Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΩΣ ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ

15.05.2008
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΩΣ ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4666-4
Σελίδες
404

«Η εκπομπή της δικής μου ζωής»
                      ή
«Μια χιλιοϊδωμένη αγαπημένη Ελληνική ταινία»

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας 1944, γεννήθηκε στον Πειραιά. Διδάχτηκε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών και έκανε χορό με τη Ζουζού Νικολούδη, τον Άλβιν  Νικολάις, τον Μερς  Κάνινγκχαμ και τον Άλβιν Έιλυ. Έχει παίξει στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Σήμερα έχει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή.

Στο βιβλίο Ως εκ θαύματος ο Κωνσταντίνος Τζούμας, αφηγείται την ζωή του από την παιδική ηλικία έως την στιγμή, που σε ηλικία περίπου τριάντα χρόνων, ταξιδεύει για περιοδεία δυόμισι μηνών, στην Αμερική.

O κινηματογράφος είναι η ραχοκοκαλιά του βιβλίου, όπου η ζωή του περιγράφεται, αποκωδικοποιείται ή “παίζεται” σαν deja vu κινηματογραφικών σκηνών. Άλλοτε σαν σκηνή από την ταινία του Fellini,  Dolce Vita, και άλλοτε σαν σκηνή από ταινία του Δαλιανίδη, απ΄ εκείνες τις καραμελωτά έγχρωμες, που παίζονταν την εποχή της Δικτατορίας. Η μουσική έχει και αυτή σημαντική θέση στις αφηγήσεις, έτσι όπως ακριβώς έχει και στην εκπομπή του, η οποία ντύνει τα κείμενα και δημιουργεί ατμόσφαιρα. Αργότερα μπαίνει το Θέατρο και ο Χορός όχι μόνο σαν τρόπος έκφρασης, αλλά και σαν στάση ζωής, με αποτέλεσμα μέσα από στις σελίδες να παρελαύνουν  τα μεγαλύτερα ονόματα που έγραψαν την Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου, Χορού και Κινηματογράφου. Περιοχές όπου διαδραματίζονται  τα γεγονότα είναι, το Πασαλιμάνι, ο Πειραιάς, το Κολωνάκι, μέχρι που ο Χορός τον βγάζει έξω από τα Ελληνικά σύνορα, και τον κάνει κοσμοπολίτη με ταξίδια στην Φλωρεντία, Παρίσι, Γενεύη και τέλος Αμερική.
 
Ο συγγραφέας αφηγείται με συμπαγή γραφή και πλούτο γλώσσας, ιδιωματισμών, ξεχασμένων λέξεων και συνηθειών, ενώ με αναφορές σε στέκια, μερικά ανύπαρκτα πλέον, προσδίδει στο κείμενο την πατίνα του χρόνου κάνοντας τις σελίδες να αποπνέουν το άρωμα μιας άλλης εποχής. Χρησιμοποιεί τον παρόντα χρόνο δίνοντας ζωντάνια και σφρίγος στο κείμενο, γράφοντας έτσι όπως ακριβώς μιλά. Οι περιγραφές του βρίθουν από επιθετικούς προσδιορισμούς και δημιουργούν άπειρες εικόνες ενώ σε κάποιες άλλες με ημιτελείς εκφράσεις, επιτρέπει στον αναγνώστη, να βάλει το κόμα, ή την φαντασία, και να συμπληρώσει ο ίδιος, την εικόνα. Εν τούτοις ο συγγραφέας σε κάποιες άλλες σαν αυτές του στρατού, παραμένει περισσότερο. Ίσως πιστεύει πως τα διηγείται σε αντροπαρέα, ή ίσως ο στρατός να είναι μια πειθαρχία, που δεν μπορείς να την παλέψεις ή να την αποφύγεις. Ωστόσο οι περιγραφές του, από την πρώτη μέχρι την τελευταία, ζωντανεύουν στο βιβλίο, αποτυπωμένες με κομψότητα και στυλ. Κάποιες είναι σουρεάλ, άλλες είναι τρυφερές, άλλες ρεαλιστικές, μερικές ρομαντικές, και άλλες μελαγχολικές.

Σε μία Ελλάδα, του Αριστερού, του Δεξιού, του ποδοσφαίρου στις αλάνες της γειτονιάς, της Χούντας, o Κωνσταντίνος Τζούμας, σαν πρωταγωνιστής μιας παλαιάς χιλιοϊδωμένης, αλλά αγαπημένης Ελληνικής ταινίας, άλλοτε μαυρόασπρης και άλλοτε έγχρωμης, κάνει την δική του επανάσταση και πηγαίνει κόντρα στα “πρέπει” και το κατεστημένο, κατακτώντας τον ασυμβίβαστο πολυπρόσωπο και ελεύθερο εαυτό του. Τότε που η ανθρώπινη εμπιστοσύνη ήταν μεγαλύτερη και η επιφυλακτικότητα σχεδόν ανύπαρκτη, έκανε «την άνευ ορίων υπέρβαση, κομψότητα» αποδεικνύοντας, πως η αντίσταση σε εκείνη την πνιγηρή κατά τ΄ άλλα εποχή ήταν: να τα κάνεις όλα, να μην παίρνεις τίποτα στα σοβαρά και να επενδύεις μόνο, στους συνοδοιπόρους της ζωής.
Χωρίς να το κάνεις θέμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ