Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΟΦΟΣ

17.05.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΟΦΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-767-4
Σελίδες
583
                                                   Ταξίδι στην Αναγέννηση

Σωτήριον έτος 1450 μ.Χ., Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι η ιστορία του Θεόδωρου. Ενός μαθητευόμενου Βυζαντινού μοναχού, υπάκουου αντιγραφέα, που φεύγει κυνηγημένος από τη Μονή Στουδίου λίγο πριν από την άλωση της Πόλης, έχοντας στην κατοχή του εννέα σπάνια χειρόγραφα. Τα βήματά του και η μοίρα του τον φέρνουν στη Φλωρεντία. Εκεί θα συνεχίσει αυτό που τόσο καλά γνωρίζει, την αντιγραφή χειρογράφων, θα γίνει το δεξί χέρι των Μεδίκων, θα ζήσει μια ζωή όπως ακριβώς τη θέλησε. Και θα ερωτευτεί. Τα βιβλία και μία γυναίκα.

Καθώς αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του, σε πρώτο πρόσωπο και με γλώσσα εκλεπτυσμένη, τέτοια που αρμόζει σε έναν λόγιο, κατά διαστήματα άλλες αφηγηματικές φωνές λαμβάνουν τα ηνία της εξιστόρησης και καθεμιά αφηγείται την προσωπική της ιστορία, αλλά και όσα συμβαίνουν από τη δική της οπτική, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τον μύθο. Σφαιρική εξιστόρηση γεγονότων, σκέψεις και προβληματισμοί μπλέκονται αρμονικά μέσα από εσωτερικούς μονολόγους, ενώ δε λείπει ο προϊδεασμός στο τέλος κάποιων κεφαλαίων για ό,τι καθοριστικό πρόκειται να ακολουθήσει, κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η ιστορία του Θεόδωρου όμως αποτελεί μόνο το πρώτο επίπεδο του μυθιστορήματος «Ο μεγάλος σοφός» της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα. Σε ένα δεύτερο, βαθύτερο, σαν σε background, ξετυλίγεται η Ιστορία εκείνης της περιόδου, της Αναγέννησης. Οι ήρωες ζουν στην Πόλη του Κρίνου την εποχή της μεγάλης άνθισης των Γραμμάτων και των Τεχνών και των μεγάλων αλλαγών, ταξιδεύουν, ερωτεύονται. Προοδεύουν, εξελίσσονται, βιώνουν τα πάθη του έρωτα. Μαζί με τη μεταμόρφωση του Θεόδωρου, που κατάφερε να πραγματοποιήσει όλα όσα ποτέ ονειρεύτηκε και ακόμα περισσότερα, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη μεταμορφώνεται και η Πόλη του Κρίνου, οδεύοντας ολοταχώς προς την κορφή κι έπειτα βιώνει την πτώση με ό,τι συνεπάγεται αυτή. Σημαντικά ονόματα της Ιστορίας και της Διανόησης –Νικολό Μακιαβέλι, Μιχαήλ Άγγελος, ολόκληρη η οικογένεια των Μεδίκων, Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα κ.ά.– συναντιούνται με τους ήρωες του βιβλίου και μαζί γίνονται μάρτυρες της ανόδου και της πτώσης της δυναστείας των Μεδίκων, της πολύτιμης προσφοράς στην πόλη πεφωτισμένων ανθρώπων, της αρχής της τυπογραφίας, της Αναγέννησης στο απόγειό της.

Ατμοσφαιρικό, γεμάτο αρώματα αλλοτινής εποχής, χάρη στις ολοζώντανες περιγραφές, που εντείνουν και τις πέντε αισθήσεις, και την κινηματογραφική αφήγηση, «Ο μεγάλος σοφός» μεταφέρει τους αναγνώστες σε άγνωστους τόπους άλλων εποχών, ιδιαίτερων, σκληρών, αλλά και τόσο γοητευτικών. Τους ξεναγεί και τους μετατρέπει σε κοινωνούς μιας συγκλονιστικής ιστορίας που τα έχει όλα˙ συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοφονίες, έρωτα, πάθος για τη γνώση και τους ανθρώπους...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ