Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΕΡΟΠΛΑΣΤ

24.12.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΑΕΡΟΠΛΑΣΤ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-5-1649-4
Σελίδες
390
Το «Αεροπλάστ» της Άντζελας Δημητρακάκη (γεν. 1968) είναι ένα μυθιστόρημα για την πολυπλοκότητα της εποχής μας που αρθρώνεται γύρω από έναν άξονα: την ιστορία του Βάλτερ Μπένγιαμιν, του μαρξιστή φιλοσόφου και κριτικού λογοτεχνίας που αυτοκτόνησε το 1940 για να μην πέσει στα χέρια των ναζί. Το έργο του, η ζωή του πλάι σε μια μεγαλύτερη γυναίκα, μοιάζουν να εμπνέουν τους ήρωες και αποτελούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς του μυθιστορήματος, το μόνο, ίσως, σε έναν κόσμο που ορίζεται από τα χάπια της σερτραλίνης.

Εν αρχή ην η Αντιγόνη: Ελληνίδα, συγγραφέας, μητέρα του εξάχρονου Στέφαν, σύντροφος του Έλιας, ζει στο Ελσίνκι, αλλά αποφασίζει να το εγκαταλείψει. Επιστρέφει για λίγο στην Ελλάδα, σε μια διαδήλωση σπάει τον ώμο της, φεύγει πάλι, επόμενος προορισμός η Βαρκελώνη.

Ο Ίκερ: συγκάτοικος του Ντιέγο, αδελφός της Ινές, μεταπτυχιακός φοιτητής με διδακτορικό στα σκαριά, μοιράζεται το διαμέρισμα (εν μέρει και το κρεβάτι του) με την Αντιγόνη.

Ο Μαρτί: πτυχιούχος Ψυχολογίας, φτιάχνει μια κοινότητα στο Μοντσεράτ, έξω από τη Βαρκελώνη. Σύντροφος της Μπέρνι, κατόπιν της Βρετανίδας Μέλανι.

Ο Κάι: Γερμανός, ο μεγαλύτερος της παρέας, λίγο μετά τα πενήντα, καπετάνιος του πλοίου Η Πραγματικότητα που γυρίζει τον κόσμο μαζεύοντας ανθρωπολογικό υλικό.

Η Μέλανι: επιβάτης στο πλοίο Η Πραγματικότητα, σύντροφος του Μαρτί στην κοινότητα, φίλη της Αντιγόνης.

Ανάλογα με τον αφηγητή και το είδος: σχέδιο μυθιστορήματος («Στο τρένο για το Πορ’ Μπόου» - Αντιγόνη), ημερολόγιο 2013 («Παράλυση» - Ίκερ), συνοπτική αυτοβιογραφία («Κοινότητα» - Μαρτί) , επιστολογραφία («Άγγελοι» - Μέλανι), μαρτυρία (Κάι – «Η μαρτυρία μου»).

Το σχέδιο του μυθιστορήματος: Οι ήρωες πάνε ένα ταξίδι στο Πορ’ Μπόου, εκεί που αυτοκτόνησε (κατ΄ άλλους δολοφονήθηκε) ο Μπένγιαμιν. Μένουν σε μια σοφίτα για πέντε μέρες. Μια μέρα ο Ίκερ ανεβαίνει στο παράθυρο και εξαφανίζεται. Ο Μαρτί θα πρέπει να κάνει διευθετήσεις για την κοινότητα, η σχέση του με τη Μέλανι έχει τελειώσει. Η Αντιγόνη γίνεται ο «άγγελος» της Μέλανι. Ο Κάι καταγράφει περιμένοντας να επισκευαστεί το πλοίο του για να ξεκινήσει το επόμενο ταξίδι.

Το μυθιστόρημα της Δημητρακάκη είναι δύσκολο, όχι ευχάριστο, ένα αποτύπωμα του (μετα-χαοτικού;) κόσμου μας. Ο Μπένγιαμιν παραμένει το κέντρο του, το κέντρο ενός κόσμου που αποσυντίθεται, μεταλλάσσεται, χάνει τις σταθερές και τις βεβαιότητές του. Και οι ήρωες προσπαθούν (αλλά δεν είναι αρκετό), πέφτουν, σηκώνονται, γενικώς ζουν.

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που διαβάσαμε τελευταία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ