Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

26.01.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κυριάκος Γιαλένιος
Κατηγορία
ISBN
978-618-01-1264-1
Σελίδες
416
Υποταγή ή εναντίωση; Ιδού η απορία

Τι υλικά χρειάζονται για να στήσει κάποιος ένα δικό του, αλλά ταυτόχρονα αληθοφανές, σύμπαν; Και μέσα σε αυτό να τοποθετήσει ήρωες, δράση και καταστάσεις που πλησιάζουν ανατριχιαστικά το σημερινό γίγνεσθαι;

Λέξεις, φαντασία και αριστοτεχνικό χειρισμό αυτών.

Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τα παραπάνω, ο Κυριάκος Γιαλένιος στο μυθιστόρημά του «Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα» δημιουργεί από το μηδέν ένα σκηνικό δικής του έμπνευσης που όμως σε αρκετά σημεία εφάπτεται με την πραγματικότητα. Από τη μία ο Ντέιν που πριν από έναν χρόνο χώρισε με την Υβόν και ένα βράδυ γίνεται ακούσιος μάρτυρας στον μυστηριώδη θάνατο μιας κοπέλας και από την άλλη ο Σνόου που μαζί με δύο ακόμα άντρες ξεκινούν ένα ταξίδι από τις ερημιές προς την πόλη για να μοιραστούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Το σκηνικό μελανό, ζοφερό, ανατριχιαστικό, αγχωτικό. Δύο ανεξάρτητες ιστορίες διαδραματίζονται σε παράλληλες τροχιές, σε εναλλάξ κεφάλαια και σταδιακά εξελίσσονται σε θρίλερ, καθώς μέχρι την τελευταία σελίδα όλα είναι πιθανά και όλα μπορούν να συμβούν. Και έρχονται στιγμές που το παρελθόν κάνει την εμφάνισή του με τη μορφή flash back δίνοντας επιπλέον «βάρος» στο παρόν, ενώ σταδιακά συμφωνίες, μυστικά και προδοσίες έρχονται στο φως αναγκάζοντας τους ήρωες να αναρωτηθούν, να αμφιταλαντευτούν, να κινηθούν στην κόψη του ξυραφιού.

Το βιβλίο ακολουθεί μια ιδιότυπη δομή. Χωρίζεται σε τρία μέρη, άνισα. Στο πρώτο, που καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση, έχουμε τις παράλληλες αφηγήσεις. Στο δεύτερο, κατά το οποίο σταδιακά οι πορείες κάπου διαφαίνεται ότι θα διασταυρωθούν και το μυστήριο αρχίζει να ξεδιαλύνεται, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις κινήσεις των ηρώων με ακρίβεια λεπτού μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών και όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Τι συμβαίνει επιτέλους; Στο τρίτο μέρος, οι τροχιές των αφηγήσεων τέμνονται, η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη, όλα αποκαλύπτονται, αλλά και ανατρέπονται.

Οι παράλληλες δράσεις τοποθετούνται σε μια πόλη, η οποία δεν κατονομάζεται, αλλά έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, και στην ύπαιθρο.

Δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες που συνθέτουν μια εικόνα, χρησιμοποιώντας προσεγμένο λόγο και παίζοντας σε πολλαπλά επίπεδα αφήγησης –εξάλλου υπάρχουν πολλές επιπλέον αφηγηματικές φωνές που διεκδικούν χώρο για να πουν τη δική τους προσωπική ιστορία–, ο Κυριάκος Γιαλένιος κάνει λόγο για τη σημερινή κρίση της χώρας μας και εισχωρεί στα άδυτα της λειτουργίας της κοινωνίας και των δομών της περιγράφοντας με ακρίβεια και συνέπεια ό,τι συμβαίνει σήμερα. Παρασκήνιο, κατάχρηση και κομπίνες. Παρατυπίες, ίντριγκες και εκμετάλλευση. Τα «κρυφά» κόλπα των μεγάλων σε βάρος αθώων.

Κι όταν η ιστορία φτάσει στο τέλος της, προκύπτει το ερώτημα: Τι από όλα όσα «ειπώθηκαν» αληθεύει και τι είναι ψέμα;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ