Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ

08.03.2016
email
ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Παναγιώτης Ρίζος
Κατηγορία
ISBN
978-960-569-279-7
Σελίδες
176
Ο Παναγιώτης Ρίζος γεννήθηκε το 1964, πεντηκοντούτης γέρων σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ο νέος της εποχής κατά Ζαμπέτα, εν πάση περιπτώσει … στου δρόμου τα μισά, δικηγόρος στο επάγγελμα, με καταγωγή ρουμελιώτικη απ΄ τον πατέρα και κωνσταντινοπολίτικη από μητέρα. Βλάχος και αστός μαζί, από καταβολές. Λακόστ, Ζιβανσύ και τζατζίκι μαζί, όπως θα έλεγε ο Δήμος Μούτσης. Του αρέσει το διάβασμα, διαβάζει πολύ ποίηση, τα ταξίδια, η μουσική, το θέατρο και ο χορός. Συμμετείχε ενεργά σε χορωδίες και μερικές φορές χορεύει σε μιλόνγκες (σπάνια πια) αργεντίνικο τάνγκο. Έχει και δύο θυγατέρες από μια γυναίκα που γνώρισε σε μαθήματα δημιουργικής γραφής και την παντρεύτηκε, την Ιφιγένεια, μερικές φορές αναρωτιέται αν είναι πραγματική ή επινοημένη κι αυτή σαν τις κειμενικές του ηρωίδες. Αυτό το υψηλής ποιότητας χιούμορ διατρέχει σχεδόν και όλο το βιβλίο με τον εμβληματικό όσο και ανατρεπτικό τίτλο, Τηγανητές γοργόνες.

Ένα άξιο συγχαρητηρίων βιβλίο με 51 μικρές αυτοτελείς ιστορίες με διαφορετική θεματολογία, αλλά πάντα με το κυρίαρχο ύφος ενός ρεαλισμού που προσφέρει την επίφαση της πραγματικότητας αποτυπωμένη στο χαρτί. Ευρηματική, έξυπνη, λιτή και άμεση γραφή, βασισμένη εκτός από τη γνώση και στο ευφάνταστο χιούμορ του συγγραφέα, που διέπει ως κορμός τα περισσότερα διηγήματα όσο κι αν η θεματική σε πολλά από αυτά είναι δύσκολη, σκληρή, ειρωνική, αυστηρή, σοβαρή, ή ακόμα και θλιβερή. Κείμενα μικρά, με εύληπτη γραφή, μας παρουσιάζει ο συγγραφέας, μια πλούσια θεματολογία από το κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε όλοι και φέρουμε μέσα μας ως εμπειρίες ή ακόμη λίγο ή πολύ από τα ήθη, τα έθιμα, τις προλήψεις και προκαταλήψεις μας που αγγίζουν κάθε γεγονός στη ζωή μας. Μικρές ιστορίες, δεμένες δημιουργικά με τη δομή που χρειάζεται ο σύντομος, συμπυκνωμένος λόγος κι αυτό ενστερνίζεται στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, να ακολουθήσει την άποψη του Μπόρχες: «γιατί να γράψω μυθιστόρημα, αφού μπορώ να γράψω την περίληψή του». Και δικαιώνεται η επιλογή του Π.Ρ. να προσηλώνει τη δυναμική της γραφής του στο διήγημα όπου μέσα του διαφαίνεται ξεκάθαρα το στοιχείο της έκπληξης που είναι και η ψυχή του διηγήματος. Το διήγημα κρύβει πολλές τεχνικές δυσκολίες, για να καταφέρει μέσα σε λόγο συμπυκνωμένο να ειπωθούν όσα και σε ένα μυθιστόρημα, όπου εκεί ο συγγραφέας μπορεί να απλώνει την αφήγησή του.

Τα διηγήματα του Π.Ρ ασκούν μια μοιραία γοητεία στο ενδιαφέρον του αναγνώστη, γιατί τούτα με τη ρεαλιστική για να μην υπερτονίσω σε πολλά από αυτά την υπερρεαλιστική αμεσότητα με την οποία είναι δομημένα, δεν εστιάζονται μόνο στα πραγματικά κοινωνικά ή εθιμικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στις ιστορίες, αλλά στις ίδιες φανταστικές σκηνές που δημιουργεί η αφήγηση και γενούν την πρωτοτυπία στο στάδιο της πλοκής, αιχμαλωτίζοντας συναισθηματικά τις ενσυνείδητες επιθυμίες ή αντιπάθειές του.

Με λογική ή αλόγιστη έκβαση των αφηγηματικών γεγονότων που διαδραματίζονται με απαιτητική γραφή απόδοσης, προβάλλονται μέσα από αλληγορίες, ακόμη και στα πλέον παράδοξα θέματα, αλλά πάντα με αξιαγάπητους ήρωες κι ετούτο είναι η ευχάριστη έκπληξη στη σημαντική, θεματολογική αξία του άμεσα κατανοητού και ευθύ λόγου του συγγραφέα. Και μέσα από αυτά τα ρεαλιστικά, φαντασιακά και άκρως χιουμοριστικά στοιχεία αφήγησης διαφαίνεται καθαρά το ύφος γραφής του Π.Ρ. που με το πνεύμα και τις αισθήσεις του αφηγείται γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας, δίνοντας στον αναγνώστη την αίσθηση ότι είναι παρών στη σκηνή της δράσης κι όχι σαν να επρόκειτο για κάτι που συνέβη στο μακρινό ή στο κοντινό παρελθόν ή στο μέλλον.

Στα διηγήματα του Π.Ρ ξεχωρίζουν αμέσως, όπως συμβαίνει σε κάθε είδος πρόζας, εκτός από τους καλά δομημένους πρωταγωνιστές του που παίζουν άμεσο και καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας δημιουργώντας στην έκβασή τους συγκρουσιακές δοκιμασίες που κρατούν μέσα από την απλότητα, την υπερβολή, την αλήθεια μιας πραγματικότητας μέσα από το πλούσιο και υπαινικτικά λεπτό και αρκετές φορές ειρωνικό χιούμορ ασκώντας καταλυτική επίδραση στους κεντρικούς ήρωες, μέσα από μια κριτικά καυστική ματιά για τα ιδιόμορφα που συμβαίνουν γύρω μας, διατηρώντας αμείωτη την περιέργεια όσο και το αμείωτο ενδιαφέρον του αναγνώστη – και βέβαια τούτο σημαίνει ότι οι συγκρουσιακές δοκιμασίες είναι τόσο πολύ ταυτόσημες με τις βιωματικές εμπειρίες των αναγνωστών που τους κερδίζει ο συγγραφέας αμέσως από τις πρώτες κιόλας αράδες.

Δεν δύναμαι να ξεχωρίσω κάποιο διήγημα κάνοντας μεμονωμένη αναφορά σε αυτό. Το κάθε ένα κρύβει κάτι ξεχωριστό, μία έννοια διαφορετική και μια αλλιώτικη θεματική που αγγίζει βαθιά τις βασικές ανθρώπινες παρορμήσεις, μέχρι και τις ρίζες της ανθρώπινης ύπαρξης προκαλώντας τη συναισθηματική ανταπόκριση του αναγνώστη.

Κι ο Π.Ρ. γνωρίζει καλά την πλοκή όταν επεξεργάζεται ένα θέμα. Είναι γνώστης των πέντε αισθήσεων και τις χρησιμοποιεί στα κείμενά του κι ας μην είναι ενδεικτικά ορατές, όμως εκφέρονται μέσα από τα στοιχεία των επιθυμιών και των ελπίδων των ηρώων του.

Ένα ακόμη στοιχείο που αναγνώρισα στους χαρακτήρες του κατά την ανάγνωση, στοιχείο που δεν είμαι σίγουρος αν και ο ίδιος ο συγγραφέας το έχει χρησιμοποιήσει συνειδητά ή όχι.

Είναι η λέξη κλειδί για το χτίσιμο χαρακτήρων, ο εγωισμός, ως προϊόν που καλύπτει βασικές ανθρώπινες παρορμήσεις από τις διάφορες καταστάσεις που του προκύπτουν, πείνα δίψα, φόβος, απόγνωση, θλίψη, ζήλια επιθετικότητα, αγάπη συμπόνια, αυτοθυσία και βέβαια τούτος –εννοώ ο εγωισμός– επεκτείνεται και σε άλλες παρορμήσεις όπως είναι η ματαιοδοξία, η φιλοδοξία, η ανάγκη για κοινωνική αναγνώριση.

Άλλη μια επιτυχία στη γραφή του Π.Ρ. είναι πως οι καταστάσεις στις οποίες αναφέρεται, όσο κι αν κάποιες είναι ακραίες, μοιάζουν να προκύπτουν αβίαστα, και με ζωντάνια από το ένστικτο αυτοσυντήρησης των ηρώων ώστε να μην φαίνονται καθόλου επινοημένες από τον συγγραφέα.

Ο Π.Ρ. φρόντισε, και πολύ σωστά έπραξε, κάποιες από τις συγκρουσιακές δοκιμασίες να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές. Αυτό το πετυχαίνει με την ικανοποίηση μιας καταπιεσμένης επιθυμίας του ήρωα την οποία συμμερίζεται και ο αναγνώστης ή με μια μαζοχιστική κατάσταση ή με μια διάθεση εκδικητικότητας και τιμωρίας με προβλεπόμενες ή απρόβλεπτες εξελίξεις. Μια υπέροχη γραφή. Εύληπτη και κατανοητή. Μια ανάγνωση που θα σας επιτρέψει να στοχαστείτε από το υπαινικτικό συγγραφικό ύφος και να γελάσετε από το πηγαίο χιούμορ του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ