Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΑΪΣΕ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

16.09.2015
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΑΪΣΕ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Κωνσταντία Σωτηρίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-6192-6
Σελίδες
102
Γεννημένη το 1975 στη Λευκωσία, η Κωνσταντία Σωτηρίου, απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν έζησε τη δεκαετία του 1960, όταν ξεκίνησαν οι διακοινοτικές συγκρούσεις, ούτε την τουρκική εισβολή το 1974, μπορεί όμως να αναπλάσει τα γεγονότα λογοτεχνικά σε ένα μικρό βιβλίο 102 μόλις σελίδων που περιλαμβάνει και ένα γλωσσάρι για τους ελλαδίτες αναγνώστες. Ας σημειωθεί εδώ ότι «Η Αίσέ πάει διακοπές» ήταν η κωδικοποιημένη ειδοποίηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Μία γυναίκα παρακολουθεί τον γιο της να φεύγει από το σπίτι με το αυτοκίνητο. Έχει ένα μυστικό. Θα ξεδιπλωθεί σε 12 κεφάλαια με πολύ υπαινικτικούς τίτλους, ξεκινώντας από το χωριό όπου γεννήθηκε στην Πάφο, τον ερχομό της στη Λευκωσία μετά τον θάνατο των γονιών της, τη ζωή στο σπίτι της αδελφής της, τη μαθητεία της στο ραφτάδικο της κυρίας Κασσιανής, τη γνωριμία με τον «Αρίφη της», τον άντρα της. Κεντρική θέση σε αυτή την αφήγηση κατέχουν δημοτικά τραγούδια της Κύπρου, όπως η Αροδαφνούσα, καθώς και άλλα κείμενα, που αποτυπώνουν τις χαρές και (ιδίως) τις λύπες, αλλά και την παράδοση, όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, τις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις, τον φόβο για τα μελλούμενα (όπως η ιστορία των πρώιμων σύκων που έχει επιλεγεί και για το οπισθόφυλλο). Η χρήση των αποσπασμάτων αυτών, εμβόλιμα μέσα στα κείμενα, μεταφέρει το βάρος της αφήγησης από τη γυναίκα αυτή, για την οποία γνωρίζουμε εν τέλει ελάχιστα, σε ένα τοπίο πιο γενικό, που είναι η Κύπρος ή, για να το πούμε πιο σωστά, «Ο κόσμος της Κύπρου»*. Προφανής, μάλλον, σκοπός είναι να καταδειχθεί η κοινή μοίρα των κατοίκων αυτού του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «Το ενιαίον του Θεού», «Η αμοιβαία απάτη», για να χρησιμοποιήσουμε δύο από τους τίτλους των κεφαλαίων. Το σπάσιμο της ιστορίας σε διαφορετικής προέλευσης κομμάτια μοιάζει να είναι ένας τρόπος να ειπωθεί κάτι πολύ μεγάλο και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος της κεντρικής ιστορίας: πράγματι, τα εμβόλιμα κομμάτια μάς φάνηκε ότι δεν ταίριαζαν ορισμένες φορές. Ωστόσο τα θραύσματα της ιστορίας αυτής της γυναίκας και το ανοικτό τέλος μάς κάνουν να σκεφθούμε ότι η Κωνσταντία Σωτηρίου κατέχει τα μέσα για να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

*Έργο του Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994)

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ