Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΚΑΝΤΑΛΟΠΕΤΡΑ

05.02.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΣΚΑΝΤΑΛΟΠΕΤΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Σωτήρης Σαμπάνης
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-846-8
Σελίδες
336
Ο Σωτήρης Σαμπάνης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσιο δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η παρουσία του στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, της ποίησης και του θεάτρου είναι έντονη. Κέρδισε το Α΄ Κρατικό βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2005 του υπουργείου Πολιτισμού.

Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας και αποτελεί τον «πρόγονο» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις. Η ετυμολογία της σκανταλόπετρας έχει ρίζες στην ιταλική λέξη «scandaglio» που σημαίνει «βαθύμετρο». Πρόκειται για μια πανάρχαια μέθοδο ελεύθερης κατάδυσης. Αργότερα χρησιμοποιούνταν από τους σφουγγαράδες.

Το παρόν μυθιστόρημα, που έχει βασιστεί σε αληθινή ιστορία και φέρει τον τίτλο «Σκανταλόπετρα», σχετίζεται με μυστικά που δεν μένουν για πολύ καιρό θαμμένα αλλά αναδύονται στην επιφάνεια, όπως αναδύεται ο δύτης με τη βοήθεια της σκανταλόπετρας.

Η επιστροφή του ήρωα Μιχάλη Νέζη στην Ελλάδα έπειτα από τη σαραντάχρονη παραμονή του στην Αυστραλία έχει έναν ιερό σκοπό. Καλείται να προσφέρει μόσχευμα στον αδερφό του, Στράτο, με την ελπίδα να τον βοηθήσει να αποφύγει τον θάνατο. Συνεπώς, η εσπευσμένη επιστροφή του στα πάτρια εδάφη κρίνεται αναγκαία και επιτακτική. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ωστόσο η άφιξή του και η προσαρμογή του στην Ελλάδα δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα. «Η απόφαση του Μιχάλη να έρθει εδώ έμοιαζε πολύ μακρινή, λες και πάρθηκε μετά από μια νύχτα βασανιστικής σκέψης στη Μελβούρνη. Ίσως τότε, με τη βοήθεια της φαντασίας του ή με τη συνέργεια ενός σιωπηρού και ανεξέλεγκτου παραληρήματος, να είχε αρπάξει βίαια την τωρινή πραγματικότητα και να την είχε μεταπλάσει στα δικά του σχήματα, παραλείποντας τις απουσίες των ανθρώπων. Να όμως που εκείνη η μετάπλαση δεν ήταν ένα αποκύημα φαντασίας, αλλά αποτυπωνόταν με κάθε ακρίβεια στο δωμάτιο των αναμνήσεων, δίχως παρεκκλίσεις και διάτρητους συναισθηματισμούς» (σελ. 161). Επανέρχονται στη μνήμη του όλα τα μελανά γεγονότα της πρώιμης εφηβείας του που λειτούργησαν με καθοριστικό τρόπο στην άνδρωση και ενηλικίωσή του. Αυτό που προσπαθούσε να αποφύγει έρχεται με βία και θράσος μπροστά του και καλείται ο ίδιος να αναμετρηθεί με όλες τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα του παρελθόντος. Αυτό που χρειάζεται τώρα για να επιβιώσει και να σταθεί δυνατός είναι η ειλικρινής αναμέτρηση με το παρελθόν που θα τον οδηγήσει στη λύτρωση. Υπάρχουν μυστικά που πασχίζουν να αποκαλυφθούν. Οι Ερινύες φωνάζουν για δικαιοσύνη. «Είναι μυστήριο το πώς η μυρωδιά συνδέεται με τη μνήμη. Άλλοτε την ξυπνά απαλά μ’ ένα χάδι ανεπαίσθητο από την αποχαύνωση και άλλοτε απότομα με το μαστίγιο.» (σελ. 136).

Κάθε ανάμνηση του Μιχάλη Νέζη και κάθε ιστορία του από το χθες διεισδύουν στον ψυχικό κόσμο του αναγνώστη –ο οποίος ταυτίζεται με τον ήρωα– και του προκαλούν συναισθήματα οδύνης παρόμοια με αυτά του ήρωα. Η ένταση της κάθε σκηνής αποδίδεται άριστα μέσω της άρτιας χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Ο συγγραφέας μέσω της λυρικής και ποιητικής του γραφής κατορθώνει να συγκινήσει τους αναγνώστες του, να τους προβληματίσει και να τους χαρίσει στιγμές έντονης βίωσης συναισθημάτων. Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά του ερωτηματικά, τις επιλογές ζωής του, τον εαυτό του, τις ανασφάλειες και τις φοβίες του, τις εμμονές του. Ωστόσο παίρνει κουράγιο από την αντοχή του ήρωα και την αγάπη του για τη ζωή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ