Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΔΙΟΔΙΑ

09.07.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΔΙΟΔΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4676-0
Σελίδες
192
                                                              Διόδια στη νέα ζωή

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος είναι από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες συγγραφείς της γενιάς που εμφανίστηκε στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και πάτησε πιο γερά ως συγγραφέας μέσα στη δεκαετία του ’80. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες κι έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο θέατρο.

Ένα από τα βιβλία του Ραπτόπουλου που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση είναι και το «Διόδια». Μια παρέα τεσσάρων φίλων ετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Έχουν τελειώσει το σχολείο, διαβάζουν για τις εισαγωγικές του Σεπτεμβρίου, όμως η καθημερινότητά τους εμπεριέχει και τις συναντήσεις τους, τις βόλτες, κορίτσια, ντισκοτέκ και τον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Μια κλασική παρέα νέων στα τέλη του ’70 με αρχές του ‘80, με τους γονείς τους να τους πιέζουν να διαβάσουν, οι ώρες μελέτης να κυλάνε βασανιστικά και βασική τους έννοια είναι να βρεθούν και πάλι όλοι μαζί. Και η γνωριμία με δυο κοπέλες θα ταράξει τα νερά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1982. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία των τεσσάρων φίλων υπό τη ματιά του ενός. Με γλώσσα ρέουσα και ύφος ανάλογο της εποχής, ο Ραπτόπουλος σκιαγραφεί άριστα την εικόνα μιας εποχής περίπου τρεις δεκαετίες πίσω, δίνοντας χρώμα και φωνή στη μορφή μιας νεολαίας που έβγαινε από τα απόνερα της δικτατορίας και εισερχόταν σε μια νέα φάση για την κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη.

Παρόλο που δεν περιμένει ο αναγνώστης τη μεγάλη ανατροπή –κι ευτυχώς γιατί κάτι τέτοιο θα χάλαγε το κλίμα του κειμένου– η πλοκή είναι τόσο συμπυκνωμένη και το ύφος του συγγραφέα τόσο σφιχτό, που πραγματικά δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να αλλάξει ή να προσθέσει κάτι. Γιατί καθ’ όλη την ανάγνωση το βιβλίο δεν κάνει καμία κοιλιά, δεν χάνεται πουθενά η ροή. Αντιθέτως, ο αναγνώστης καθώς εισέρχεται πιο βαθιά στην ιστορία του Ραπτόπουλου, τόσο οι ήρωες γίνονται πρόσωπα οικεία, χαρακτήρες σκιαγραφημένοι με στοργή, ρεαλισμό και νοσταλγία.

Το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Διόδια» είναι ένα εξαιρετικό απεικόνισμα μια γενιάς που βρέθηκε στο μεταίχμιο της αλλαγής, μα πολύ περισσότερο ένα παράθυρο στο παρελθόν, όπου η ανεμελιά και η ειλικρίνεια κοσμούσαν την καθημερινότητα της κοινωνίας μας.

Εξαιρετικό και το εξώφυλλο της παρούσας έκδοσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ