Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ

21.02.2016
email
ΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6349-4
Σελίδες
268
O Πάνος Καρνέζης αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση Έλληνα συγγραφέα που κατοικεί μόνιμα στην Αγγλία, έχει επιλέξει να γράφει τα βιβλία του πρώτα στα αγγλικά και έπειτα να τα μεταγράφει στα ελληνικά, ενώ μεταφράζεται σε διάφορες γλώσσες και συνήθως λαμβάνει εγκωμιαστικές κριτικές από τον βρετανικό τύπο. Μέχρι στιγμής έχει διαγράψει μια αξιόλογη συγγραφική πορεία, με μια συλλογή διηγημάτων και τέσσερα μυθιστορήματα στο ενεργητικό του.

Στους «Φυγάδες» η ιστορία διαδραματίζεται βαθιά μέσα στο πυκνό βροχοδάσος μιας χώρας της Νοτίου Αμερικής, το οποίο διεκδικείται από διάφορες μεριές – καταπατητές καίνε μεγάλες εκτάσεις για να τις χρησιμοποιήσουν για καλλιέργεια και βοσκή, η κυβέρνηση της χώρας στέλνει στρατό για να τους διώξει, ενώ ομάδες ανταρτών οργανώνονται για να τους υποστηρίξουν (στοιχεία που αντλούν την έμπνευσή τους από την επανάσταση των Ζαπατίστας στο Μεξικό). Ο πατέρας Τόμας είναι ο καθολικός ιερέας που έχει καταφύγει στο δάσος, αναλαμβάνοντας να εκχριστιανίσει τις φυλές των ιθαγενών, να τους διδάξει τη νέα θρησκεία του Γεζουκλίστο, όπως τον λένε οι ινδιάνοι. Όταν μια μέρα συναντήσει στον δρόμο του έναν βαριά τραυματισμένο στρατιώτη, θα τον μεταφέρει στο χωριό όπου μένει αλλά οι ιθαγενείς θα αντιμετωπίσουν τη νέα άφιξη με επιφύλαξη. Ο Βενουστιάνο, ο αρχηγός της φυλής, είναι αυτός που ανησυχεί περισσότερο, καθώς αισθάνεται πως ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους, αλλά και η ίδια η ύπαρξη του χωριού τους πλέον, απειλείται. Στο ίδιο χωριό μένει και η Μιλάγρος, μια αρχαιολόγος που αναζητά τα ίχνη μιας αρχαίας χαμένης πόλης, ενώ ένας αιμοδιψής ιαγουάρος, εκτοπισμένος κι αυτός από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο δάσος, τριγυρίζει επίσης στην περιοχή και δεν διστάζει να επιτεθεί σε ζώα και ανθρώπους.

Και σε αυτό το μυθιστόρημά του ο Πάνος Καρνέζης καταφέρνει να συνδυάσει περίτεχνα ανθρώπινες ιστορίες με διαχρονικά ερωτήματα. Οι ιθαγενείς που βρίσκονται στο μεταίχμιο του παλιού τρόπου ζωής τους και των νέων συνθηκών, ο ιερέας που διχάζεται μεταξύ της προσωπικής του πίστης και της υποκριτικής τυπολατρίας της επίσημης θρησκείας, η αρχαιολόγος που μέσα από τη δουλειά της στο δάσος προσπαθεί να ξεπεράσει τη διάψευση της ευτυχίας που υποσχόταν η τελευταία της σχέση, εκείνη η διφορούμενη περιοχή που δημιουργείται μεταξύ της αναζήτησης ενός «ζωτικού χώρου» για επιβίωση και της οικολογικής καταστροφής.

Ενώ είναι έκδηλες λοιπόν οι καθολικότερες προεκτάσεις της ιστορίας, ταυτόχρονα, με αδρές γραμμές, με έναν τρόπο λιτό, απλό και άμεσο, τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας μάς γίνονται οικεία και συμπαθή – με την εστίαση να βρίσκεται κυρίως στον πατέρα Τόμας, στην προσωπική του ιστορία που τον οδήγησε στο δάσος, στην αντιδιαμετρική του σχέση με τον επίσκοπο της περιοχής αλλά και με τον αρχηγό της φυλής, τον Βενουστιάνο, ο οποίος, μαζί με τη νεαρή γυναίκα του και τον γιο του, Ονέσιμο, είναι τα μόνα πρόσωπα της φυλής των ιθαγενών που μας παρουσιάζονται λεπτομερώς.

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως, παρά τα απλά της υλικά, η ιστορία διαθέτει μια ενδιαφέρουσα πλοκή, η οποία κλιμακώνεται σταδιακά, ενώ η γραφή είναι στέρεη, ήρεμη και άρτια, ζωντανεύοντας το περιβάλλον και τις συνθήκες της ζωής στη ζούγκλα με τον πυκνό και λεπτομερή τρόπο ενός πραγματικού χρονικού – κάτι που μεταδίδει στην πλασματική ιστορία του βιβλίου τη γνησιότητα, την πιστότητα και τη ζωντάνια ενός αληθινού ντοκουμέντου.

Αναμφισβήτητα, ο Καρνέζης διαθέτει τα αφηγηματικά χαρίσματα ενός συγγραφέα που ξέρει να μας αφηγηθεί μια ιστορία, και την ικανότητα να αναπλάθει την κατάλληλη, ταιριαστή ατμόσφαιρα γύρω από αυτήν. Προτερήματα που καθιστούν, κατά τη γνώμη μας, τους «Φυγάδες» ένα από τα πιο διαβαστερά μυθιστορήματα της χρονιάς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ