Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΑΕΡΤΗ

10.05.2016
facebook email
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΑΕΡΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Χριστόφορος Καλαντζής
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-3066-9
Σελίδες
224
Ευπώλητο παραμυθόδραμα. Πανεπόπτης (αλλά όχι απολύτως) τριτοπρόσωπος αφηγητής, με χιούμορ, εμβρίθεια, αυτοσαρκασμό και διάχυτη ειρωνεία που ποτέ δεν απευθύνεται στα πρόσωπα ή στον αναγνώστη, αλλά καθορίζει το φίλτρο της οπτικής. Αν κυκλοφορούσε στα αγγλικά και διαφημιζόταν σωστά, θα μπορούσε να έχει μεγάλη απήχηση στο διεθνές κοινό. Η Ελληνική Αρχαιότητα, η Ελλάδα της Κρίσης με τις ομορφιές και τις αδυναμίες της. Ανατολή και Δύση, σμίγουν σε αυτή τη φτενή λουρίδα γης με τα μοσχοβολιστά βότανα, τις ακαταμάχητες νοστιμιές και τον πανταχού παρόντα, αδάμαστο Έρωτα. Κρυμμένοι τάφοι, μυστικά και ψέματα, φόνοι εν βρασμώ ψυχής και παραγνωρισμένοι αρχαιολόγοι-εξερευνητές… Ακόμα κι ένας …κόκορας πρωταγωνιστεί ως ακούσιο πειραματόζωο στον νυν υπέρ πάντων αγώνα. Χιούμορ κι επεξεργασμένη ιδιόλεκτος, πλούσιες διηγήσεις κι εκλαϊκευμένη επιστήμη, επεξηγηματικότητα με απλότητα κι ανάλυση που οδηγεί πάντα σε σύνθεση αποδεκτή κι εύπεπτη.

Αυτό το βιβλίο έχει πολλά από τα κλισέ του είδους, αν και τα παρωδεί διακριτικά –ή ευθέως– ο νεοεμφανιζόμενος συγγραφέας του. Οι περιγραφές δεν είναι όμως τόσο λακωνικές όσο απαιτούν τα εμπορικά στερεότυπα κι ο υποδόριος σαρκασμός προσδίδει στο ύφος μιαν απροσδόκητη λογοτεχνικότητα που μόνον στα αστυνομικά ευρείας καταναλώσεως συναντάμε. Δραματικά κωμικοί διάλογοι, πλήθος παραπομπών κι αναφορών σε όλες τις Τέχνες, αλλά κυρίως στην ελληνική λογοτεχνία, στα συν του πονήματος. Διαβάζεται με ενδιαφέρον κι αφήνει μια γλυκόξινη γεύση στο στόμα, σαν κινέζικο φαγητό που δεν επιβαρύνει τον λιπώδη ιστό… Λογοτεχνία φυγής σε όλο της το μεγαλείο. Απρόβλεπτες τροπές της πλοκής που δεν συμβαίνουν ούτε στα μυθιστορήματα κι αίσιον τέλος. Τόσον αίσιον που θα θέλαμε κι εμείς ένα για τη μίζερη ζωή μας. Όμως ο συγγραφέας, ως γιατρός, έχει απομυθοποιήσει τον θάνατο, αν και δεν έχει συμφιλιωθεί μαζί του, αφού παντού υποφώσκει το άγχος, το παράλογο κι άρνηση του τέλους αυτού που λέμε Φως κι Έρωτας και Ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ