Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

15.05.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΩΛΚΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-426-467-4
Σελίδες
475

''Η αρχή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας''

''Την ιστορία τη γράφουν οι πρωταγωνιστές, αλλά το χαρτί, το μελάνι, τις θυσίες και το αίμα τα προσφέρουν οι απλοί άνθρωποι...''

Η σύγχρονη πεζογραφία φιλοξενεί στους κόλπους της έναν σημαντικό συγγραφέα, τον Γιώργο Καπράνο. Εκτός από το συγγραφικό του έργο είναι γνωστός και για τη μεγάλη πολιτική, δημοσιογραφική και κοινωνική του δράση. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι επικοινωνιολόγος και πρώην νομάρχης. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική επικοινωνία και έχει συγγράψει πολλές μελέτες και άρθρα. Εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως πολιτικός αναλυτής γράφοντας και παρουσιάζοντας την τηλεοπτική εκπομπή ''Άμεση Δημοκρατία''. Το ιστορικό μυθιστόρημά του '' Φλογισμένοι Δρόμοι'' αποτελεί μια πολιτική και πνευματική προσφορά στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας μάς προσφέρει μία συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία παρουσιάζοντας παράλληλα την ιστορία της Ελλάδας την περίοδο ανάμεσα στο 1897 και το 1922. Το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου έχει ως αρχή τις παραμονές του άτυχου και ταπεινωτικού για την Ελλάδα Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Συνεχίζει με τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το θρίαμβο του Βενιζέλου και καταλήγει στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η Ελλάδα μέσα σ' αυτά τα χρόνια έζησε την αρχή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Ο ηγέτης που οραματίστηκε την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι πράξεις και οι αποφάσεις του Βενιζέλου αλλά και των ανθρώπων του παλατιού καθορίζουν τη μοίρα του φανταστικού ήρωα του βιβλίου, του Γιάννη Σταματίου, καθώς και ολόκληρου του ελληνισμού. Η μαρτυρία του Γιάννη Σταματίου κινεί τα νήματα στο βιβλίο. Ο ήρωάς μας ξεκινά τη ζωή του ως Γιάννης Τσιμάρας, γιος μιας υπηρέτριας, της Μαρίας, και ενός γαλατά, του Θανάση. Οι νονοί του, Κωνσταντίνος και Στέλλα Σταματίου, ανήκουν στον αριστοκρατικό κύκλο της Αθήνας. Τον υιοθετούν και έτσι αποκτά το επώνυμο Σταματίου το οποίο τον βοηθά να προοδεύσει, να σπουδάσει Νομική και να αποκτήσει κοινωνικό κύρος και περιουσία. Στην πορεία μαθαίνει ότι ο νονός του, Κωνσταντίνος Σταματίου, είναι ο πραγματικός του πατέρας. Του αποκαλύπτεται το σχέδιο της νονάς του, Στέλλας Σταματίου, η οποία αδυνατώντας να αποκτήσει δικά της παιδιά ωθεί τον άντρα της στην αγκαλιά της υπηρέτριάς τους. Η πορεία της ζωής του είναι γεμάτη από περιπέτειες και αποκαλύψεις. Ο συγγραφέας μάς αφηγείται την προσωπική ιστορία του ήρωα παράλληλα με την πολιτική του δράση, καθώς διατελεί γραμματέας του Ελευθέριου Βενιζέλου, και τη συμμετοχή του στα ιστορικά δρώμενα της εποχής. Τα μυθιστορηματικά πρόσωπα περιπλέκονται με τα ιστορικά πρόσωπα της περιόδου.

Ο Γιώργος Καπράνος μας παρουσιάζει την Ελλάδα του Εθνικού Διχασμού, του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, της Ιωνίας και της Μικρασιατικής καταστροφής από την οπτική γωνία ενός απλού ανθρώπου, του Γιάννη Σταματίου. Οι πιο έντονες στιγμές των περιπετειών του Ελληνισμού από το 1897 ως το 1922 μας δίνονται μέσα από έντονες περιγραφές και με λυρικό τρόπο. Αναβιώνει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της Αθήνας και της Σμύρνης. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και ο αφηγητής παντεπόπτης. Η γλώσσα είναι περιγραφική, με λυρικά στοιχεία, προκαλώντας πολλές φορές στον αναγνώστη συγκίνηση. Αυτό που καταξιώνει το βιβλίο είναι ότι στερείται σωβινιστικού χαρακτήρα. Ο συγγραφέας περιγράφει και τις ευθύνες και τα λάθη της ελληνικής πλευράς απέναντι στον τουρκικό πληθυσμό της Σμύρνης. Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα του Γιώργου Καπράνου κατορθώνει να φωτίσει πτυχές της ιστορίας μας προσφέροντάς μας διδάγματα διαχρονικά επίκαιρα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ