Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΤΡΟΜΑΞΩ

21.10.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΤΡΟΜΑΞΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μαρία Μηλιαρά
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4582-4
Σελίδες
464

Μπουου… Ο πόλεμος δεν είναι ένα ακόμα παιδικό παιχνίδι

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Βιέννη, μέσα σε ένα πλούσιο και φιλόξενο περιβάλλον, η Ελένη, σε ώριμη πλέον ηλικία, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την άνετη καθημερινότητά της και μαζί με τον ενός μόλις έτους εγγονό της να δραπετεύσει πραγματοποιώντας ένα δύσκολο ταξίδι στη χώρα των προγόνων της, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν η κόρη της και ο γαμπρός της.

Ο μύθος του «Θέλω να σε τρομάξω» της Μαρίας Μηλιαρά προωθείται κυρίως μέσα από τους διαλόγους. Χάρη σε αυτούς ο αναγνώστης ενημερώνεται για την εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Αυστρία, και ειδικότερα στη Βιέννη, λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα, όσο οι εξελίξεις τρέχουν, και για την ανάλογη κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά και μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, σαν εσωτερικός μονόλογος ουσιαστικά της Ελένης, μιας και ο μοναδικός «συνταξιδιώτης» της σε αυτή την περιπέτεια είναι μόλις ενός έτους και δεν μπορεί να την καταλάβει.

Κάθε νέο κεφάλαιο του βιβλίου είναι και ένα νέο κεφάλαιο ζωής για τους ήρωες. Μακριά από την οικογένειά τους, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, από το οικείο περιβάλλον.

Οι δυο τους με απόλυτη μυστικότητα ξεκινούν ένα ταξίδι φυγής με προορισμό την Ελλάδα, αλλά στην ουσία με προορισμό το άγνωστο. Με αλλαγμένα ονόματα, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, χωρίς να μπορούν να προσεγγίσουν συγγενείς και φίλους και με την ευθύνη της ασφάλειας του παιδιού, μωρού ακόμα, να βαραίνει τους ώμους της Ελένης, φτάνουν στην Πάτρα, όπου θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή από την αρχή. Από το πλούσιο και άνετο περιβάλλον της Βιέννης η ηρωίδα θα βρεθεί να παλεύει για την επιβίωση μέσα στην ελληνική Κατοχή, ενώ ο φόβος και η αγωνία για την τύχη των δικών της έχουν γίνει οι μόνιμοι σύντροφοί της. Μέσα από αυτή την περιπέτεια, η Ελένη θα επαναπροσδιορίσει τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή, θα συνειδητοποιήσει την αξία των μικρών καθημερινών πραγμάτων και θα βιώσει την αυτογνωσία.

Πότε με την αφήγηση σε αργό ρυθμό για να φανούν τα καθημερινά σημαντικά και πότε τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη ξεδιπλώνεται η ιστορία των ηρώων. Και μαζί με αυτήν –ως φόντο, και πολύ αχνά κάποιες φορές– η Ιστορία από το 1939 έως το 1950, η Ιστορία που συγκλόνισε τον Κόσμο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ