Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΠΛΑ

26.05.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΠΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Ειρήνη Μαντά
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-1-8-0
Σελίδες
384
                                                       Στο δάσος των συμβόλων

Όσοι πιστεύουν ότι μύθοι, ακόμα και τα παραμύθια, είναι απλά ωραίες ιστορίες για να περνάμε ευχάριστα τις ώρες μας ή έστω να τροφοδοτούμε με υλικό τη φαντασία μας, καλά κάνουν, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε μύθος είναι χτισμένος σε επίπεδα ή πιο σωστά έχει μέσα του εγκιβωτισμένους άλλους μύθους και όσο μπορείς να προχωρήσεις στο εσωτερικό, μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις σου ανοίγοντας πόρτες και κλειδωνιές, τόσο ανακαλύπτεις νέες διαδρομές, νέα επίπεδα, νέους μίτους… Πού φτάνουν; Πόσο βαθιά; Μα στο συλλογικό ασυνείδητο και τα αρχέτυπα, την πηγή όλων.

Με τον ίδιο τρόπο με τους μύθους είναι χτισμένα και τα μαγικά ξόρκια και δεν είναι νομίζω ότι είναι τυχαίο πως η Ειρήνη Μαντά ξεκινά το μύθο του «Δάσους με τα Πέπλα», με αφορμή ένα βραχιόλι δεμένο με ένα ισχυρό ξόρκι: η μάγισσα Αρκάνα αναθέτει σε έναν μάλλον επίπεδο αρχικά ως χαρακτήρα μισθοφόρο να το μεταφέρει σε έναν ισχυρό μάγο. Πρόκειται για δώρο ή μάλλον για αντάλλαγμα για ένα άλλο ξόρκι, εκείνο το οποίο θα της επιτρέψει να διατηρήσει τη μνήμη της όταν αναγεννηθεί, αφού ανήκει στα τέκνα του Φοίνικα. Κι αυτή είναι η αρχή μιας επικής από κάθε άποψης περιπέτειας για τον Βόρσαχ που θα τον οδηγήσει όχι μόνο μακριά, αλλά και προς τα κάτω και κυρίως προς τα μέσα… Κάστρα χωρίς εισόδους, μάγοι ισχυροί με σχέδια σκοτεινά και προθέσεις κρυμμένες, πλάσματα της θάλασσας και γοργόνες, ένας έρωτας για μια γυναίκα ντυμένη στα κόκκινα, κόσμοι που «ξηλώνονται» επειδή διαταράσσονται οι ισορροπίες και φυσικά το δάσος με τα πέπλα, μια σκοτεινή κατασκευή που κρύβει ένα απεχθές μυστικό αλλά βρίσκεται και στο κέντρο του μαγικού ιστού ο οποίος εξυφαίνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Είναι σίγουρο ότι όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία φαντασίας θα απολαύσουν τόσο την ιστορία όσο και την πολύ καλή γραφή της Ειρήνης Μαντά, η οποία κατά τη γνώμη μου με αυτό το βιβλίο ανεβάζει πολύ το επίπεδο της εγχώριας λογοτεχνικής σκηνής του είδους. Και μόνο γι’ αυτό της αξίζουν συγχαρητήρια αλλά καταφέρνει πολλά περισσότερα, εξ ου και δηλώνω εντυπωσιασμένη από το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς της. Καταρχάς, δημιουργεί στέρεη και πειστική κοσμοπλασία στην οποία εντάσσει περίπου τα πάντα από τον εσωτερισμό (τον οποίο γνωρίζει εμφανώς σε επαρκή βαθμό), την ψυχολογία των συμβόλων, την τέχνη της επικής αφήγησης (ξεκινώντας σχεδόν από τον Όμηρο), την τέχνη της μαγείας, διαφορετικές μυθολογίες, στοιχεία από έργα εμβληματικών συγγραφέων του είδους της φαντασίας, ακόμα και καθαρόαιμο τρόμο. Και το αποτέλεσμα δεν είναι ένα συνονθύλευμα , αλλά ένα έργο τέχνης, μια περίτεχνη μεσαιωνική ταπισερί υφασμένη με ταλέντο και φαντασία.

Το δεύτερο στοιχείο που ξεχωρίζει το κείμενο και ανεβάζει το επίπεδό του, είναι οι περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των βασικών και μη χαρακτήρων του βιβλίου: ενώ όλα μοιάζουν σαφή, τελικά ανατρέπονται και αυτά που ο αναγνώστης θεωρεί δεδομένα για τους ήρωες και τους σκοπούς τους, δεν είναι καθόλου έτσι. Όσο προχωράς στην ανάγνωση, νέες αποκαλύψεις σε περιμένουν, νέα μυστικά έρχονται στο φως… Και ενώ ο αναγνώστης βαδίζει σε έναν δαιδαλώδη τόπο με ελάχιστα στοιχεία, πολλά από τα οποία είναι παραπλανητικά, σε κανένα σημείο δεν αισθάνεται χαμένος ή μπερδεμένος, η γραφή της Ειρήνης Μαντά τον κρατάει σταθερά δεμένο με την εξέλιξη της ιστορίας. Τέλος, σε ό,τι με αφορά, τα τραγούδια με ομοιοκατάληκτο στίχο που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το βιβλίο, όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας όλοι οι ήρωες του βιβλίου «καλοί και κακοί» τραγουδούν, είναι το στοιχείο εκείνο που απογειώνει το κείμενο. Προσωπικά τα διάβαζα ξανά και ξανά, γοητευμένη, και σχεδόν τα άκουγα τραγουδιστά μέσα στο μυαλό μου…

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να ειπωθούν για το «Δάσος με τα πέπλα», αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται διότι ο αναγνώστης θα τα ανακαλύψει μόνος του ή πιο σωστά μαζί με τον Βόρσαχ… Και άπαξ και αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο θα διαπιστώσει πόσο αληθινά είναι τα λόγια της Αρκάνα στην πρώτη της συνάντηση με τον ήρωα: «Δεν μπλέκεις με μάγους, λες. Αρνήσου με, και θα έχεις μπλέξει με μια μάγισσα. Από αυτές που θα ήταν φρόνιμο να φοβάσαι».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ