Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΡΑΦΕΙΟΝ Ο ΦΟΒΟΣ

07.02.2016
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΓΡΑΦΕΙΟΝ Ο ΦΟΒΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-465-8
Σελίδες
165
Αυτόπτης μάρτυρας στο γραφείο που ονομάζεται φόβος
 
Μια πόλη, η Αθήνα, βουτηγμένη στην οικονομική κρίση. Ένας δημοσιογράφος, παλαιάς κοπής, του αστυνομικού ρεπορτάζ, που απολύεται. Όλη του η ζωή ως τώρα περιστρεφόταν γύρω από τη βία, τις ληστείες και τα εγκλήματα. Που κάλυπτε με ευσυνειδησία και επιμονή για την αντικειμενική αλήθεια τόσα χρόνια. Τώρα, στις απαρχές του νέου κόσμου, με την τεχνολογία να τρέχει ιλιγγιωδώς, αρνείται να «βγάλει την μπαταρία και τον φορτιστή και να παραμείνει αδρανής». Από τη στιγμή που μένει εκτός εφημερίδας, άνεργος, συνεχίζει να δραστηριοποιείται μόνος του παρουσιάζοντας τις αστυνομικές ειδήσεις σε δική του ιστοσελίδα. Τότε είναι που από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται μπλεγμένος μέχρι τα μπούνια σε μια απίστευτη ιστορία, στην οποία είναι αναγκασμένος να συμμετάσχει, θέλει δε θέλει – τόσα χρόνια εξάλλου στο κουρμπέτι σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση. Και η ζωή του μετατρέπεται σε έναν διαρκή φόβο.

Έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων προσωπικού περιεχομένου, ο Άρης Στεριανός, εκτός από επαγγελματικά, γκρεμίζεται και εσωτερικά. Όλα τα μέσα του καταρρέουν. Ό,τι θεωρούσε ως τώρα δεδομένο, ανακαλύπτει ότι δεν είναι όπως φαίνεται.

Η Σταυρούλα Σκαλίδη στη νουβέλα της «Γραφείον ο φόβος» παίζει με τις λέξεις. Με τη διττή σημασία τους. Με άμεσο, στακάτο και με ορμή λόγο και με γλώσσα ίδιο μαχαίρι. Με σταράτα λόγια, ακριβώς όσα χρειάζονται. Ούτε λέξη παραπάνω. Ο αφηγητής της, ο Άρης Στεριανός, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του εισχωρώντας στα άδυτα της δημοσιογραφίας. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από όσα «αποκαλύπτουν» τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες; Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, «προστασία», συμβόλαια θανάτου, επιβολή του ισχυρότερου στην πιάτσα. Αντίποινα, εκφοβισμός, εκδίκηση. Ναρκωτικά, εμπόριο θανάτου. Συμπλοκές και σπάσιμο μαγαζιών από αναρχικούς. Διάφορα περιστατικά άσχετα μεταξύ τους – εκ πρώτης όψεως, φαινομενικά. Στην πραγματικότητα όμως;

Ένα βιβλίο-σχόλιο για την κρίση. Για τον νέο τεχνολογικό αδηφάγο κόσμο. Της ταχύτητας και της επιφάνειας. Του περιτυλίγματος. Ένα κείμενο-γροθιά στο στομάχι για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Της διαφθοράς, της αδικίας, της ανομίας, της σαπίλας της χώρας.

Στο τέλος όμως πάντα εμφανίζεται η ελπίδα, κουβαλώντας μαζί της ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι τίποτα δεν έχει χαθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ