Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΑΒΥΣΣΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

10.03.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΒΥΣΣΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-5032-17-3
Σελίδες
164
Ενώπιον της αβύσσου
 
Ο Περικλής Μποζινάκης έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας και ειδικότερα στον χώρο του φανταστικού. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων «Σκοτεινά ανέκδοτα και ιστορίες εφιαλτών» (2002) και «Στο λυκόφως, εκείνα» (2003) από τις εκδόσεις Futura. Το 2007 εκδόθηκε η τρίτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Ζώνη ερήμωσης» από τις εκδόσεις Νεφέλη. Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Απόκρημνος χρόνος» από τις εκδόσεις Ars Nocturna, από τις οποίες κυκλοφορεί και το τελευταίο βιβλίο του με τον ιδιαίτερο τίτλο «Η άβυσσος πίσω απ’ την πόρτα».

Ένας φωτογράφος, ο Γιάννης Καρράς, καλείται από την αδερφή του για να μείνει σπίτι της και να προσέχει τον γιο της, όσο εκείνη και ο σύζυγός της θα λείπουν. Καθώς η νύχτα έχει απλώσει τα πέπλα της, ο Καρράς ακούει ξαφνικά θόρυβο στην πόρτα. Κάτι συμβαίνει. Σηκώνεται και έρχεται αντιμέτωπος με δυο εισβολείς. Σε κατάσταση αμόκ τους εξουδετερώνει στέλνοντάς τους στον άλλο κόσμο.

Λίγες ημέρες μετά ένας γιατρός επικοινωνεί μαζί του για να τον ενημερώσει ότι όλο αυτό που συνέβη ήταν ένα λάθος, προτείνοντας δυο επιλογές στον Καρρά: να το ξεχάσει διά παντός ή να συνεργαστεί μαζί του. Όταν ο Καρράς συναντιέται με τον επιφανή γιατρό, μαθαίνει για μια οργάνωση που σκοπό έχει να έρθει αντιμέτωπη με τα άνομα συμφέροντα της καθεστηκυίας τάξης. Όμως η παρουσία ενός περίεργου νάνου και μιας ιδιόμορφης γυναίκας, θέτουν τον Καρρά σε επιφυλακή. Και οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αναπάντεχα αποτελέσματα.

Η αφήγηση στο βιβλίο του Περικλή Μποζινάκη γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η γλώσσα, στακάτη, λιτή και συμπυκνωμένη, προσδίδει στιβαρότητα στο κείμενο, κάθε λέξη έχει τη σημασία της και είναι τοποθετημένη προσεκτικά, σαν ωρολογοποιός που τοποθετεί επιμελώς με την τσιμπίδα το κάθε γρανάζι. Η πλοκή, εν αντιθέσει με το προηγούμενο έργο του Μποζινάκη «Απόκρημνος χρόνος», τοποθετείται στο σήμερα, ενώ ο τόπος είναι η Αθήνα. Οι χαρακτήρες και οι διάλογοι είναι άκρως ρεαλιστικοί, ενδεικτικοί μιας κοινωνίας που κρύβεται από τα φώτα, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της.

Είναι σαφείς οι επιρροές από συγγραφείς, κλασικούς και σύγχρονους, αλλά και σκηνοθέτες που διαμόρφωσαν την υπόσταση ειδών όπως ο τρόμος, το φανταστικό, το παράξενο. Μια παλινδρόμηση από το φως στο σκοτάδι, από την ανοχή στην επανάσταση, από τη λογική στην εκμετάλλευση.

Ένα βιβλίο πλούσιο από το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα, που γεννά ερεθίσματα για έναν κόσμο που δεν γνωρίζουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ