαλούν ένα βουνό. Κι όμως, αυτό έχει βγάλει ρίζες μέσα τους. Πολλούς από αυτούς θα τους βρούμε σε τούτη τη συλλογή που μοιάζει να ακουμπάει στο προηγούμενο έργο του δίνοντάς του μια άλλη διάσταση της τραγωδίας. Οικογενειακά μυστικά, κρυμμένες ζωές, επιθυμίες που πήραν στραβό δρόμο, εμμονές που δεν κρύφτηκαν, πόθοι που παραχώθηκαν. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα, ο Δημητρίου μάς προσφέρει ήρωες που έχουν ένα αίτημα ζωής να καταθέσουν – ακόμη και όταν δεν τολμούν ή δεν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες να το εκθέσουν. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που φλέγονται από το σώμα τους και τα σώματα των άλλων. Η εκτροπή τους είναι απόλυτα σωματοποιημένη. Έχει βάθος∙ κυριολεκτικά: υπάρχει κάτω από το δέρμα τους. Κάπως έτσι οι απόλυτα ρεαλιστικοί τροπισμοί τους αποκτούν μιαν υπόσταση υπολανθάνοντος ονείρου. Πολλές φορές είναι σαν να πατούν σε δύο βάρκες. Σε ένα ασφυκτικό «εδώ» και σε ένα αιτούμενο «εκεί». Στο μεσοδιάστημα του ενός άκρου από το άλλο διαλαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, παίρνουν σάρκα και οστά οι επιθυμίες, τα άρρητα και τα α-νόητα αποκτούν υπόσταση και ζητούν δικαίωση.

Ο Δημητρίου έχει την ικανότητα να μην αλλάζει μοτίβο, ούτε και οπτική από τα θέματά του, κι όμως αυτά πάντα να κρύβουν μια ύστατη έκπληξη, ένα ξάφνιασμα αλλόκοτο. Ίσως διότι κάθε ήρωας φέρει το δικό του, απόλυτα προσωπικό άχθος και όπως το διηγείται (μέσω του συγγραφέα) προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα. Όλα μαζί φτιάχνουν τη συνομοταξία των παθών. Συγγραφέας του «λίγου» που όμως είναι αρκετό και του ελάσσονος που τελικά αποδεικνύεται μείζον, ο Δημητρίου με αυτή τη νέα συλλογή αποδεικνύει πως η σκοτεινιά έχει πολλά πετσιά και κάμποσα άλλα κορμιά να στίξει. Το υλικό του είναι ανεξάντλητο κι όσο βουτάει στην ίδια στέρνα, την ανθρώπινη, τόσο θα ανασύρει μικρά κάρβουνα, μικρές ζωές και ιστορίες από τις κρύπτες της ψυχής.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ