Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΔΙΔΑΚΤΗ ΥΛΗ

15.12.2015
facebook email
ΑΔΙΔΑΚΤΗ ΥΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΒΕΡΓΙΝΑ
Συγγραφέας
Ειρήνη Βενιέρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-9523-90-5
Σελίδες
159
Novela erutida ή literature erudite ή meta-monterna prosa poetica erudita. Έχω γράψει επανειλημμένως πόσο λατρεύω τους σύγχρονους μορφωμένους μετά το μεταμοντέρνο συγγραφείς και τα υβριδικά «πανεπιστημιακά» είδη που δημιουργούν εκ του ασφαλούς των ακαδημαϊκών τους τίτλων. Κάποτε εκτεθειμένοι κι εκτιθέμενοι εις τα όμματα και εις την κρίσιν των επαρκών αναγνωστών, αναδιφούν το συλλογικό ασυνείδητο μέσα από την προσωπική τους ιστορία, όταν ημπορούν (εις την καλλιτέραν των περιπτώσεων) να τη μεταπλάσουν σε σύμπαν αυτοδημιούργητο, καινοφανές και πρωτότυπο. Έχω βαρεθεί τις κατά λέξιν «ρεαλιστικές» εξομολογήσεις βίτσιων, αναπηριών, ψυχοπαθειών (δικών μας ή άλλων), εκδικητικής μανίας να καρφώσουμε ή να διακωμωδήσουμε τους «εχθρούς», τους αλλότριους, τους ξένους, με μισαλλοδοξία που δεν συνάδει με την υγιή πνευματικότητα και δεν περιποιεί τιμήν εις τον φιλόδοξον λογοτέχνην. Αυτή δεν είναι –ουδόλως– η περίπτωση της Ειρήνης Βενιέρη, η οποία με την «Αδίδακτη Ύλη» της επιδεικνύει υψηλόν ήθος, ύφος κι αισθητικήν, ως εάν να ήτο βγαλμένη από άλλους καιρούς, «άλλες εποχές και άλλη ήθη». Οι πάμπολλες διακειμενικές της αναφορές, η υφέρπουσα ποίηση, ο λογιοτατισμός, δίνουν στην πρόζα της μιαν απαστράπτουσα καλογυαλισμένη επιφάνεια, που δεν είναι τεχνητώς αναπαλαιωμένη, δεν επιδιώκεται καμία πατίνα Χρόνου ή σοβαροφάνειας, δεν δογματίζει, δεν επιβάλλει, δεν αρπάζει τον αναγνώστη από τον λαιμό, μόνον υποβάλλει (σεμνά και ταπεινά) έναν ερωτισμό άλλης κοπής, από αυτούς που μεγάλυναν κι ελάμπρυναν τις αθάνατες σελίδες της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Ναι, ο Έρωτας είναι Τέχνη για όλους τους ανεπτυγμένους πολιτισμούς, πόρρω απέχων της σαδομαζοχιστικής βαρβαρότητας του απρόσωπου, εναλλάξιμου, ανταλλάξιμου, εκποιήσιμου… Και η ερωτική λογοτεχνία είναι Τέχνη εις την νιοστήν, γιατί πρέπει να μεταπλάσεις το αόρατο και το υπερ-αισθητό με όρους απολύτως συμβατικούς μεν, θολούς και φευγαλέους δε.

Αυτή η ισορροπία μετά αριστερού-δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, προσδίδει στην τέχνη του Λόγου μιαν διάσταση σχεδόν υπερ-φυσικήν (για να μην χρησιμοποιήσω τον τετριμμένο πλέον όρο «μετα-φυσική»). Ο ερωτικός λογοτέχνης (χωρίς να είναι κι απαραιτήτως ερωτικός άνθρωπος) υπερβαίνει το σώμα διά του Λόγου και δημιουργεί έναν άλλον υπερκώδικα, όπου το σώμα φαίνεται ως βότσαλο ή ως χοντροκομμένο σουβενίρ, «πτωχόν αντίγραφον του τελείου και τελειωμένου Κόσμου των Ιδεών», τον οποίο αναζητεί ο Μεγάλος Αλεξανδρινός Καβάφης. Με τη δοκιμιακή λογοτεχνία, με την αιρετική Φιλοσοφία να δρέπει λογοτεχνικές δάφνες και μετά, χάσαμε την αυθεντία, τον αυθορμητισμό, τη σιγουριά και την εκφραστική καθαρότητα του λαγαρού ερωτικού λόγου, όπως διασώθηκε από την προφορική παράδοση και την τυπογραφία. Σήμερα, το νοητικόν έχει υποσκελίσει το θυμικόν, πλην όμως χωρίς αυτό έρωτας δεν νοείται, παρά μόνον ως διαστροφή. Το λεκτικό παιχνίδι της προσέγγισης των σωμάτων έχει προ πολλού χαθεί ή συντομευθεί σε βαρετά (κι όχι πάντα απαραίτητα) «προκαταρκτικά». Σε αυτό το κυρίαρχο ρεύμα (“main stream”) των φληναφηματολογούντων, η Ειρήνη Βενιέρη στέκεται ως αντίπαλον δέος, ως ευσταλής στύλος, ως περιφανής ιστός φωτισμού κι αντιστέκεται στη λαίλαπα των ισοπεδωτών του Διαδικτύου, της Κυβερνητικής, της ηλεκτρονικώς αποχαυνωμένης εποχής μας. Πλάθει μιαν ψηφιδωτή ιστορία, συνυφασμένη με ποίηση, κινηματογράφο, φιλολογία και φιλοσοφία, χωρίς τίποτα να περισσεύει, χωρίς τίποτα να ξεφεύγει από το μέτρο του εφικτού. Αυτή η μεταμοντέρνα τεχνική του «κολάζ» ή «ζάπινγκ» κειμένων, εικόνων, ήχων, αισθημάτων κι αισθήσεων, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μιαν άλλη «λογική» πρόσληψης, αντίληψης και δημιουργίας του λογοτεχνικού προϊόντος και –ίσως– μακροπρόθεσμα σε έναν άλλον ανθρωποκεντρικότερο πολιτισμό με πανανθρώπινες αξίες παράγωγες του Ορφικού Έρωτος, που συνέχει το σύμπαν κι εξασφαλίζει την αρμονία του, ακόμα και μέσα από τις προσωρινές δυσαρμονίες… Άξιος ο κόπος της και γευστικοί οι καρποί του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ