Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

19.05.2016
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ
Συγγραφέας
Παναγιώτης Κεχαγιάς
Κατηγορία
ISBN
978-618-82242-3-0
Σελίδες
105
Το πρώτο διήγημα της συλλογής «Τελευταία προειδοποίηση» του πρωτοεμφανιζόμενου Παναγιώτη Κεχαγιά (Αθήνα, 1978) μάς εισάγει σε έναν λαβύρινθο: τον πιο πραγματικό απ’ όλους όσοι θα ακολουθήσουν. Ο αφηγητής, και κατά πάσα πιθανότητα κριτής των ικανοτήτων του επίδοξου ταυρομάντη, εξηγεί στον υποψήφιο τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο λαβύρινθος γίνεται η πόλη, ένα πρώην ψαροχώρι που έχει αλλάξει φυσιογνωμία («Πώς να επιτύχετε στην άσκηση της ταυρομαντείας»).

Το «Κάτι αναλλοίωτο» και το ομώνυμο διήγημα της συλλογής, «Τελευταία προειδοποίηση», έχουν σημείο αναφοράς έναν τόπο –και στα δύο είναι απροσδιόριστος. Στο πρώτο, ο χάρτης που έφτιαξαν οι τοπογράφοι που επισκέφθηκαν το χωριό πριν από κάμποσα χρόνια γίνεται κάτι σαν ιερό κειμήλιο∙ στο δεύτερο, το φρούριο και οι «ακανόνιστοι σχηματισμοί» των ανοιγμάτων του οδηγούν στη διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών θεωριών, καλλιτεχνικών και άλλων εκδοχών.

Στην «Έλευση της ευτυχίας», το μακροσκελέστερο της συλλογής, ο ιατροδικαστής Τσερένκοφ βρίσκει στο στομάχι ενός νεκρού ένα χαρτάκι με τον αριθμό ενός τηλεφώνου. Κάποια παρόρμηση τον ωθεί να μην το πετάξει, όπως σχεδίαζε αρχικά. Στις επανειλημμένες κλήσεις του, μια γυναικεία φωνή απαντά στον αυτόματο τηλεφωνητή. Ο Τσερένκοφ βρίσκει σε αυτή τη φωνή μια χαραμάδα φωτός στην περίκλειστη ζωή του και την αναζητά, σχεδόν εμμονικά. Και, ω του θαύματος, κάποια μέρα το ακουστικό σηκώνει η ίδια η γυναίκα: «Στο φόντο ακούγονται γέλια παιδιών που απομακρύνονται σε μια ανοιχτή, απέραντη παραλία, κάτω από τον ήλιο που σπάει σε κομμάτια πάνω στα αδιάκοπα κύματα της θάλασσας. Η φωνή της είναι μια γραμμή εναρμονισμένη με την αληθινή ανατολή και τη δύση, οι αναπνοές του ιατροδικαστή συγχρονίζονται με τις δικές της, με τις ρυθμικές κινήσεις των πλευρών και των πνευμόνων της. Τα χέρια του ανοιγοκλείνουν όπως τα δικά της, η καρδιά του πατάει πάνω στους χτύπους της δικής της και έτσι τα σώματά τους γίνονται ένα, με το ένα μισό να ποθεί το άλλο, χωρισμένα από την απόσταση μιας τηλεφωνικής γραμμής. Η σκέψη του ανιχνεύει το σήμα της δικής της και το ακολουθεί, ταυτίζεται ολοκληρωτικά, ο Τσερένκοφ επιτέλους ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της. Για μια στιγμή παραμένει εκεί, μετέωρος και άπειρος, μεταξύ ενός εαυτού που έχει πια χαθεί και ενός εαυτού που δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει» (σελ.62).

Στον «Κύριο Γκλας» ο αναγνώστης παρακολουθεί διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας του Χιου Γκλας, ναυτικού, πειρατή, κυνηγού, που οι σύντροφοί του τον εγκατέλειψαν βαριά τραυματισμένο έπειτα από μάχη με μια αρκούδα. Όσοι έχουν δει την ταινία “The Revenant – Η Επιστροφή” θα αναγνωρίσουν την πηγή της έμπνευσης του διηγηματογράφου. Θα χρειάζονταν, ίσως, πολλές σελίδες, έντυπες ή ηλεκτρονικές, για ν’ αναλυθεί η περιπλάνηση του τραυματισμένου, μοναχικού Γκλας σε μια νέα Αμερική, όπως την αποκαλεί, αλλά και στον λαβύρινθο του εσωτερικού του κόσμου ή της ψυχής του, όπως καταμαρτυρεί η εκδοχή με τον Χιου και την Νταϊάνα ως εφήβους που καταδύονται σε ένα δαιδαλώδες υπόγειο, για να αναζητήσουν το κιβώτιο της (νεκρής) συζύγου. Ο αφηγητής παρεμβαίνει για να κρατήσει επιτόπου σημειώσεις για την ιστορία του Γκλας, η οποία διαθέτει και την απλή εκδοχή της: τη συμφιλίωση, θα λέγαμε, του κυνηγού με το θήραμα, όπου ο ένας αναγνωρίζει στον άλλο τον εαυτό του.

Τα διηγήματα του Παναγιώτη Κεχαγιά είναι περίτεχνα, θελκτικά, διαθέτουν κρυμμένα ή φανερά μηνύματα. Άλλα πιο ερμητικά (ίσως και λόγω της μικρής έκτασής τους), άλλα ευκολότερα προσβάσιμα, ανοίγονται σε διάφορα πεδία, πέρα από το προφανές ή το αναμενόμενο, χαρίζοντάς μας αναγνωστική απόλαυση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ