Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΑΥΡΟ ΕΚΛΕΚΤΟ

19.11.2016
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΑΥΡΟ ΕΚΛΕΚΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-591-022-8
Σελίδες
112
                                                      Εκλεκτός Γιάννης Ευσταθιάδης

Πρώτη φορά «γνώρισα» το έργο του Γιάννη Ευσταθιάδη διαβάζοντας το βιβλίο του «Γραμμένα φιλιά» (Ύψιλον 2007). Ένα βιβλίο που ακόμα και σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, δεν έχει βγει από μέσα μου. Συνεχίζοντας τις αναγνώσεις των επόμενων έργων του, η πρώτη εντύπωση αποτυπωνόταν ολοένα και πιο βαθιά. Έγινε ένας από τους αγαπημένους μου Έλληνες συγγραφείς.

Το «Μαύρο εκλεκτό» είναι μια συλλογή διηγημάτων. Δεκατέσσερις ιστορίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα συναισθήματά του, τις κρυφές σκέψεις, ο ρεαλισμός που καταδυναστεύει τη φαντασία, η μαδημένη λογική που υποκλίνεται στα συναισθήματα. Έννοιες που απασχολούν αιώνες τώρα και ποτέ δεν βρίσκουν λύση: έρωτας, θάνατος, μοναξιά, χρόνος, ψυχή. Και που πάντοτε έχουν κάτι διαφορετικό να αποκαλύψουν, ανάλογα τον άνθρωπο, την εποχή, τα βιώματα, τα όνειρα.

Η μικρή φόρμα ταιριάζει ιδανικά στον Γιάννη Ευσταθιάδη – και αντιστρόφως. Ο συγγραφέας καταφέρνει και συμπυκνώνει το νόημα, κάνοντάς το πιο μεστό και δυνατό. Οι ιστορίες του έχουν άξονα, ακόμα κι εκείνες που διαποτίζονται εντέχνως από υπερρεαλιστικά στοιχεία. Γνωρίζεις την αρχή, βιώνεις τη μέση-πλοκή, γεύεσαι τους καρπούς του τέλους. Κείμενα που εναλλάσσονται στην αφήγηση, σε κάποια πρωτοπρόσωπη, και σε άλλα τριτοπρόσωπη, ιστορίες «σκοτεινού θαλάμου», προσωποκεντρικές ως επί το πλείστον, αγκιστρωμένες στο αέναο ταξίδι του χρόνου και του χώρου, που κρύβουν το Είναι, επαφίενται στο Πρέπει και εκρήγνυνται στη σύγκρουση τους.

Σχεδόν σταθερό στοιχείο στα έργα του Γιάννη Ευσταθιάδη είναι η μουσική επένδυση των κειμένων. Νότες που ντύνουν τους χαρακτήρες με αρμονία, αρπίσματα που κυοφορούν μύχια λόγια, allegro tempo, μελωδίες διαχεόμενες σε όλη την έκταση του έργου – ακόμα κι όταν εμφανώς εκλείπουν.

Το έχω πει και το έχω γράψει ξανά, προσωπικά θεωρώ τον Γιάννη Ευσταθιάδη από τους τελευταίους Έλληνες ρομαντικούς συγγραφείς. Δεν είναι το θέμα, ούτε η πλοκή. Είναι η οπτική στο να παρουσιάζεις ακόμα και πράγματα που δεν διαθέτουν κανένα συναίσθημα, με μια νόηση και κατανόηση για την αποδοχή της ύπαρξης, δίνοντας πνοή σε όσα ασφυκτιούν, χρώμα σε όσα γκρίζα αποδέχονται τη μοίρα τους, αγκαλιά σε όσα στερήθηκαν συναισθήματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ