Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΟ

11.03.2016
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4601-2
Σελίδες
384
Δύο χρόνια μετά τον σκοτεινό (και προφητικό…) «Τέταρτο κόσμο», ο Γιάννης Γρηγοράκης επανέρχεται με ένα βιβλίο πιο προσωπικό, υπαρξιακό, ερωτικό. Ήδη το εξώφυλλο, μια εύγλωττη φωτογραφία του Henri Cartier-Bresson, μας παραπέμπει σε μια εποχή όπου αρχίζουν να σπάνε οι κοινωνικοί φραγμοί και η προσωπική ελευθερία αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη διεκδίκηση των νέων. Μιλάμε βέβαια για τις δεκαετίες του ΄60 και του ’70.

Οκτώβριος 2011: Ο κεντρικός ήρωας, ο Άλκης, βρίσκεται σε κώμα έπειτα από ένα φοβερό δυστύχημα. Εκεί ανακαλεί τη ζωή του και μέσα απ΄ αυτήν μας γνωρίζει τα άλλα δύο πρόσωπα της ιστορίας, τη Νόρα και τον Ιάσονα, και μας ξεναγεί στη ζωή που διάλεξαν να ζήσουν: μια ιστορία ελευθερίας, όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούσε ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά και μια ιστορία αγάπης, μοιράσματος και απόλυτου έρωτα για τον άλλο, μια ιστορία, εντέλει, αντισυμβατική.

Έτσι, ο Άλκης είναι ο εντεκάχρονος που ερωτεύεται τη «Χιονάτη», την ξανθιά Εύα, ο έφηβος που περιμένει να ολοκληρώσει τη σχέση του με τη Θάλεια, ο νέος που ψάχνει τον έρωτα και τις απαντήσεις στις αναζητήσεις του, γνωρίζει σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι τη Νόρα και τον Ιάσωνα και γίνεται ο τρίτος ενός «τρικέφαλου όντος». Ο Άλκης είναι ο ένας από τους δύο μπαμπάδες του Αριστοφάνη, που θα διαλέξει τη δική του πορεία.

Κι αν ο Άλκης, τώρα, σωματικά δεν αισθάνεται τίποτα, ο εγκέφαλός του στέλνει «μηνύματα» στους γιατρούς με ζεστά κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα, όταν η μνήμη είναι σε φάση ανάδυσης από το κώμα∙ κι η μνήμη διαθέτει ένα «φίλτρο» που κρατάει μόνο αυτά τα οποία είχαν πραγματικά σημασία γι΄αυτόν όσο ζούσε. Μέσα σ΄ αυτό τον θαυμαστό κόσμο της (επιλεκτικής) μνήμης θέση δεν έχει ο πόνος, η απογοήτευση, ούτε καν ο θάνατος: μόνο η νοσταλγία.

Ο Γιάννης Γρηγοράκης έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να κινείται με άνεση ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές: έτσι και σ΄αυτό το βιβλίο, παρακολουθεί τους ήρωες καθώς μεγαλώνουν, διαμορφώνουν τη ζωή τους, τη σχέση μεταξύ τους και με τους γύρω τους, αποκτούν και μεγαλώνουν ένα παιδί, γνωρίζουν χαρές και λύπες, μπαίνουν στα χρόνια, παραμένοντας πάντα ανοικτοί, διαθέσιμοι για τους δικούς τους ανθρώπους, έτοιμοι να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τον άλλον, ό,τι κι αν είναι, διατηρώντας μέσα τους τους χυμούς της ζωής.

Όμως, εκείνο που κάνει το μυθιστόρημα ξεχωριστό, είναι, κατά τη γνώμη μας, το εύρημα της Κόκκινης Εποχής στην οποία βρίσκεται βυθισμένος ο ήρωας, όντας μεταξύ ζωής και θανάτου: μια κατάσταση διαρκούς ευτυχίας που αποτιμά ό,τι έζησε με έναν εντελώς υποκειμενικό τρόπο και, ίσως, ακριβώς γι΄αυτό, πιο κοντά στην αλήθεια.

Οι αναγνώστες του βιβλίου του Γρηγοράκη θα βρουν στίχους από τραγούδια στους τίτλους των κεφαλαίων και, αρκετές φορές, μέσα στα κείμενα, χωρίς καθόλου να εμποδίζουν τη ροή, το αντίθετο, θα μπορούσε κανείς να τα απομονώσει και να τα ακούσει ξεχωριστά και ίσως τότε να βρει και την ιδιαίτερη συνάφειά τους με το κείμενο.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε πως το «Κόκκινο και γυμνό» είναι ένα αισιόδοξο μυθιστόρημα που, γεφυρώνοντας το υπαρκτό με το υπερβατικό, προοικονομεί, ίσως, το μέλλον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ