Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΑΝ

21.01.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΑΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Ιφιγένεια-Ειρήνη Τέκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-945-8,
Σελίδες
376
Όταν το τέλος συναντά την αρχή σε ένα νησί της άγονης γραμμής
 
Μια οικογένεια από τη Σύμη, ύστερα από τον χαμό του μοναχογιού, καταφεύγει στην Πόλη για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα ζωής και να ορθοποδήσει ψυχικά. Μάνα, πατέρας και δύο κόρες, η Παρασκευούλα και η Ελπίδα. Η μάνα θρηνεί το χαμένο παιδί της, αλλά βρίσκει παρηγοριά στη συντροφιά των νέων γειτόνων, η Ελπίδα ζηλεύει την αδερφή της για την ομορφιά της και κάνει όνειρα για το μέλλον χωρίς να γνωρίζει ότι η μοίρα τής έχει καλά φυλαγμένο ένα ανομολόγητο «κάτι» που θα την ταρακουνά εφ’ όρου ζωής, και η όμορφη Παρασκευούλα κάνει το ντεμπούτο της στον καλό κόσμο, συχνάζει στα σουαρέ και στις βεγγέρες και γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της.

Η οικογένεια μπορεί να ζει κάτω από την ίδια στέγη, η ιστορία των μελών της όμως δεν είναι μία. Όσα τα άτομα που την απαρτίζουν, τόσα και τα παρακλάδια της. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τους προσωπικούς μικρόκοσμους των τριών γυναικών και αργότερα μέσα από τα μάτια των απογόνων τους. Οι άντρες-ήρωες δημιουργούν ανεξίτηλες σχέσεις με τις γυναίκες που συναναστρέφονται και παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωές τους, αλλά σχεδόν ποτέ δεν λαμβάνουν τα ηνία της αφήγησης και δεν αποκαλύπτουν τα εσώψυχά τους.

Η ντοπιολαλιά της Σύμης αναμιγνύεται με αυτήν των Ελλήνων της Πόλης και αργότερα με εκείνην της Ικαρίας και η Ιφιγένεια Τέκου προσκαλεί τους αναγνώστες του δεύτερου βιβλίου της, «Θάλασσες μας χώρισαν», να ταξιδέψουν μαζί με τους ήρωες στη Σύμη, την Πόλη, την Αλεξάνδρεια και την Ικαρία με φόντο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον μεγάλο ξεριζωμό των Ελλήνων της Πόλης, την εθνικοποίηση του Σουέζ.

Η Παρασκευούλα θα παντρευτεί από έρωτα, η Ελπίδα από «ανάγκη», για να πάψει να βασανίζεται για κάποιον που δεν θα γίνει ποτέ δικός της. Εις μάτην. Τον άντρα της δεν τον αγάπησε παρά πολύ αργότερα, στη δύση της ζωής της. Ο λογισμός και η καρδιά της βρίσκονταν πάντα αλλού. Και το κακό δεν αργεί να συμβεί. Ένα «κακό» που πυροδοτεί σειρά προδοσιών και ανατροπές. Κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η τελική έκβαση όλων. Κι όταν το μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται στη μορφή της μικρής Φλώρας, η Παρασκευούλα βυθίζεται και πάλι στην κατάθλιψη και ενεργεί μακάβρια. Αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Μέσω εσωτερικών μονολόγων και επιστολών, ανεπίδοτων και μη, πότε η Παρασκευούλα και πότε η Ελπίδα, ψηλαφώντας τις ψυχές τους, αποκαλύπτουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ενοχές και παραδέχονται τα λάθη τους. Ενώ η καθεμιά τους επιλέγει τη δική της προσωπική πορεία ζωής για να αντέξει τις απανωτές προδοσίες και να οδηγηθεί στην εξιλέωση. Θα τα καταφέρουν;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ