Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

15.04.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2665-9
Σελίδες
653

Ανθρώπινες ζωές και πάθη σε μεσογειακό φόντο

 Ο Δημήτρης Γ. Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» είναι το τέταρτο μυθιστόρημά του.

Στις 4 Αυγούστου 1914, η Αγγλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία και ο έλληνας καπνοβιομήχανος της Αλεξάνδρειας Αντώνης Χάραμης υπογράφει στο Κάιρο μια σημαντική συμφωνία με το βρετανικό στρατό. Η συμφωνία με τους Βρετανούς επιτυγχάνεται χάρη στη μεσολάβηση του Λιβανέζου Ελιάς Χούρι, ο οποίος γνωρίζει στον Αντώνη και την κατοπινή μετρέσα του, τη Γαλλοελβετίδα Υβέτ Σαντόν. Έτσι ξεκινά το μυθιστόρημα του (μη Αλεξανδρινού) Στεφανάκη που επιχειρεί να αναβιώσει μια ολόκληρη εποχή (1914-1956) στην υπό βρετανική κυριαρχία Αλεξάνδρεια.

Ο ταπεινής καταγωγής Αντώνης, παντρεμένος για το «κοινό» συμφέρον με την ξεπεσμένη αριστοκράτισσα Δάφνη, έχει δυο αγόρια, τον ατίθασο Κωστή και τον φιλάρεσκο Μάχο. Ο Αντώνης ενδεχομένως υποψιάζεται, αλλά επισήμως αγνοεί ότι ο μυστηριώδης και πάντα ντυμένος στην τρίχα Ελιάς εργάζεται για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες – όπως εξάλλου και η Υβέτ. Οι επαγγελματικές του δραστηριότητες τον απορροφούν πλήρως, αλλά νοιάζεται και για το όνομά του στην κοινωνία. Έπειτα από ένα σκάνδαλο, εξορίζει το μεγάλο του γιο στο Βερολίνο με το πρόσχημα των σπουδών. Ο Αντώνης παραμένει ο κυρίαρχος του παιγνιδιού μέχρι το 1933, όταν ένα εγκεφαλικό θα σημάνει το τέλος της σταδιοδρομίας του και την επιστροφή του Κωστή στην Αλεξάνδρεια. Από το σημείο αυτό και μετά η δράση επικεντρώνεται στον Κωστή και την Ολλανδοεβραία σύζυγό του Χάικε, καθώς και στον Μάχο που γίνεται στέλεχος των ναζί στο Μόναχο. Παράλληλα, η Υβέτ διευθύνει έναν πολυτελή οίκο ανοχής στην Αλεξάνδρεια και ο Ελιάς συνεχίζει τις αδιευκρίνιστες δραστηριότητές του, παραμένοντας ένα υπολογίσιμο μέλος της αλεξανδρινής κοινωνίας.
Η οικονομία και η πολιτική, ο πόλεμος και ο έρωτας διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου. Εξίσου σημαντική είναι η σκιαγράφηση της αλεξανδρινής «πολυπολιτισμικής» κοινωνίας και ιδιαίτερα της ανώτερης τάξης της. Η Αλεξάνδρεια είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τις οικονομικές ευκαιρίες και τα χαλαρά ήθη μιας κοσμοπολίτικης πόλης-λιμάνι. Ο συγγραφέας κατορθώνει να ενσωματώσει πλήθος ιστορικών και άλλων πληροφοριών στις προσωπικές ιστορίες των ηρώων του, φτιάχνοντας μια τοιχογραφία του τόπου και της εποχής. Ωστόσο, δεν εμβαθύνει στην ανάλυση των χαρακτήρων, όπως ίσως θα περίμενε κανείς από ένα ογκώδες μυθιστόρημα όπως αυτό. Η προσωπικότητα του Αντώνη, του Κωστή, του Ελιάς, της Υβέτ, του Μάχου, της Δάφνης προκύπτει από την εξέλιξη της πλοκής αλλά δεν υποστηρίζεται πειστικά από τα γεγονότα. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για τις σκέψεις τους, πολλώ δε μάλλον για τα συναισθήματά τους. Αλλά και η πόλη λειτουργεί μόνο ως πεδίο των εξελίξεων και όχι ως παράγοντας που παρεμβαίνει και προωθεί τη  διαμόρφωση της τύχης των ηρώων και την έκβαση των υποθέσεών τους. 

Συμπερασματικά, οι «Ημέρες Αλεξάνδρειας» είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, γραμμένο από έναν συγγραφέα που χειρίζεται άριστα το λόγο και χρησιμοποιεί επιδέξια το υλικό του. Οι αδυναμίες που εντοπίσαμε στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στην ανάδειξη αυτής της μυθικής για τους Έλληνες πόλης ίσως να μην σας εμποδίσουν να το απολαύσετε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ