Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΥΜΝΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ

21.04.2016
facebook email
ΓΥΜΝΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-6001-1
Σελίδες
160
Αγαπησιάρικες ιστορίες, βαθιά ρομαντικές, νοσταλγικές θα έλεγα των «παλαιών καλών εποχών», όπου οι άνθρωποι έψαχναν έρωτα κι όχι σκληρό, κρύο, «ανώνυμο» σεξ και βυθίζονταν στη μελαγχολία όταν το «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» τους γύριζε την πλάτη και σάλπαρε γι’ αλλού. Από τον δέκατο όγδοο αιώνα και το ρομαντικό κίνημα “Sturm und Drang” («Θύελλα και Ορμή»), η σοβαρή λογοτεχνία πατάει με το ένα πόδι στην ακραία υλοποίηση του ερωτικού ενστίκτου και με το άλλο (ως Κολοσσός της Ρόδου) στο αντίπαλον δέος του ενστίκτου του Θανάτου και της (Αυτό-)καταστροφής. Ο Έρωτας δίδυμος αδελφός κι αντίπαλος του Χάρου (που έχει την ίδια ρίζα με τη χαρά – γιατί άραγε;).

Ο Χρήστος Ναούμ είναι έμπειρος πια πεζογράφος και δοκιμασμένος θεατρικός συγγραφέας. Η παράπλευρη όμως στιχουργική του ενασχόληση μαζί με την εμβριθή άσκηση της Ιατρικής, και συγκεκριμένα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, του χαρίζει όχι μόνον πρωτογενές ανθρωπολογικό-κοινωνιολογικό-αισθηματολογικό υλικό, αλλά και την απαραίτητη εκείνη απόσταση-αποστασιοποίηση-αποπροσωποποίηση προκειμένου να μιλήσει για τα «οικεία κακά» με αλλότριους όρους. Η χρήση μιας μελετημένης δόσης κυνισμού και αφηγηματικής ψυχρότητας προσδίδει στο κείμενο το απαραίτητο για την αισθητική ισορροπία του στοιχείο της αντίστιξης. Οι αντιθέσεις δίνουν και παίρνουν. Τα διηγήματά του τελειώνουν με «απρόβλεπτο» τρόπο, όπως, άλλωστε, κάθε διήγημα που σέβεται τον εαυτό του και το είδος του.

Η ιδιόλεκτός του είναι μελετημένη, προσεκτική, σαν ισορροπιστής ανάμεσα στα λόγια στοιχεία και στην κοινή ομιλουμένη, ενσωματώνει ιδιωματικά στοιχεία των ομιλούντων προσώπων κι επιτυγχάνει τη διεκπεραίωση της αφηγούμενης ιστορίας με τον πλέον αποτελεσματικά κινηματογραφικό τρόπο, χωρίς να προδίδεται στο ελάχιστο η εσωτερικότητα των δραματικών προσώπων. Και λέω δραματικών προσώπων, γιατί όταν μπει το σαράκι της θεατρικής γραφής, αυτή «μολύνει» κι επηρεάζει τ’ άλλα είδη, διαπιδύει σε κάθε τι που γράφουμε, ακόμη και σ’ εκείνα που ιστορούμε προφορικώς.

Η μεγάλη ποίηση είναι αμιγώς δραματική. Κι η Λογοτεχνία εν γένει. Χωρίς τη μετάδοση του κοινωνουμένου νοήματος, όλες οι άλλες προσπάθειές μας είναι «απελπισμένες σαν των Τρώων» (για να θυμηθούμε τον Μεγάλο Αλεξανδρινό). Μόνον τα παραγλωσσικά σημεία που υπεισέρχονται και στοιχειώνουν τον γραπτό λόγο, διά της μιμητικής-υποκριτικής δυνάμεως του γράφοντος, μπορούν να συνείρουν στο συνδημιουργικό μυαλό του αναγνώστη εικόνες, καταστάσεις κι αισθήματα που θα δώσουν βάθος και προοπτική στο ανάγνωσμα. Λογοτέχνης και κοινό (χωρίς να συναντηθούν ίσως ποτέ) μέσα από τη δραματικότητα του Λόγου «στήνουν θέατρα και τα χαλνούνε» και μόνον τότε είναι η ανάγνωσις συναρπαστική και το κείμενο «κάτι λέει» ή «αλατίζει» όπως έλεγε η θυμόσοφος γιαγια-Αγγελική.

Ο Χρήστος Ναούμ είναι μεγάλος λογοτέχνης και σημαντικός, για τον απλούστατο λόγο ότι συμπάσχει με τα πρόσωπά του και ταυτοχρόνως απογειώνεται για να τα δει από ψηλά, ως μάτι μύγας, ως παντεπόπτης αφηγητής που γνωρίζει τα πάντα για τον εσωτερικό κόσμο και την κρυφή ζωή των πλασμάτων που δημιουργεί και τους εμφυσεί «πνοήν ζωής».

Διαβάστε αυτές τις ιστορίες με προσοχή. Είναι μυθιστορήματα εν περιλήψει. Είναι σημειώσεις για ένα κολοσσιαίο έργο που δεν γράφτηκε ακόμα. Είναι σχεδιάσματα, προσχέδια και μακέτες που έχουν τη λειτουργική αυτοτέλεια των δοκιμών του Ντα Βίντσι.

Είθε ο Χρόνος, η επιμονή κι η υπομονή του να του δώσουν αντοχές για να μεταβολίσει τη σκληρή πραγματικότητα της Κρίσης σε Φως γαληνό.

Η αισθητική απόλαυση του αναγνώστη βαίνει αυξανόμενη από διηγήματος εις διήγημα. Σε ένα crescendo που οφείλεται στη μελοδραματική φύση, στον ρομαντισμό και στην ψυχούλα του συγγραφέα Χρήστου Ναούμ, που κρατάει αλώβητη την αγνότητά του (σχεδόν παρθενική) μέσα σε τόση βρομιά και αλλοτρίωση.

Γιατί αυτό είναι ο επιτυχημένος λογοτέχνης: ένα αιώνιο παιδί, ένας επαναστατημένος έφηβος που επιμένει να οραματιστεί κατ’ αρχήν και να μας προτρέψει να φτιάξουμε όλοι μαζί έναν καλύτερο κόσμο, σε έναν ανώτερο πολιτισμό.

Χωρίς αυτή την ηθική διάσταση, οι τεχνικές επιδείξεις των ματαιοκαμάτων ποσώς μας ενδιαφέρουν.

Διαβάστε τον Χρήστο Ναούμ. Είναι μια όαση λογοτεχνικής αθωότητας που θα γιάνει τις κουρασμένες ψυχές σας και θα ρίξει βάλσαμο στις πληγές της Συλλογικής Συνειδητότητάς μας. Ο καλός γιατρός γίνεται θεράπων κι όταν γράφει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ