Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ

28.01.2016
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΠΡΩΙΝΗ ΓΑΛΗΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-618-03-0349-0
Σελίδες
472
Στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Πρωινή γαλήνη», ο Ηλίας Μαγκλίνης μάς μεταφέρει στον πόλεμο της Κορέας και στη συμμετοχή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος εκεί.

Ο ήρωάς του, ο Δήμος (Δημήτρης) από τα Βοδενά (Έδεσσα), βλέπει τα αεροπλάνα να πετούν στον ουρανό πάνω από το χυτήριο του πατέρα του και ονειρεύεται να πετάξει. Κατεβαίνει στην Αθήνα, εγγράφεται στη Σχολή Ικάρων, όμως στην πρώτη εκπαιδευτική πτήση του που γίνεται εκτός ελληνικού εδάφους (στο Τέξας) –το βιβλίο ξεκινά μετά τη μάχη στο Βίτσι και στον Γράμμο– το σώμα του τον προδίδει. Επιστρέφει ταπεινωμένος και, αισθανόμενος ότι δεν έχει άλλη επιλογή, συνεχίζει στη Σχολή Ευελπίδων και ακολουθεί στρατιωτική καριέρα. Ενδιαμέσως θα συναντήσει και θα ερωτευθεί τη νεαρή Αθηναία φοιτήτρια Εύα. Με αυτήν στο μυαλό του θα αναχωρήσει τελικά, αυτός ο άκαπνος, ανθυπολοχαγός πλέον, για την Κορέα. Το βιβλίο παρακολουθεί τη διαδρομή του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αδυναμία του να πραγματοποιήσει το όνειρό του, εξαιτίας των γαστρεντερικών προβλημάτων που του προκαλεί η πτήση, στο πάθος που γίνεται αγάπη για την Εύα, αλλά και στους στενούς δεσμούς του με την πατρική οικογένεια και ιδίως με τον μικρότερο αδελφό του Γιώργο. Ο Δημήτρης, πριν γίνει πολεμιστής, πρέπει επίσης να αποδείξει στο στράτευμα ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης: ο θείος Προκόπης, από την πλευρά της μητέρας του, ο ίδιος που του χάρισε τα πρώτα βιβλία για τ’αεροπλάνα και τα σχέδια του Ντα Βίντσι, είναι «κομμουνιστοσυμμορίτης» – κι ας αναγκάστηκε η αδελφή του να τον αποκηρύξει δημόσια.

Η αφήγηση του Μαγκλίνη διατρέχει μια δύσκολη εποχή, με την Ελλάδα στο τέλος και αμέσως μετά τον Εμφύλιο, με τον νεαρό ήρωα να θέλει να ξεφύγει από μια μονότονη, επαναλαμβανόμενη ζωή, ένα όνειρο να του δίνει φτερά και έναν έρωτα να τον συντροφεύει στην προετοιμασία αλλά και στη φωτιά της μάχης. Ο συγγραφέας γνωρίζει την Πολεμική Αεροπορία και μελετά την ιστορία της. Παρακινημένος κι απ' τη δική του αγάπη για τους αιθέρες, συνεχίζει, με το γράψιμο, μια άτυπη οικογενειακή ιστορία, καθώς ο πατέρας και ο αδελφός του υπήρξαν για χρόνια αεροπόροι, ο ένας στην Πολεμική και ο άλλος στην Πολιτική Αεροπορία.

Η «Πρωινή γαλήνη» είναι ένας φόρος τιμής στους πεσόντες ενός «ξεχασμένου» πολέμου, γραμμένο σε χαμηλούς τόνους, χωρίς εντάσεις, με πολλές πληροφορίες και έκταση που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ