Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

02.07.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6025-7
Σελίδες
336
Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Αναγνωστών (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου - Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημά της «Η μέθοδος της Ορλεάνης» και το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων «Φιλοδοξίες κήπου».

Στο νέο μυθιστόρημά της «Στο αυτί της αλεπούς» πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες σε ένα ιστορικό πλαίσιο 100 ετών, από το 1900 έως τις μέρες μας. Ένα ασημένιο δαχτυλίδι συναισθηματικής αξίας περνάει από τη μία στην άλλη. Η πρώτη γυναικεία μορφή, η Αννέζω, είναι δώδεκα ετών όταν το 1904 βρίσκεται στην Ύδρα ως παρακόρη σε ένα πλουσιόσπιτο. «Η μάνα δούλευε στα μποστάνια με τους γιους της, ενώ η μεγαλύτερη κόρη κρατούσε σπίτι και παιδιά, κι όταν έφτανε στην ηλικία των δώδεκα, έφευγε παρακόρη στα πλουσιόσπιτα των απέναντι νησιών, κι έπαιρνε τη θέση της η αμέσως επόμενη αδερφή» (σελ. 10). Γνωρίζει τον Σταύρο το Θεριό, έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο και η ζωή της παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή. Η Ευγενία Φακίνου διαχειρίζεται τις τροπές και τις αλλαγές της τύχης των ηρώων της με ιδιαίτερα αριστοτεχνικό, ρεαλιστικό και αβίαστο τρόπο. Παρά τη σκληρότητα των όσων βιώνουν, υπάρχουν για τους ήρωες κάποιες στιγμές σωτηρίας που οφείλονται σε υπαρκτά ψήγματα ανθρωπιάς.

Η Αννέζω θα βιώσει μια έντονη συναισθηματική δοκιμασία και αποδοκιμασία, και μαζί με τον μικρό γιο της Σταυρή θα φθάσουν στον Πειραιά το 1916. Υποδηλώνεται με μεγάλη έμφαση το πόσο οι ήρωες είναι έρμαια των εκάστοτε ιστορικών συνθηκών. Ως γνωστόν ανά τους αιώνες ο άνθρωπος γίνεται θύμα και άθυρμα των ιστορικών συγκυριών. Χαρακτηριστική είναι η φράση της Αννέζως που επαναλαμβάνεται: «Είμαι 46 χρονώ κι έχω ζήσει καλά μόνο ένα μήνα» (σελ.94).

Στη Δραπετσώνα ο γιος της εμπλέκεται σε παράνομη κομματική δουλειά των μεταξικών και κατοχικών χρόνων. Οι συνθήκες ζωής της μάνας και του γιου είναι άθλιες. «Ατέλειωτες του είχαν φανεί οι ώρες, εκείνες τις πρώτες τρεις μέρες, μέχρι να γυρίσει η μάνα του από τη δουλειά, να βάλει νερό στην κατσαρόλα και να φτιάξει μια ριζόσουπα για βραδινό, που την έτρωγαν κρύα και για πρωινό, κι όση έμενε, σβολιασμένη κι άνοστη, την είχε ο Σταυρής και για μεσημεριανό» (σελ.61).

Στα χρόνια του Εμφυλίου ο Σταυρής εντάσσεται στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού αφήνοντας τη μικρή του κόρη Άννα στη γιαγιά Αννέζω. Η Αννέζω κυρίαρχη ηρωίδα στο πρώτο μισό του βιβλίου (πρώτο μισό εικοστού αιώνα) παραδίδει τη σκυτάλη, το δαχτυλίδι που της είχε δώσει ο άντρας της, στην εγγονή της. Η μικρή Άννα υιοθετείται από έναν εθνικόφρονα στρατιωτικό διατηρώντας μια θολή εικόνα για τους αγνοούμενους φυσικούς γονείς της. Η δοκιμασία του ανθρώπου μέσα στις έντονες ιστορικοπολιτικές συνθήκες διαγράφεται με μελανά χρώματα.

Η απότομη και βίαιη λόγω των συνθηκών ενηλικίωση της Άννας την οδηγεί στην υιοθέτηση μιας συνεχούς αντιδραστικής συμπεριφοράς. Η πορεία της θα σφραγιστεί ανεξίτηλα από την εύρεση ενός έκθετου βρέφους, που θα αποτελέσει την τρίτη πρωταγωνιστική γυναικεία μορφή.

Από τη μια μεριά βρίσκεται ο καθημερινός-απλός άνθρωπος και από την άλλη η υπάρχουσα κάθε φορά ιστορική συνθήκη. Τα ελληνικά σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα του 20ού αιώνα, όπως η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η χούντα, το δουλεμπόριο των σφουγγαράδων, η ανέχεια των προσφύγων, η άνθηση της πορνείας στην οποία οδηγούνταν γυναίκες που αδυνατούσαν να επιβιώσουν, η παιδική εργασία και άλλα, αποτελούν το πλαίσιο δράσης των ηρώων.

Η λεπτομερής περιγραφή των συμβάντων και οι ζωντανές εικόνες που αποδίδουν την κάθε ιστορική και ηθική δοκιμασία αποτυπώνονται ανεξίτηλα στη μνήμη του αναγνώστη. Μετά την απομάκρυνση από το μυθιστόρημα δεν λειτουργεί ο μηχανισμός της λήθης, αντιθέτως ο αναγνώστης νιώθει πως ό,τι διάβασε θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του. Αν αυτό δεν είναι δείγμα επιτυχίας της συγγραφέως και του μυθιστορήματος, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Όσον αφορά τη νοηματοδότηση του τίτλου του μυθιστορήματος σας αφήνω να το ανακαλύψετε κατά την ανάγνωση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ