Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ

19.01.2016
facebook email
ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΙΣΤΑΡΕΤΗ
Συγγραφέας
Αγγελική Ραυτοπούλου
Κατηγορία
ISBN
Σελίδες
278
Πληθωρική του συναισθήματος η λογογράφος και εικονογράφος Αγγελική Ραυτοπούλου, με την επιμονή και τη λεπτότητα του υαλουργού δρέπει δάφνας μεταξύ των νυμφών εις αλλοκοσμικές διαστάσεις ένθα Δίκαιον ανθεί κι ο Πόνος ουκ έστιν έτι. Βαθιά πονεμένη και συμπάσχουσα με τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους, επαναστατούσα διαρκώς κατά της αδικίας, με βέλη στη φαρέτρα της από τους ακριβοδίκαιους εκείνους λογοτέχνες της προεπαναστατικής Ρωσίας, με τη σοβαρή ελαφρότητα των φλαμίνγκος, η ποιήτρια πεζογραφεί, πεζολογεί, αφηγείται, παρατηρεί και διαπλάθει μία αισθητική στα χνάρια του Γιάννη Ρίτσου (και στην ιδεολογία του, επίσης). Φωνή βοώντος εν τη ερήμω των αισθημάτων και των πλάνεων. Οι πλάνητες περίσσεψαν αυτή τη χρονιά. Κι οι περιπλανώμενοι επίσης. Αν προσθέσουμε και τους οικονομικούς μετανάστες, εκείνους που τρέχουν ν’ αποφύγουν τη φρίκη του πολέμου και τους άστεγους λόγω κρίσεως, τότε η αλυσίδα μακραίνει επικίνδυνα. Με πολλούς αδύναμους κρίκους: ο κάθε ένας από εμάς που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, που δεν θέλει να επιβιώσει πάση θυσία, που δεν επιθυμεί να θυσιάσει ό,τι πολυτιμότερο έχει στον βωμό του κέρδους και των μάταιων φιλοδοξιών του.

Αυτός είναι –με δικά μου λόγια– ο κόσμος της Αγγελικής Ραυτοπούλου, όπως φαίνεται σ’ αυτό το βιβλίο της. Σαν θαλασσοπούλι που καταδύεται στα βένθεα του συλλογικού ασυνείδητου, σαν υαλουργός, σαν ιερουργός, ανασύρει διαμάντια και κοράλλια από θαμμένους θησαυρούς πειρατών.

Άλλο δεν έχω να πω. Ανακαλύψτε το πρωτόλειό της. Από τεχνικής πλευράς, θα της πρότεινα να κουρεύει το συναίσθημα και τις πολλές επεξηγηματικές φράσεις, τις περιγραφές. Δεν χρειάζονται. Η εποχή μας είναι βιαστική κι ελλειπτική. Στο «διά ταύτα»… Μια κι έχει νομική κατάρτιση, ας το προσέξει. Όλα υπονοούνται κι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Λιτότητα. Ακριβολογία. Λακωνικότητα. Αυτό είναι που θα μας βγάλει από το σκοτεινό πηγάδι όπου επιπλέουμε με περιττώματα κι ακαθαρσίες από την αλαζονεία των άλλων, από την απληστία ενός εκάστου εξ ημών… Κι ο νοών νοείτω. Όσο για τους εχθρούς, αυτοί πάντα θα υπάρχουν. Ευτυχώς. Δωρεάν καύσιμο και χολή που θα τη μεταλλάξουμε σε γκαζόζα, σε αφέψημα υγιεινόν. Και μήπως αυτό δεν είναι η Ποίηση; Ο μεταβολισμός των αντιθέτων προκειμένου να ανα-συνθέσουμε το ποίημα του Κόσμου, ως συν-δημιουργοί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ