Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΚΑΘΕ ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

03.03.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΑΘΕ ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-108-8
Σελίδες
144
Ένα αλληγορικό παραμύθι για την ψυχή του ανθρώπου
 
Τις περισσότερες φορές η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε είναι όσα βιώνουμε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, καταστάσεις που άπτονται της δικής μας υπόστασης, καθώς σχηματοποιούν τον κόσμο στα δικά μας μάτια. Όμως έξω από εμάς υπάρχει και μια πραγματικότητα που μπορεί να μην ακουμπά στο δικό μας δέρμα, αλλά επηρεάζει και πολλάκις καθορίζει τη ρότα που εμείς θα χαράξουμε.

Ο τόπος, στη νουβέλα του Γιώργου Πετρέλλη, είναι ένα αποκλεισμένο μέρος που βρίσκεται στον κόλπο που διαχωρίζει τη μέσα από την έξω θάλασσα. Εκεί οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τη φύση, η οποία τους χαρίζει απλόχερα τις ομορφιές της, ενώ κάθε επτά χρόνια ο χρόνος γυρίζει πίσω, κάνοντάς τους όλους πιο νέους. Σύνδεση με τον έξω κόσμο δεν υπάρχει, παρά μόνο ένας έμπορος και ο βοηθός του, οι οποίοι, ακολουθώντας ένα μυστικό μονοπάτι, ανταλλάσσουν την πραμάτειά τους με ό,τι έχουν να διαθέσουν οι κάτοικοι.

Κι όλα μοιάζουν ιδανικά για τους απομονωμένους κατοίκους, ώσπου ένα σεντούκι με χρυσές λίρες ανακαλύπτεται. Οι κάτοικοι αρχίζουν να παίρνουν ένα μικρό μερίδιο από τις λίρες, μα μόλις κλείσουν το σεντούκι, το σεντούκι ξαναγεμίζει λίρες μέχρι πάνω. Αποφασίζουν ότι πρέπει να παίρνει ο καθένας μεγαλύτερο μερίδιο, ώστε να μπορούν να αγοράσουν περισσότερα από τον έμπορο.

Ξαφνικά, όμως, η φύση ξεσπά, καθώς το ηφαίστειο ξυπνά, η θάλασσα φουρτουνιάζει, το περιβάλλον εξανίσταται και ο μικρός, μοναχικός τόπος μοιάζει αφιλόξενος. Και οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ότι πλέον πρέπει να τον εγκαταλείψουν.

Η νουβέλα του Γιώργου Πετρέλλη με τον ιδιαίτερο τίτλο «Κάθε εφτά και πέντε μήνες» είναι γραμμένη σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, δομημένη σε μικρά κεφάλαια. Η γλώσσα πλημμυρίζει από λυρισμό, ενώ το ύφος του συγγραφέα σκεπάζει μ’ έναν αληθινό συναισθηματισμό τον αναγνώστη, καθώς γυρίζει τις σελίδες.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Πετρέλλη ομολογώ ότι μου ήρθαν στο μυαλό μνήμες όταν διάβαζα βιβλία πιο μικρός και μαγευόμουνα από τη γλώσσα και τις εικόνες. Και όσα εξ εκείνων των βιβλίων ξαναδιάβασα μεγαλύτερος τότε κατάλαβα και το εύρος του νοήματός τους. Έτσι και το «Κάθε εφτά και πέντε μήνες» είναι ένα υπέροχο παραμύθι για τον άνθρωπο, στην πάροδο του χρόνου, στις εκφάνσεις του ψυχισμού του, στην έκφραση των συναισθημάτων του.

Μια αλληγορική ιστορία που, με βασικό όχημα τον λυρισμό, αφήνει να ξεδιπλωθεί το κουβάρι γεμάτο από ανθρώπινα στίγματα που στοιχειοθετούν όσα αποκαλούμε με μια λέξη «ζωή».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ