Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΑΘΛΟΣ

19.02.2016
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΘΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
MOMENTUM
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9796-71-2
Σελίδες
461
Η εναλλαγή του Φωτός και του Ερέβους
 
Οι λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας και κατ’ επέκταση των δύο πρώτων βιβλίων της Τριλογίας των Δώδεκα – «Μύθος» και «Έρεβος»– της Βίβιαν Φόρτη αναμέναμε με περισσή υπομονή και λαχτάρα το τρίτο βιβλίο της, τον «Άθλο», με το οποίο ολοκληρώνεται η Τριλογία, βαθιά πεπεισμένοι και σίγουροι ότι θα είναι έτσι όπως του αξίζει να είναι, ότι θα εμπεριέχει μέσα του όλη την αλήθεια και τη σοφία της Τριλογίας. Η πεποίθησή μας αυτή όντως έλαβε το φως της αλήθειας. Ο «Άθλος» μας αντάμειψε με την ποιότητα του περιεχομένου του. Η βαθιά και εμπεριστατωμένη έρευνα της συγγραφέως απέδωσε καρπούς και γέμισε την ψυχή μας με συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και απόλαυσης.

Η γνωστή μας Δάφνη καλείται τώρα να φέρει σε πέρας έναν άθλο, να σώσει τους Δώδεκα θεούς από τη λήθη. Ο Δίας της απευθύνεται με γράμμα: «Πάντα πίστευα ότι εσύ θα έμενες για πάντα δική μας. Θα στοιχημάτιζα για σένα από την πρώτη στιγμή που έσκυψα να σε σηκώσω, όταν γονάτισες με σεβασμό μπροστά μου. Είδα τα μάτια σου και από τότε ήξερα. Ήξερα ότι ήσουν δική μας. Της γενιάς μας. Και τώρα σε καλώ να το αποδείξεις. Βρες το Παλλάδιον. Είναι το μόνο που θα μας βγάλει από τη Λήθη. Μάθε να το χρησιμοποιείς» (σελ. 68).

Οι σκέψεις της ηρωίδας είναι ποικίλες: «Τελικά είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές έχω κινδυνέψει από τότε που μπήκαν οι Δώδεκα στη ζωή μου. Υποτίθεται ότι ο ίσκιος τους θα με προστάτευε. Εμένα και τους απογόνους μου, δηλαδή τους απογόνους τους. Δέχτηκα το δώρο της αναγέννησης και υποτίθεται ότι θα είχα δύο αιώνες μπροστά μου να δω τι θα κάνω σε αυτή τη ζωή και στην άλλην ή μάλλον σε αυτό το σύμπαν και στο άλλο» (σελ. 223).

«Ήρωας. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτή η λέξη; Και Άθλος; Μάθαμε για τους άθλους στο σχολείο και μαζί με αυτούς μάθαμε για τους ήρωες που τους έφεραν εις πέρας. Τότε, τα ασφαλή και ανέφελα χρόνια, μέσα στη ζεστασιά του οικείου χώρου, με τη φωνή της καθηγήτριας στα αφτιά μας, όλα έμοιαζαν απλά, ευνόητα. Εννοείται πως ο ήρωας θα φέρει εις πέρας τον άθλο. Γεννήθηκε για να τον φέρει εις πέρας. Το είδε με τα μάτια της ψυχής του ο Τειρεσίας, το βεβαίωσε η Πυθία και αργότερα το κατέγραψαν οι σοφοί» (σελ. 307).

Άραγε εντέλει η Δάφνη θα τα καταφέρει; Το φως θα επικρατήσει του ερέβους; Ο Δίας της αφήνει ένα γράμμα όπου τη χρίζει φύλακα των Δώδεκα και της αναθέτει να βρει τρόπο να τους ξυπνήσει. Η ευθύνη είναι τεράστια. Γνωρίζει ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις της. Ο Άβαρις είναι δίπλα της και τη συμβουλεύει. Ταξιδεύει σε πολλά μέρη και περνάει πολλές δοκιμασίες, μέσα από τις οποίες εξελίσσεται και ολοκληρώνεται.

Το δυνατό σημείο του «Άθλου», αλλά και συνολικά της Τριλογίας, είναι η εκτενής μελέτη και έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας όσον αφορά την ελληνική μυθολογία. Δεν υπάρχει καμία ανακρίβεια, όλα είναι σωστά μελετημένα και σωστά τοποθετημένα. Ταξιδεύουμε μαζί με τη Δάφνη στον κόσμο της μυθολογίας και μαθαίνουμε λεπτομέρειες και πληροφορίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας και μας συνδέουν με το μεγαλείο της ελληνικής μυθολογίας. Βυθιζόμαστε στον πλούτο των μύθων της χώρας μας.

Ο « Άθλος» προσφέρει στους αναγνώστες πολύτιμες πληροφορίες μέσα από ένα συναρπαστικό και απολαυστικό ταξίδι με ούριο άνεμο την ελληνική μυθολογία. Η μελέτη της συγγραφέως υπήρξε επίπονη προκειμένου το ταξίδι αυτό να είναι αληθοφανές, αποκαλυπτικό και χωρίς κενά και σημεία τα οποία μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Σε κάθε κεφάλαιο μαθαίνουμε τις μύχιες σκέψεις και επιθυμίες των θεών του Ολύμπου. Η αυτογνωσία, η αλήθεια και η αποκάλυψη είναι βασικά στοιχεία του μυθιστορήματος. Οι ήρωες αποκτούν πια ολόπλευρη προσωπικότητα και αποκαλύπτουν στους αναγνώστες το μεγαλείο της ψυχής τους. Γεγονότα που συνέβησαν χιλιάδες χρόνια πριν έχουν αντίκτυπο στο σήμερα με οδηγό τη φαντασία αλλά κυρίως βασισμένα στη γνώση του παρελθόντος. Η Τριλογία αυτή αποτελεί μια μη αμελητέα αλλά αντιθέτως βαρυσήμαντη συμβολή στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Η Βίβιαν Φόρτη επιχειρεί και πετυχαίνει κάτι που η αξία του είναι ανεκτίμητη, τη σύνδεση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με τον πνευματικό πλούτο του πολιτισμού του, με την ελληνική μυθολογία. Η σπουδαιότητα του έργου της είναι ανείπωτη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ