Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΒΛΕΜΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

02.03.2016
facebook email
ΒΛΕΜΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Στέλιος Καρέντζος
Κατηγορία
ISBN
978-960-477-216-2
Σελίδες
152
Σπανίως διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα τόσο εμπεριστατωμένα από ερασι-τέχνες του είδους, πονήματα που αποτελούν προφανώς έργο ζωής και προϊόν πολύχρονης μελέτης κι έρευνας. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς ένας διακεκριμένος (συνταξιούχος πλέον) ιατρός διεθνούς βεληνεκούς, νευροχειρουργός ειδικευμένος στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μπορεί να γράφει με κάποιες λογοτεχνικές αξιώσεις αλλά με περισσή κινηματογραφική θα έλεγα αναπαράσταση της μακρινής σε εμάς 20ής δυναστείας στην Αίγυπτο μεταξύ Ραμσή του Δευτέρου και Ραμσή του Τρίτου…

Παρά τα λογοτεχνική σύμβαση που θέτει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο (με υποσημειωματικές μάλιστα αναφορές), ότι το όλον ψηφιδωτόν μιας τόσο μακρινής εποχής είναι αποτέλεσμα …αναδρομής σε προηγούμενες ζωές (του ιδίου, προφανώς)…, ανεξάρτητα από το αν μπορεί ή θέλει να πιστέψει κανείς στις θεωρίες της μετενσάρκωσης-μετεμψύχωσης, κάτι που δίδασκε εξάλλου κι ο Ωριγένης, μέχρι που η εν Τρούλλω Σύνοδος το 691 μ.Χ. έθεσε τέλος στην αγγελο-λατρεία του…, ανεξαρτήτως από τις προσωπικές μεταφυσικές μας αναζητήσεις στη χαραυγή της Νέας Εποχής που ανατέλλει κι ελπίζουμε όλοι [οι εχέφρονες] να φέρει την πολυπόθητη Ειρήνη επί γης και να πάψουν οι πάσης φύσεως θρησκευτικοί ή επεκτατικοί πόλεμοι και μισαλλοδοξίες παντός είδους…, δεν μπορώ παρά να σταθώ, ως επίμονος κι υπομονετικός κριτικός λογοτεχνίας, στο αφηγηματικό επίτευγμα ενός πρωτοεμφανιζόμενου αλλά καθόλου άτεχνου κι αβασάνιστου συγγραφέα, ο οποίος φαίνεται σαν να έχει εντρυφήσει και στην πολεμική τεχνολογία και στη στρατηγική της μακρινής κι εξωτικής για εμάς (τους σύγχρονους βιαστικούς και καταναλωτικούς υλιστές και πραγματιστές τεχνοκράτες) εποχής… Θαυμάζω την αρτιότητα των περιγραφών, όπου με χειρουργική σχεδόν λεπτουργική ο Στυλιανός Καρέντζος συνυφαίνει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις σε έναν καθηλωτικό ιστό αράχνης, όπου όλα αναδύονται ανάγλυφα από το σκοτάδι της Ιστορίας για να αποτυπωθούν οριστικά κι ανεξίτηλα στο Φως. Κι όσο κι αν η μυθοπλασία συμπληρώνει τα ιστορικά-επιστημονικά κενά, η συνολική εικόνα του τυπωμένου γραπτού αναδίδει τη γοητεία και τη σαγήνη του αυθεντικού, του ρεαλιστικά καταδεικνυόμενου ως ευλογοφανώς αληθές. Τι άλλο να ελπίσει κανείς; Ο εκδοτικός οίκος του Γιώργου Χρονά, η ιστορική πλέον «Οδός Πανός» έχει αναδείξει, έχει προβάλει και έχει καθιερώσει σημαντικά ονόματα στον χώρο του τυπωμένου λόγου. Στυλιανός Καρέντζος είναι ο πρόσφατος Αυγερινός που ανατέλλει με τη σοβαρότητα, την εμβρίθεια και το κύρος ενός …Σείριου. Κι δεν ενέχει ουδεμίαν συμβολικήν το σχόλιό μου αυτό. Ποιητική αδεία ομιλών και τον «κανόνα» της λογοτεχνικής κριτικής παιδεύων, του φωτεινού αναδεικνύω την άλω, επανερχόμενος εκ του ύψους εις το οποίο ανατάσσει την ψυχήν μας η ανάγνωσις του πονήματος τούτου εις την τύρβην της κρισίμου κι εκρηκτικής πραγματικότητός μας.

Στυλιανός Καρέντζος, ένας ιστορικός μυθιστοριογράφος που θα μπορούσε να δει το πόνημά του αυτό ως σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ, μετά πολλών αξιώσεων κι επαίνων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ