Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΛΕΜΙΝΓΚΣ

28.10.2015
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΛΕΜΙΝΓΚΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Κωσταντής Σταυρόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-586-065-3
Σελίδες
296

Θα χορεύατε έναν χορό με όψιμο τέλος την αυτοκαταστροφή;

Θα ξεκινήσω το παρόν κείμενο με μια προσωπική μαρτυρία. Αρχές της δεκαετίας του ’90 είχα πάρει μια Amiga 500 (τύποις υπολογιστής, στην ουσία παιχνιδομηχανή). Ένα από τα παιχνίδια που έπαιζα διαρκώς –και θυμάμαι ακόμα μέχρι σήμερα– ήταν το Lemmings, όπου έπρεπε να οδηγήσεις σωστά μια ομάδα Lemmings χτίζοντας γέφυρες κ.ά. ώστε να μην αυτοκτονήσουν ένα ένα πέφτοντας στο κενό.

Τα λέμινγκς είναι είδος τρωκτικού που ζει κυρίως στις περιοχές της Αρκτικής. Μύθος θέλει τα λέμινγκς σε κάποια φάση της ζωής τους, ακολουθώντας μια ανεξήγητη βιολογική παρόρμηση, να οδηγούνται μαζικά στην αυτοκτονία (από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου). Το βιβλίο του Κωσταντή Σταυρόπουλου με τον εξαίρετο τίτλο «Ο χορός των λέμινγκς» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πολλές προεκτάσεις.

Ο ντετέκτιβ Ντάριο Γκρούμο έχει όλα τα στοιχεία για να είναι ντετέκτιβ: καπνίζει, πίνει, είναι μοναχικός, δύσκολα τα βγάζει πέρα και δυσκολεύεται να φροντίσει ακόμα και τον γάτο του. Ενώ παρακολουθεί την όμορφη σύζυγο ενός πλούσιου γέρου, τον επισκέπτεται στο γραφείο του μια γυναίκα με μια φωτογραφία κι ένα τεράστιο ποσό. Αναζητά τον άντρα της φωτογραφίας και αφήνει τα χρήματα στον Ντάριο. Δεν του ζητά να βρει τη λύση, απλά ήθελε να έχει τη συνείδησή της ήσυχη. Το αν θα λύσει ή όχι ο Ντάριο την υπόθεση είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο.

Παράλληλα η σύζυγος του πλούσιου γέρου θα βρεθεί νεκρή και ο γερός τού ζητά να αφήσει την υπόθεση δίνοντάς του τα διπλά απ’ όσα είχαν συμφωνήσει. Ξαφνικά ο Ντάριο βρίσκεται με αρκετά χρήματα στην τσέπη, τόσα που δεν μπορούσε να ονειρευτεί, αλλά και με δυο υποθέσεις που δεν πρέπει να λύσει.

Όμως η συνείδηση του Ντάριο δεν τον αφήνει ήσυχο να πάρει τα λεφτά και να εξαφανιστεί. Προσπαθώντας να βρει την άκρη στις δύο υποθέσεις θα μπλεχτεί στον σκοτεινό κόσμο των λιμανιών, στο ποτισμένο μίσος του εθνικισμού, στην αναζήτηση της γης της επαγγελίας για τους μετανάστες, αλλά και στον ερωτικό μανδύα μιας γυναίκας. Πιασμένος σε δίχτυα όπου η διέξοδος μοιάζει μακρινή και κάθε κίνησή του τον αιχμαλωτίζει περισσότερο στον ιστό, ο Ντάριο θα παλέψει ενάντια σε κάθε λογική για να διαλευκάνει τις δυο υποθέσεις. Μέχρι τη στιγμή που θα αντιληφθεί ότι οι δυο ιστορίες συνδέονται και τότε όλα θα ανατραπούν.

Το αστυνομικό είδος τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους Έλληνες συγγραφείς. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι εκδόσεις Κριτική, με το άνοιγμά τους σε νέους Έλληνες πεζογράφους, μας παρουσιάζουν το συγκεκριμένο αστυνομικό μυθιστόρημα του Κωσταντή Σταυρόπουλου. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με λιτή και μεστή γλώσσα. Οι μικρές, κοφτές προτάσεις και η γρήγορη ροή παρασύρουν τον αναγνώστη στη δίνη της πλοκής, ενώ και τα μικρά κεφάλαια με την εναλλαγή σκηνικών ενισχύουν την απνευστί ανάγνωση.

Ο ρεαλισμός και ο αυτοσαρκασμός είναι τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου, κάνοντας τους χαρακτήρες καθ’ όλα πειστικούς και ανθρώπινους. Ένα πολύ καλό νουάρ μυθιστόρημα, που φτάνει στον αναγνώστη με την ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση του εκδοτικού οίκου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ