Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΕΚΣΤΑΣΗ

12.03.2016
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΚΣΤΑΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μενέλαος Λουντέμης
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6037-0
Σελίδες
164
«Μα όσο φως κέρδισα, το κέρδισα με τα δικά μου μάτια»
 
Αν και έχω διαβάσει στην εφηβεία μου σχεδόν τα άπαντα του Μενέλαου Λουντέμη -τον οποίο αγάπησα ξεχωριστά έκτοτε-, τη λυρική νουβέλα «Έκσταση» που κυκλοφόρησε το 1943 και ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μυθοφαντασία, τη διάβασα μόλις τώρα για πρώτη φορά στην επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Πατάκη. Ξαναβρήκα εδώ τη λυρική τρυφερότητα και την ιδιαίτερη γλώσσα του Λουντέμη, αλλά με εξέπληξε πράγματι το πόσο διαφορετικό στη σύλληψη και το ξεδίπλωμά του είναι αυτό το έργο από τα μεγάλα και γνωστά μυθιστορήματά του.

Το κείμενο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: στο πρώτο ο ήρωας δίνει καταφύγιο για μερικές νύχτες σ’ έναν βασανισμένο ψυχικά άγνωστο, έναν ταλαντούχο ζωγράφο βυθισμένο σε μια αίσθηση ματαιότητας και απελπισίας για τα πάντα. «Νύχτες εβένινες» όπως τις χαρακτηρίζει ο ανώνυμος αφηγητής, γεμάτες πυρετικές φιλοσοφικές συζητήσεις για τη ζωή, την τέχνη, τον έρωτα, την ανθρώπινη φύση.

Στο δεύτερο μέρος, ο ήρωας (ένας μοναχικός άντρας που δουλεύει σε ένα γραφείο, αυτό είναι τα μόνα στοιχεία που μας δίνει ο συγγραφέας γι’ αυτόν), λαμβάνει ένα χειρόγραφο από τον άγνωστο που φιλοξένησε για λίγο στο δωμάτιο που νοικιάζει: εκεί ξεδιπλώνεται, σχεδόν με τη μορφή παραληρήματος, η ερωτική του ιστορία που διαρκεί ένα καλοκαίρι και πεθαίνει με το φθινόπωρο, με μια κοπέλα από τον Βορρά που συνάντησε στη Δήλο. Και παρά τις αρνητικές κυρίως κριτικές που είχε λάβει το βιβλίο όταν κυκλοφόρησε, εκτιμώ ότι πρόκειται για μια από τις ωραιότερες λογοτεχνικές αποδόσεις της ιερής τρέλας του έρωτα, της έκστασης ψυχικής και σωματικής που καταλαμβάνει όσους τη βιώνουν, ειδικά όταν πρόκειται για έναν έρωτα εξ ορισμού καταδικασμένο. Στους επικριτές του πάντως ο συγγραφέας απάντησε ως εξής: «Θα μείνω πρωτογονικός και ανήμερος, δεν θα κάνω ποτέ Τέχνη, αλλά Αλήθεια (με μεγάλα γράμματα) και Ζωή (με πιο μεγάλα και ματωμένα γράμματα)». Και εννοείται πως προσυπογράφω.

Από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου επίσης, οι περιπλανήσεις των δύο ερωτευμένων στους τάφους των Μυκηνών, η κατάβασή τους στις κατοικίες των νεκρών για να αφουγκραστούν τις φωνές τους που διατρέχουν τους αιώνες. Και φυσικά εκείνες οι εκρήξεις τρυφερότητας μέσα στο λόγο που είναι τόσο χαρακτηριστικές του Λουντέμη:
«Ένα έντομο ήρθε και κάθισε στο χέρι μου. ʻʻΜπορώ να πεθάνω;ʼʼ με ρώτησε.
ʻʻΌχιʼʼ του απαντώ ʻʻγιατί αγαπώʼʼ».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ