Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΚΟΡΑΚΙ ΣΕ ΑΛΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

01.10.2015
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΟΡΑΚΙ ΣΕ ΑΛΙΚΟ ΦΟΝΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Ελευθέριος Κεραμίδας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3606-1
Σελίδες
566

«Όταν οι δίκαιοι παίρνουν μια ανάσα, οι φαύλοι παίρνουν μύριες»

Σε πείσμα εκείνων που ισχυρίζονται (εντελώς λανθασμένα) ότι το Φανταστικό στην Ελλάδα δεν έχει παράδοση, κοινό και μέλλον, η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή είναι γεμάτη διαμάντια του είδους τα οποία απλά πρέπει να έχεις τις «κεραίες» για να τα ανακαλύψεις και να τα απολαύσεις. Το «Κοράκι σε άλικο φόντο», το πρώτο μέρος της σειράς «Οι Γιοι της Στάχτης», του Ελευθέριου Κεραμίδα, ανήκει σε αυτή την κατηγορία και λυπάμαι που άργησα αρκετά να το διαβάσω. Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έτσι ανήκω πλέον σε εκείνους, τους πολλούς, που περιμένουν τη συνέχεια με αδημονία.

Η πλοκή του βιβλίου που ανήκει στο είδος της επικής φαντασίας, είναι τοποθετημένη σε μια περιοχή που μοιάζει με τη βυζαντινή αυτοκρατορία και την Ευρώπη την εποχή του Μεσαίωνα, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε έναν μυθικό χώρο και χρόνο που δημιούργησε ο συγγραφέας με εξαιρετική τέχνη και πειστικότητα. Ηρωικές μάχες μεταξύ αντιπάλων στρατών, δολοπλοκίες για τον αυτοκρατορικό θρόνο, μάγοι («φαρμακοί» για την ακρίβεια), δράκοι και πλάσματα που αποτελούν υβρίδια μεταξύ του ανθρώπινου είδους και όντων που δεν ανήκουν σε αυτό και η αέναη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού, συνθέτουν το σκηνικό του βιβλίου – ή πιο σωστά του κόσμου που χτίζει με σωστές δόσεις φαντασίας και ρεαλισμού ο Ελευθέριος Κεραμίδας.

Τρεις άντρες με διαφορετική πορεία, οι οποίοι αγνοούν ο ένας την ύπαρξη του άλλου, ακολουθούν ο καθένας τον δύσκολο και μοναχικό του δρόμο σε αυτή την παρηκμασμένη αυτοκρατορία. Ο πρώτος είναι πολεμιστής, φυγάς από τον τόπο του και τον σκληρόκαρδο μάγο πατέρα του, και φυγάς από παντού, αφού οι άριστοι πάντα ενοχλούν τους μέτριους. Ο δεύτερος είναι ένας διεφθαρμένος αξιωματούχος που δολοπλοκεί με κάθε μέσο για να φτάσει στο θρόνο, ώσπου ο θάνατος τού γιου του θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει τις λάθος επιλογές του και να προσπαθήσει να σώσει την αυτοκρατορία από τους εχθρούς της. Και ο τρίτος, ένας χαρισματικός νεαρός που μεγάλωσε ως ορφανός σε μια μονή, διχάζεται ανάμεσα στη διπλή φύση του, που είναι ικανή για το μεγαλύτερο καλό και το πιο αδυσώπητο κακό. Οι μοίρες τους είναι συνδεδεμένες και ας μην το γνωρίζουν, ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η αδελφότητα των «Γιων της Στάχτης»: τα μέλη της έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις και τους δικούς τους σκοπούς…

Εκτός από την καλοδουλεμένη γραφή που ρέει γεμάτη δυνατές εικόνες και ανατροπές στην πλοκή, το βιβλίο με κέρδισε και για τον όγκο της έρευνας και της δουλειάς που είναι ολοφάνερο ότι έκανε ο συγγραφέας προκειμένου να συνθέσει με τόση επιτυχία τον κόσμο που οραματίστηκε. Τα στοιχεία από την πραγματική ιστορία της Ευρώπης του Μεσαίωνα, όπως εκείνα για την αίρεση των Καθαρών και τη σφαγή των οπαδών της που οργανώθηκε από την επίσημη εκκλησία της εποχής, έχουν δεθεί με μαεστρία με εκείνα της μυθοπλασίας και το αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει πρώτη συγγραφική προσπάθεια – μία ακόμα απόδειξη για το πόσο πολύ δούλεψε ο Κεραμίδας το έργο του.

Συμπερασματικά, και ανεξάρτητα με το πότε θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος αυτής της φιλόδοξης τετραλογίας, αν αγαπάτε το είδος σας συστήνω να διαβάσετε οπωσδήποτε το «Κοράκι σε άλικο φόντο», ως ένα από τα καλύτερα (και πιο σοβαρά από άποψη δουλειάς και έρευνας) δείγματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ