Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΘΗ

17.02.2016
facebook email
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΜΕΘΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Γιώργος Χρονάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-477-206-3
Σελίδες
254
Ο τρόπος που μιλάει κανείς για την τέχνη και την ύπαρξη των άλλων είναι ο ασφαλέστερος οδηγός για τη μελέτη κι έρευνα του βίου και της πολιτείας αυτού του ιδίου. Σε αυτό το βιβλίο με τον ελαφρά ειρωνικό κι αυτοσαρκαστικό τίτλο «Προσωρινή μέθη», ο Ποιητής Γιώργος Χρονάς αποκαλύπτεται πίσω από το σκληρό και άκαμπτο προσωπείο που …δεν φορά, αλλά του προβάλλουν συχνά οι άλλοι ανελέητα πάνω στο αγλαόν σκότος που τον περιβάλλει ως φωτοστέφανο πραγματικού αγίου, ζώντος, με σάρκα και οστά.

Εδώ πρωταγωνιστούν τα πρόσωπα που διασταύρωσαν τροχιές μαζί του κι άλλα που κινήθηκαν παράλληλα, αλλά σε απόσταση αναπνοής από το συν-πάσχον ποιητικό σώμα. Γιατί αυτή είναι η μεγαλοσύνη του Χρονά: είναι πάντα παρών, είναι διαρκώς εναργής, είναι δια-χρονικός κι απαράλλαχτος μέσα στην εξελικτική πορεία αλλαγών τις οποίες υφίσταται με προσωκρατική αταραξία κι εσωτερική γαλήνη απαρόμοιαστη. Τον είπαν συχνά επικούρειο κι είχαν δίκιο, όσον αφορά τον βίο και την πολιτεία του. Εγώ όμως που τον ξέρω και τον έχω μελετήσει από το 1979 κι εντεύθεν, πιστεύω ότι είναι μάλλον ηρακλείτειος όσον αφορά το έργο και τον διατυπωμένο δημόσιο λόγο του. Αυτή η αντιπαραβολή, που δεν είναι βεβαίως αντίθεση, αφού τα πνευματικώς δρώντα πρόσωπα διά της αντιστίξεως εκφράζονται, ξεχωρίζουν και χαράσσουν την ιδιαίτερα μοναχική τροχιά τους, καταδεικνύει εις το έπακρον τη σοβαρότητα του ποιητή, την επιμονή του να δημιουργεί στίχο τον στίχο, ρυθμό τον ρυθμό, λόγο τον λόγο, νυχθημερόν το προσωπικό του μαυσωλείο, το κενοτάφιο του οράματός του. Μεταξύ Έρωτος και Θανάτου κινούμενος ο Γιώργος Χρονάς, αντιπαλεύει δυνάμεις αρχετυπικές, πανανθρώπινες. Κι ως εκ τούτου ο λόγος του είναι σημαίνων, απαστράπτων χωρίς να είναι και στιλβωμένος, φιλοσοφικός, χωρίς να είναι απελπισμένος ή πεισιθάνατος. Αυτή η στωικότητα –ηφαιστειακή, ενίοτε– που τον χαρακτηρίζει ως πολιτιστικό κύτταρο (και σ’ αυτό συντίθενται εις μίαν οι τρεις μορφές της Εκάτης: ποιητής-προφήτης, στιχουργός, δημοσιογράφος), αυτή η καλόγνωμη αλλά όχι πάντα απαλή φιλανθρωπία και ζωολατρεία του [με την έννοια της Ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ζώων και των ζωντανών], αυτή η αρχαιοελληνική σκληρότητα του χειρώνακτα, του βιοπαλαιστή, του ταπεινού και «περιθωριακού»: αυτή είναι το κλειδί για την ερμηνεία του έργου του και για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Ως Έλλην παγκόσμιος και διεθνής, ως ευγενής άλλων εποχών κι άλλων ηθών, ο Γιώργος Χρονάς, φιλοτεχνεί το φαγιούμ που θα τον στεγάσει. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του βιβλίου που κρατάτε ανά χείρας. Μιλάει ο ίδιος –έμμεσα– απευθυνόμενος φαινομενικώς σε άλλους, εκμαιεύοντας απαντήσεις, σχολιάζοντας ή υπομνηματίζοντας, φιλοτεχνεί τη δική του νεκρολογία [μακρινή, ελπίζω και πιστεύω], σαν μυθικός ήρωας που γύρισε από τον θάνατο, με μόνη του έγνοια να μας προειδοποιήσει, να μας προετοιμάσει για το τέλος του λόγου το αληθές, το ανέκκλητο, κι ανεκλάλητο. Ναι, είναι μύστης ο Χρονάς, των προαιώνιων μυστηρίων, που γιάτρευαν τη ναυτία του Θανάτου, με Έρωτα και μέθη, προσωρινή. Διαβάστε τον, όπως θα αναγιγνώσκατε έναν ψαλμό. Άδοντας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ