Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΛΕΓΕ ΜΕ ΚΑΪΡΑ

11.06.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΛΕΓΕ ΜΕ ΚΑΪΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1254-2
Σελίδες
272
                                                            Τέλος εποχής

Δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τα στενά όρια μιας γειτονιάς στους πρόποδες ενός βουνού. Πεδίο δράσης η φημισμένη ταβέρνα του Ατρέμου και η πέριξ περιοχή. Μικρά και μεγάλα επεισόδια, που συμβαδίζουν με τα συγκλονιστικά γεγονότα της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, βγαλμένα από το υποσυνείδητο, αναμνήσεις ανασυνθεμένες μέσω της όσφρησης και της γεύσης, αλλά και των υπολοίπων αισθήσεων, ειπωμένες από έναν ενήλικα πλέον – αυτόν που κάποτε ήταν παιδί και βίωνε όλα αυτά τα θαυμαστά.

Το μυστήριο της Καϊρας, την ανεκδιήγητη οργάνωση του Μπούλη που θα ανέτρεπε τη Χούντα, τη δόξα των ποδοσφαιρικών αγώνων της Πάνω και Κάτω Γειτονιάς. Τα θρυλικά Πουτανάδικα. Τη μορφή του παππού. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και τους απαραίτητους προβληματισμούς επί του θέματος και τα πρώτα «μαθήματα» κοινωνιολογίας διά στόματος ενός μέλους της μπουλο-οργάνωσης. Αλλά και τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου παστελιού του κυρίου Μέλιου, της λαχταριστής σοκολάτας στα διαλείμματα, της κιμωλίας και του τυπωμένου μελανιού στα σχολικά βιβλία. Τη μυρωδιά του μοσχομυριστού σώματος της Λεμονούς. Τον θαυμαστό κόσμο του μπακάλικου του Εμποράκου.

Ένας ολόκληρος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη διά χειρός Δημήτρη Στεφανάκη στη νέα εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του «Λέγε με Καϊρα». Χωρίζοντάς το σε ενότητες, που καθεμιά τους έχει διαφορετική θεματική, και με κεφάλαια μικρής έκτασης ο συγγραφέας στήνει επιτυχώς το «μαγικό» σκηνικό της παιδικής ηλικίας κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Με σύμμαχο τις πέντε αισθήσεις και τον αθώο, άμεσο και απονήρευτο λόγο ενός παιδιού, αφηγείται τις αναμνήσεις του παιδικού κόσμου του αφηγητή μετουσιώνοντάς τες σε εικόνες. Ο αναγνώστης συχνά έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί ταινία ή χαζεύει φωτογραφικά ενσταντανέ ενός αγνώριστου πλέον τοπίου, που εκπέμπει νοσταλγία, αθωότητα, ανεμελιά, ενός τοπίου που τα συστατικά του στοιχεία τα πήρε μαζί του ο χρόνος. Αγαπημένοι άνθρωποι, κτίσματα, τόποι, καταστάσεις, όλα έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Εξάλλου με τον θάνατο του παππού Ατρέμου στις αρχές του 1980 σηματοδοτείται όχι μόνο η έναρξη –συμπτωματικά– μιας νέας εποχής στην Ιστορία της Ελλάδας, αλλά και το τέλος της παιδικής ηλικίας του ήρωα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ