Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΑΣΤΕΙΟ

01.06.2016
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΑΣΤΕΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Γιάννης Παλαβός
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-028-4
Σελίδες
109
Όχι τυχαία, η κριτική ξεχώρισε από την πρώτη έκδοσή της (Απρίλιος 2012) τη συλλογή διηγημάτων «Αστείο» του Γιάννη Παλαβού. Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης και σπούδασε δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και πολιτιστική διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων «Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες» (Intro Books 2007) και «Σαν Άγκρε / Τα δάκρυα της φον Μπράουν» (μαζί με τον Σωτήρη Μπαμπατζιμόπουλο, Τόπος, 2009). Έγραψε επίσης, από κοινού με τον Τάσο Ζαφειριάδη, το σενάριο του κόμικ «Το πτώμα», το οποίο σχεδίασε ο Θανάσης Πέτρου (Jemma Press, 2011. Το όνομά του συναντάμε στα συλλογικά έργα «15 βγαίνουν με κόκκινο» (Τόπος, 2014) και στο «Δικό μας Πάσχα» (Νάρκισσος, 2016).

Στην παρούσα συλλογή 17 διηγημάτων, ο Παλαβός αντλεί την έμπνευσή του από την ημιορεινή μακεδονική ενδοχώρα, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, αλλά και από την πόλη. Μεταφέρει εικόνες της αγροτικής ζωής αλλά και της δουλειάς σε συνεταιρισμό ή σε σφαγείο. Πραγματεύεται τις σχέσεις πατέρα-γιου, του γιου με την πατρική οικογένειά του, του γιου με το δικό του παιδί. Κάποιες φορές περιγράφει ανθρώπινους τύπους, μ΄έναν τρόπο λιτό και απέριττο όπου εμφιλοχωρεί μια διάθεση πικρή, όχι κατ΄ανάγκην απαισιόδοξη και αδιέξοδη, όμως. Σε μερικά διηγήματα το τέλος μοιάζει να έρχεται κάπως απότομα, υποδηλώνοντας μια άλλη διαδρομή σκέψης από τη γραμμικότητα της αφήγησης. Σε άλλα εμφιλοχωρεί το μαγικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, η απόδραση σε έναν άλλο κόσμο. Όλα τα διηγήματα ρίχνουν μια φρέσκια ματιά στην καθημερινότητα ή στην προσωπική ιστορία των ηρώων και των ηρωίδων τους. Σταχυολογούμε τους τίτλους κάποιων διηγημάτων που ανταποκρίνονται στις πιο πάνω περιγραφές, όπως τις επιχειρήσαμε: «Για αλλαγή», «Αστείο», «Από την αρχή», «Νίκος Τσούμπος», «Αυτοκόλλητο», «Όπισθεν», «Λένα», «Ο Σαράντος Ζουργός δεν μπορεί να το εξηγήσει», «Μαρία», και παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το «Ο Γιώργος βγαίνει στη σύνταξη», ένα από τα ωραιότερα, κατά την κρίση μας, της συλλογής:
«Σήμερα ο πατέρας μου κάθεται στην άλλη άκρη του τραπεζιού, κερνάει ρετσίνα, καμιά δεκαριά άτομα είναι δω, φίλοι του∙ οι ίδιοι που τον γύρευαν τότε στα βουνά και τη λίμνη, όσοι τουλάχιστον ζουν, όσοι δεν είναι τάβλα από αρθριτικά, από τσακισμένες μέσες και πλάτες, έπειτ΄ από σαράντα χρόνια στις οικοδομές, στις σκαλωσιές, στα λατομεία. Χτες ήταν η τελευταία μέρα στη δουλειά κι ο πατέρας μου το γιορτάζει. Σηκώνω το ποτήρι μου, τον κοιτάζω, είμαι ο γιος του κι είμαι το ίδιο μπερδεμένο κουβάρι, μου χαμογελάει και ξέρει ότι θέλω να χαθώ για ένα μήνα στο βουνό, στην τεχνητή λίμνη κι όταν γυρίσω θα μου πει “παιδί μου, έχει φαΐ”, κι αν η ζωή του ήταν ένα λάθος, αυτό είναι το κέρδος. Του λέω μπροστά σ΄ όλο τον κόσμο ότι τον αγαπάω και βουρκώνει» (σελ.83-84).

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ